Välj rätt i butiken

Vi listar maten som är bäst och sämst för miljön

Välj rätt i butiken
Undvik exotisk frukt.
Välj rätt i butiken
När du ska äta frukt och grönt är kål ett bra miljöval.
Välj rätt i butiken
Kött är en miljöbov, så undvik oxfilé och nötfärs.
Välj rätt i butiken
Odlad lax är inte ett bra miljöval.
Välj rätt i butiken
Vegetabiliskt matfett är ett bra val.
Välj rätt i butiken
Ris – en stor miljöbov!
Välj rätt i butiken
Satsa på kranvatten istället för mineralvatten på flaska.
Välj rätt i butiken
KRAV är den mest kända symbolen för ekologisk mat.
Välj rätt i butiken
MSC – internationell certifiering för välskött fiske.
Välj rätt i butiken
Svenskt Sigill – kvalitetsmärkning av mat och blommor.
Välj rätt i butiken
Rättvisemärkt har livsmedel tillverkade med respekt för grundläggande mänskligheter.

Frukt och grönt

Grönsaker är resurssnåla matvaror jämfört med andra och att till exempel lägga in en vegetarisk dag
i veckan gör skillnad för koldioxidutsläppen.

Men i grönsaksdisken lurar samtidigt miljöbovar, som växthusodlade grönsaker och långväga exotiska frukter.

Ett kilo tomater som odlas i ett oljeuppvärmt växthus ger till exempel 24 gånger högre utsläpp av växthusgaser än ett kilo morötter.

Vi svenskar älskar bananer men tyvärr används enorma mängder kemiska bekämpningsmedel på odlingarna. Ett bättre alternativ är Kravbananer som odlas utan gifter.

Svarta listan
Exotisk frukt, bananer och växthusodlat.

Bästa valet
Rotfrukter, kål och svenska äpplen.

Kött

Djurhållningen står för en femtedel av världens klimatpåverkande utsläpp. Därför vore det bra om vi kunde minska på köttätandet.

Nötkött är en riktig klimatbov eftersom det krävs mycket energi för att odla foder och föda upp kor. Att producera 1 kilo nötkött orsakar 12,6 kilo utsläpp av växthusgaser.

Lamm äter till stor del grovfoder och bete, vilket gör dem ganska resurssnåla. Kyckling eller fläskkött kräver inte lika mycket energi i produktionen som nötkött men svinuppfödning leder i sin tur till övergödda hav.

Vill du ändå äta kött, välj viltkött eller ekologiskt.

Svarta listan
Oxfilé och nötfärs.

Bästa valet
Viltkött eller vegetariskt.

Fisk

Utfiskning är just nu ett hot mot flera av våra fiskarter. Det kustnära fisket ger inte lika stora utsläpp av koldioxid som djuphavsfiske, eftersom fartygen är ganska små och inte rör sig över stora områden.

Laxodling är en mycket energikrävande process så välj hellre vildfångad fisk. Den ekologiska märkningen för ett långsiktigt hållbart fiske är ännu inte särskilt etablerad men det går att välja rätt i fiskdisken.

Komplett fisklista finns på www.wwf.se.

Svarta listan
Torsk, odlad lax och jätteräkor.

Bästa valet
Strömming, gös och blåmusslor.

Mejeriprodukter

Det är ingen konst att hitta ekologiska mejeriprodukter. Där har vi konsumenter ibland varit så ivriga att köpa att bönderna inte hunnit få fram ekomjölk fort nog.

Men kor kräver mycket energi för att ge mjölk och de släpper dessutom ut mycket metangas där de går och fiser. Välj matfett gjort på vegetabilier i stället för smör – växter är mer resurssnåla än kor.

Svarta listan
Långväga, utländska mejeriprodukter.

Bästa valet
Svenska ekologiska mejeriprodukter, vegetabiliskt matfett.

Ris, pasta, potatis

Ris är en gröda som kräver mängder av vatten och ger stora utsläpp av växthusgasen metan. Dessutom måste riset transporteras långt för att nå svenska butiker.

Då är svenskodlad potatis ett betydligt bättre alternativ. Om du byter ut 1 kilo ris mot lika många portioner potatis, sparar du 6 kilo koldioxid.

Ekologisk pasta är inte svår att hitta. Tänk dessutom på att pasta i olika former tar mycket plats, vilket ger flera lastbilar för transporten. Vanlig spagetti tar mindre plats och är därför mer klimatsmart.

Svarta listan
Ris.

Bästa valet
Svensk ekologisk potatis.

Drycker

Mineralvatten är en riktig klimatvärsting. Kolsyrat, förpackat, inplastat och transporterat långa vägar.

Om du byter ut 25 st halvliters petflaskor mineralvatten mot samma mängd kranvatten, sparar du 2 kilo koldioxid och dessutom 250–300 kronor.

Välj gärna drycker i koncentrerad form som du kan blanda till med vatten när du kommer hem. Att transportera onödigt tunga flaskor är ett stort resursslöseri.

Kaffe är en gröda som kräver mycket bekämpningsmedel och odlingsmetoderna leder dessutom ofta till jorderosion. Välj ekologiskt kaffe odlat utan kemiska bekämpningsmedel.

Svarta listan
Mineralvatten, kaffe.

Bästa valet
Kranvatten, ekologiskt kaffe.

Få koll på märkningen

KRAV
Den mest kända symbolen för ekologisk mat. Odling utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Djurhållning anpassad efter djurens naturliga behov.

Ekologiskt Jordbruk
Är EU-kommissionens märkning som får användas frivilligt av producenter och system som uppfyller bestämmelser i EU-förordningarna.

Märket garanterar bland annat att minst 95 procent av varans ingredienser är ekologiskt producerade.

MSC
Marine Stewardship Council, internationell certifiering för uthålligt och välskött fiske.

Svenskt Sigill
Kvalitetsmärkning av mat och även av blommor. Innebär att en vara är odlad och producerad i Sverige enligt speciella kriterier när det gäller djur och miljö.

Svenskt Sigill är ett dotterbolag till Lantbrukarnas Riksorganisation.

Rättvisemärkt
Innebär att livsmedlen tillverkats med respekt för grundläggande mänskliga rättigheter, där produktionsförhållandena för arbetarna är drägliga.

Mest kända varor är kaffe, choklad och bananer.

Läs mer om maten som gör dig klimatsmart här!

Av: Malin Ottosson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top