Välj gräsklippare efter storlek på mattan

När gräset väl börja växa i vårsolen, då går det undan. Då ska gräsklipparen stå där startklar med vässade knivar. Men vilken klippare passar bäst för dig och din gräsmatta?

Radhustomten

Om du har en liten gräsmatta på högst några hundra kvadratmeter räcker en handdriven klippare bra. Det finns ett tiotal modeller att välja bland, från ca 600 till 1_200 kronor. Det här är det billigaste och miljövänligaste alternativet. De är lätta att hantera, kräver litet förvaringsutrymme; kan hängas på väggen i boden. Och de ger dig en hel del motion på köpet. Kräver kontinuerlig klippning, minst en gång i veckan. 
Ett alternativ är en liten elgräsklippare med klippbredd på 32–35 cm, som kostar från tusenlappen och upp till 1 700 kronor. Om tomten är mycket kuperad är en klippare med luftkudde bra.

Lilla villatomten

Har du en lite större gräsmatta på runt 500 kvadrat kan handjagaren ge lite väl mycket av den goda motionen. En mellanstor eldriven klippare med sladd är ett bra val om inte tomten har mycket träd och buskar där sladden kan trassla in sig. Klippbredden bör vara minst 38 centimeter och motorstyrkan minst 1 300 watt. De kostar från 1 200 kronor och uppåt.
Visst, det finns en risk att man råkar köra av sladden, men med lite vaksamhet och vana klarar man sig. Tre råd: Se till att sladden hela tiden ligger på den yta som du redan har klippt. Köp en förlängningssladd som är röd eller orange, den syns bättre än en svart. Och – viktigast – ha en jordfelsbrytare installerad!
En stor fördel är att den eldrivna klipparen är rätt tyst. En annan fördel är att det är billigt att klippa. En timmes klippning blir två kronor på elräkningen.
Det finns också några modeller av batteridrivna elklippare. De har samma fördelar som den nätanslutna och du slipper fundera på var du har sladden. Men de klipparna kostar cirka 1 500 kronor mer än sina nätanslutna släktingar. Batterierna klarar att klippa runt 500 kvadrat på en laddning.
 

Stora villatomten

Har du en riktigt stor gräsmatta, 700–800 kvadrat eller mer, och inte vill dra elsladdar kors och tvärs i trädgården är en motordriven klippare lösningen. Utsläppskraven har skärpts inom EU sedan två år tillbaka, men det går inte att komma ifrån att de ger skadliga avgaser. Några tillverkare (Stiga och Klippo) erbjuder Svanenmärkta klippare som uppfyller hårdare krav än EU-kraven. Läs mer på www.svanen.nu.
Genom att köra på alkylatbensin eller etanol i stället för vanlig minskar också utsläppen rejält.
Motordrivna klippare kostar från några tusenlappar och uppåt.
Klippningen är betydligt dyrare än med en eldriven klippare. En medelstor motorgräsklippare drar runt en liter bensin i timmen. Det kostar alltså cirka 12 kronor med vanlig bensin, 18 kronor med alkylatbensin att köra en timme. Och de för mer oväsen. För grannsämjans skull kan det vara bra att inte klippa för tidigt på morgonen eller sent på kvällen. För din egen skull är det bra med hörlurar.
Många av de motordrivna modellerna har automatisk framdrivning. Ändå kan det bli jobbigt om du har en stor gräsmatta. Då finns åkgräsklipparen, som du sitter på och styr hur bekvämt som helst. Klippbredden är stor men det kan vara knepigt att nå in i alla skrymslen runt buskar och vid kanter. En grästrimmer eller liten klippare krävs för finliret. Bekvämligheten är inte gratis. Åkgräsklippare kostar från 20 000 kronor och uppåt.
 

Bensin eller el, sladd eller batteri, handdriven eller åkgräsklippare? Svaret beror på hur gräsmattan ser ut, hur mycket du vill anstränga dig, hur miljöriktig du vill vara och förstås hur mycket du är beredd att betala.
Urvalet av gräsklippare är mycket stort. En sökning på nätet ger över 200 träffar på olika modeller. Men om du tänker igenom vilka behov du har är det lätt att sortera bort de flesta.

En fråga du kan ställa dig oavsett vilken typ av gräsklippare du väljer är: Uppsamlare eller ej? En del klippare finfördelar gräsklippet och lämnar det efter sig i mattan, det fungerar som gödning. Men det krävs att gräset inte är för högt. Då blir det strängar av gräs som måste krattas upp.
Uppsamlare fungerar bra om gräset inte är fuktigt, då proppar det lätt igen. Du behöver också en rejäl kompost där du kan lägga klippet. Det blir mycket klipp på en säsong!
Flera modeller kombinerar de här två funktionerna. Med en spak ställer man om mellan spridning och uppsamling.

Tänk i lugn och ro hemma. Och testa i butik: Kolla om klipparen känns smidig, hur tung den är, om det är lätt att ändra klipphöjd och om handtaget går att ställa in för olika personers längd.

 

7 klipptips

  • Klipp ofta, en eller två gånger i veckan, speciellt på våren när gräset växer fort. På sommaren räcker det oftast med en gång i veckan, framför allt om det är torrt.
  • Klipp inte för djupt, ta bara en tredjedel av gräshöjden. Om du klipper för mycket blir gräset grövre och det ökar risken för mossa i mattan.
  • Ha stadiga skor, barfotaklippning är skönt men farligt.
  • Bär hörlurar om du kör med bullrig maskin.
  • Installera jordfelsbrytare om du klipper med nätansluten klippare.
  • Kolla knivarnas skärpa då och då. Klipparen ska skära, inte riva av gräset.
  • Rengör klipparen kontinuerligt, förvara den i boden mellan klippningarna.
     

Mer info
Över 200 modeller finns på www.prisjakt.nu där prestanda och priser framgår.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top