• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Njut nu – städa i höst

  Drar du dig för att vårstäda? Nu kan du strunta i det med gott samvete. – Det är bättre med en rejäl städning på hösten, hävdar dammexperten.

  Det hinner bli april hemma hos mig innan solen kämpat sig över garagetaket och strålarna träffar fönsterrutorna mot söder. Ljuset sköljer obarmhärtigt över randiga fönster och letar rätt på alla dammiga trådar i taket. Måste vårstäda!

  Listan över allt som ska göras blir lång, den korta våren kommer att vara över innan jag har hunnit halvvägs.

  Ska man verkligen städa bort den tid på året man längtat efter?
  Jag ringer en specialist på städning för att höra hur mycket jag måste göra. Greta Smedje är miljöhygieniker på Akademiska sjukhuset i Uppsala och forskar på hur damm påverkar vår hälsa.

  Behöver man vårstäda?
  – Inte alls! säger hon. Gör det om du vill, för att få det snyggt och må bra. Men ur hälsosynpunkt är inte vårstädningen så viktig. Det är bättre att städa rejält på hösten i stället, så att man får bort pollen och partiklar som har kommit in på sommaren. Gäller speciellt allergiker, men damm kan reta alla som har känsliga luftvägar, till exempel vid en tillfällig förkylning.

  Men den städning som handlar om hygien, i kök och badrum?
  – Bakterier är inte det stora hälsoproblemet i dag, utan det som kommer utifrån – pollen och partiklar från till exempel biltrafiken.

  Vårstädning med våttorkning kan till och med producera bakterier. De tycker om fukt. Risken finns att man förflyttar bakterierna, från ett rum till ett annat. En fuktig mikrofibertrasa räcker, olika för olika rum. Var återhållsam med vatten.

  Så vad ska jag vårstäda, räcker det att må-bra-städa?
  – Ja, förutsatt att du städar en gång i veckan i vanliga fall. När du gör det är det viktigaste att dammsuga och dammtorka bort allt damm som lagt sig horisontellt, även i soffan.

  Hur vårstädar du?
  – Jag ska snart putsa alla fönster, för den allmänna vårkänslans skull.

  Vilken befrielse! Att efter ett halvt liv få ledigt från vårstädningen känns som att skolka från skolan bara för att solen och talgoxarna vill det. Efter alla dessa plågsamma städförsök!

  Det blir som vanligt hemma hos mig på lördag, en gemensam städtimme och roterande städområden – inga undanflykter. Mottot att följa är: Alla kan städa. Mottot att stryka är: Bara mitt sätt att städa är det rätta.

  Kanske vi utökar städtimmen med en extra timme, bara för att det är så härligt att släppa in våren – vädra alla filtar och mattor och öppna alla fönster. Kanske putsa några fönster också och ta bort de fläckar på skåpluckorna som lyser i vårsolen.

  Listan är inte så lång. Samvetet är rent. Storstädning blir det till hösten.

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!