Bli inte lurad på omega-3-fettet

Det skiljer stort mellan de gyllene kapslarna med omega-3. Både i mängd och pris. Vi guidar dig rätt.

Bli inte lurad på omega-3-fettet
Och Omega-3 Extra från Friggs luktar härsket.
Foto: Erik Hedman
Bli inte lurad på omega-3-fettet
Active Care är billig.
Foto: Erik Hedman
Bli inte lurad på omega-3-fettet
Eskimo-3 är dyrast.
Foto: Erik Hedman

Omega-3 är det nyttiga fettet på allas läppar. Det är bra för bland annat hjärtat, hjärnan och lederna. För varje år växer listan över positiva forskningsresultat.

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med omega-3-fett. Om du äter fisk tre gånger i veckan är det inga problem, men många av oss har svårt att tugga i oss Livsmedelsverkets kostråd.

Klicka här för att se hela tabellen i en pdf

– Då kan ett kosttillskott vara en god hjälp. Jag rekommenderar kapslar som innehåller koncentrerad fiskolja. Då behöver man inte äta så många.

Dessutom är det mättade och ohälsosamma fettet som finns naturligt i fiskoljan borttaget, anser Viveca Annell, Icakurirens dietist.

I Icakurirens jämförelse skiljer det inte så mycket i pris mellan de fyra koncentrerade preparaten, där halten omega-3 är dubbelt så hög som i naturlig fiskolja.

Men däremot är prisskillnaderna stora för kapslarna med naturliga fiskoljor.

När fiskoljan räknats om till mängd verksam omega-3-fettsyra visar vår jämförelse att det skiljer sex kronor per gram mellan den billigaste naturliga fiskoljan, från Active Care/Abba Seafood, och den dyraste, Eskimo-3.

Det varierar också stort mellan de doser som rekommenderas av tillverkarna. Möllers anger en maxdos på 700 milligram omega-3 per dag, medan Aco sätter gränsen vid 2_640 milligram omega-3.

Samtidigt varnar tillverkarna för att överskrida rekommenderad dos, men om det skiljer så mycket i rekommendationerna – vem ska man lita på? Och är det farligt att få i sig för mycket?

– Man kan få diarré och andra problem med magen vid överdosering, säger Viveca Annell.

Men man ska komma ihåg att det här handlar om ett tillskott till kosten till skillnad från medicin som kräver större noggrannhet i doseringen.

– Är du sjuk eller äter medicin ska du konsultera en läkare innan du börjar äta omega-3-kapslar. Den som äter blodförtunnande medicin ska till exempel inte ta tillskottet.

Minst lika viktigt som priset vid valet av kapsel är kvaliteten på oljan. Det är svårt att avgöra på förpackningen, men tre preparat i vår jämförelse är klassade som naturläkemedel.

Det innebär att Läkemedelsverket har godkänt preparatet när det gäller säkerhet, kvalitet och effekt och fortlöpande inspekterar tillverkningen. Vart femte år krävs nytt tillstånd.

– Konsumenten kan se det som en kvalitetsmärkning, säger Stefan Berggren på Läkemedelsverket.

Kosttillskotten räknas som mat och står under Livsmedelsverkets tillsyn. Vartannat år gör inspektörerna stickprovskontroller av fiskolja i butiker, på webben och även på postorder för att kolla halten miljögifter.

Det finns gränsvärden för hur mycket dioxiner och PCB som får finnas i fiskolja.

– Vi kollar bland annat upp de nyheter vi ser, säger Gitte Eskhult på Livsmedelsverket. I år ska vi försöka få tag i de preparat som riktar sig speciellt mot gravida och ammande kvinnor.

Ett annat sätt att kolla kvaliteten är förstås att prova sig fram och själv utsätta sig för de sura uppstötningar många användare vittnar om.

Vi lät Icakurirens sommelier, Charlotte Sjögren, sniffa på de uppskurna kapslarna – för att du ska slippa!

– En del luktar härsken fisk, säger hon. Andra luktar gott eller ingenting.

Lilla fettskolan

Fett delas upp i mättat och omättat. Kroppen behöver inte mättat fett, mer än som energi, och de flesta av oss får i oss för mycket.

En del av det omättade fettet är däremot av en typ som kroppen behöver för att fungera. Så är det med omega-3-fettsyra.

Samma sak gäller omega-6-fettsyra, men den får vi lätt tillräckligt av. Omega-6 kan till och med konkurrera ut omega-3.

Om du ska välja en matolja utan smak, välj rapsolja som är rik på omega-3-fettsyra. Majs- och solrosolja innehåller mycket omega-6-fettsyra. Vi behöver 2–3 gram omega-3-fettsyra per dag.

Gratis fett i fisk

Det finns grovt sett två olika typer av omega-3-fettsyra. Den ena sorten är animalisk och kan
direkt användas som byggsten i cellerna – EPA och DHA.

Det är långa kedjor som finns i fet fisk och den fiskolja som ingår i kapslarna.

I vegetabiliska livsmedel finns bara kortkedjig omega-3-fettsyra, kallad alfa-linolensyra. Ungefär tio procent kan omvandlas till långa kedjor.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top