• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Internetradio - så funkar det

  Just nu undrar vi hur bra det låter när man lyssnar på radio via nätet. Icakurirens Kersti Byström kopplar upp sig och reder ut allt du behöver veta om internetradio.

  Internetradio

  Tycker du att det jämt är samma musik som spelas på radion? Trött på samma gamla pratprogram? Satsa på internetradio – då får du fri tillgång till radiokanaler världen över.

  Vad är internetradio?

  Det är en särskild radioapparat som kopplas upp mot internet och ger dig möjlighet att lyssna på alla världens radiostationer som sänds över webben. Radion kopplas mot internet via ett trådlöst nätverk eller via kabel. Internetradio kallas också webbradio.

  Måste man ha en speciell radio?

  Nej, det går att lyssna på internetradio på sin dator, förutsatt att den är uppkopplad mot nätet. Fördelen med en internetradio är att den är mer lättplacerad och tar mindre plats än en bärbar eller stationär dator.

  Kan man surfa på sin dator samtidigt?

  Ja, du kan surfa och använda datorn som vanligt samtidigt som du lyssnar på radio.

  Vad är fördelarna med internetradio?

  Du får tillgång till alla kanaler som finns i hela världen, cirka 15 000. Du kan lyssna på vilka utländska radiostationer du vill och slipper problem med dålig mottagning eftersom internetradio sänds över just internet. En vanlig FM-radion med antenn kan ha dålig täckning vilket leder till dålig mottagning och dåligt ljud.

  Vem behöver internetradio egentligen?

  Internetradio är perfekt för dig som har ett specialintresse inom ett visst ämne eller vill lyssna på en speciell typ av musik från en annan del av världen. Bra även för nysvenskar som vill lyssna på sitt hemlands radiokanaler. Eller utlandssvenskar som vill lyssna på svenska radiosändningar. Eller de som har flyttat inom Sverige men saknar sin gamla lokalradiostation.

  Men hur hittar jag mitt favoritprogram bland alla kanaler?

  Du togglar (specialord inom radiobranschen för att just leta, jämför med googla) dig fram. Om du till exempel gillar lugn jazzmusik och tror att det finns i Chicago söker du på land, stad, kategori, t ex "USA", "Chicago", "jazz ". Då får du tag i alla tillgängliga stationer.

  Finns det fler fördelar?

  Du kan använda en internetradio som en länk till din musikanläggning, alltså ta emot musik i radion och koppla den vidare. Du kan också spela upp musik från din PC eller Mac i internetradion utan att behöva koppla sladdar eftersom datorn och internetradion kommunicerar med varandra. Du kan också spela upp musik som du lagrat i din mp3-spelare eller Ipod till internetradion, beroende på modell och anslutningsmöjligheter.

  Finns det några nackdelar?

  En del tycker att ljudet låter annorlunda eftersom det blir mer komprimerat på samma sätt som när du laddar ner musik i en mp3-seplare. Komprimeringsnivån varierar mellan olika stationer och därmed varierar ljudkvaliteten. Om man lyssnar på en bordsradio istället för i datorn är kvaliteten oftast så bra ett det inte märks.

  Vad kostar en internetradio?

  En bordsradiomodell kostar från cirka 1 500 kronor och uppåt. Det börjar också bli allt vanligare att funktionen finns i moderna, större anläggningar, till exempel mer avancerade hemmabiosystem.

  Vilken modell ska jag välja?

  Användarvänligheten varierar mellan olika modeller. Ett bra tips är att prova apparaten i butik innan du bestämmer dig.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!