Gå inte på mäklarens floskler

Glöm nybakta bullar och kaffedoft som lockbeten. I dag är mäklarnas knep mer avancerade. Ge akt på flosklerna så blir du inte lurad.

“Fast pris, först till kvarn”

Lita inte på det. Något sådant kan inte mäklaren garantera. Säljaren är aldrig bunden till sådana löften utan kan mycket väl ändra sig och låta spekulanter bjuda över varandra.

“Någon har bjudit över ditt bud”

Svårt att veta. Du har ingen rätt att få reda på vem de andra spekulanterna är. Men av flera mäklare kan man i efterhand få namnen på senaste budgivare om de samtyckt till det.

Mäklare som fejkar en budgivning kan få sitt tillstånd indraget och bluffbud är ovanligt. Däremot kan mäklaren inte veta om säljaren bett sina vänner bjuda för att trissa upp priset.

“Ditt bud kommer för sent”

Det beror på. Så länge kontrakt inte är skrivet är ingenting för sent. Mäklaren måste vidarebefordra alla bud till säljaren hur sent de än kommer. I sista hand bestämmer säljaren till vem denne vill sälja bostaden.

“Får jag inte kolla om du har råd gäller inte budet”

Jodå. Mäklaren har visserligen rätt att kontrollera spekulanters lånelöften, men inte mot din vilja.

Han ska ändå förmedla ditt bud till säljaren och då berätta om din inställning. Bara säljaren själv ska avgöra om budet är värt att räkna med.

“Högsta budet får köpa”

Inte alls säkert. Det finns inga regler i lagen som säger hur en budgivning ska gå till.

Säljaren kanske hellre låter lägenheten gå till den spekulant han fattar tycke för, den som snabbt kan få lån eller den som inte har så bråttom att flytta in.

“Buden är bindande”

Nej, inte ens skriftliga bud.

Du behöver heller inte stå fast vid ditt gamla bud om säljaren valt en annan spekulant som sedan drar sig ur – tvärtom har du bra förhandlingsläge att backa några bud bakåt om det bara var ni två som konkurrerade i slutet.

“Boytan är 75 kvadrat”

Kolla det om du tvivlar. Mäklaren har faktiskt inte ansvar för att uppgifterna är korrekta, utan får lita till säljaren.

Bara om något är helt uppenbart fel eller något kan tänkas ha ett avgörande värde för köparen, måste mäklaren kontrollera att uppgiften stämmer.

“Kom på visning, även om du inte är spekulant”

Hygglig prick att bjuda in okynnesgluttare, kan man tycka. Men det är ren taktik. Mycket folk på visningen trissar upp köpstämningen.

“Mäklaren företräder båda parter”

Jodå, sant rent juridiskt. En mäklare är en oberoende part och ska företräda både säljare och köpare.

Men mäklaren får betalt av säljaren och arvodet bygger ju ofta på provision. Därför vill naturligtvis mäklaren få ut ett så högt pris som möjligt.

“Lämna handpenning så är köpet i lås”

Det kan mäklaren inte lova. Affären kan gå i stöpet ända fram tills kontraktet är påskrivet.

Handpenning läggs som delbetalning vid kontraktsskrivandet och den deposition som ibland betalas innan till mäklaren är bara en säkerhet. Går köpet om intet får du pengarna tillbaka.

“Papperen påskrivna, då är allt grönt”

Sakta i backarna. Det kan finnas villkor i kontraktet som förutsätter att bostadsrättsföreningen godkänner dig som medlem, att banken ger klartecken eller att andra bostadsaffärer går i lås.

Mäklarbranschen erkänner: Vi har problem i branschen

Orimliga lockpriser, fejkade bud och svarta bostadskontrakt. Flera avslöjanden inom mäklarbranschen gör varje köpare som står inför sitt livs största affär betänksam.

Kan man lita på mäklare?
– De allra flesta sköter det här hur bra som helst, bara ytterst få gör det inte. Men jag är medveten om att det finns problem i branschen, säger Carl-Henrik Ageman, ordförande i Mäklarsamfundet.

Plockar ni folk från gatan?
– Nej, nej, det krävs 80 poäng högskoleutbildning i dag – och intagningspoängen är högre än till läkarlinjen.

Hur ska ni bättra på ert rykte?
– Vi måste vara mer transparenta. Många mäklare jobbar redan i dag med öppen budlista, men inte alla.
Han skulle välkomna krav på större öppenhet i förslaget till ny fastighetsmäklarlag som läggs fram i januari.

Carl-Henrik Ageman ser också gärna åtgärder som motverkar fejkad budgivning: att buden är bindande, vilket de inte är i dag.

– Om man är bunden till sitt bud 12 eller 24 timmar skulle det bli fler seriösa budgivare. I dag kan en köpare bjuda på flera lägenheter samtidigt och sedan bara dra sig ur. Det skapar väldiga problem för alla parter.

Varför lockpriser?
– Det är inte säkert att det är fel. Ur säljarens synvinkel är det positivt för det ger mer fart på visningen.

Hur oberoende är ni?
– Vår trovärdighet ifrågasätts ibland eftersom vi företräder både säljare och köpare. Men våra mäklare är välutbildade och klarar att hantera detta.

En köpare kan ställa krav på mäklaren, men få vet om det. Det behöver vi informera mer om.

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top