12 eltips som sparar pengar och miljö

Får du ont i magen varje gång elräkningen kommer? Ändra dina vanor så kan du skona både plånboken och miljön.

Så mycket el förbrukar vi

• Hushållsel lägenhet: ca 3 000 kWh/år
• Hushållsel villa: ca 6 000 kWh/år, el för uppvärmning: ca 16 000 kWh, för varmvatten ca 5 000 kWh.
• Ungefärligt pris på el februari -07:
1 kr/kWh inklusive skatt och el-
certifikatsavgift

Hit går hushållselen

Kyl och frys 30 %
Belysning 20 %
Matlagning 16 %
Elapparater 16 %
Disk 8 %
Tvätt och tork 10 %

Källor: Konsumentverket, Energimyndigheten,
Konsumenternas Elrådgivningsbyr

1. Byt ut glödlamporna till lågenergilampor så sparar du 80 procent av belysningselen. Det blir pengar det, om man tänker att
20 stycken 60-wattslampor som brinner tio timmar om dagen slukar över 4 000 kWh per år!

Visserligen kostar lågenergilampor mer än vad glödlampor gör, men de håller ungefär tio gånger längre tid. Släck i rum du inte är i och sätt in timer för sådant som bara behöver lysa vissa tider. Välj rätt lampor för allmänljus respektive arbetsbelysning.

2. Laga mat ekonomiskt. Se till att kastrullerna har jämn botten och samma storlek som plattan. På med locket! Stäng av plattan och utnyttja eftervärmen att laga färdigt maten på.

Vatten till te, pasta och ris värms mest ekonomiskt i vattenkokare eller kaffebryggaren. Mikra mat i stället för att värma på platta eller i ugn. Ugnen slukar energi – använd den sparsamt och laga gärna flera rätter samtidigt. Till färre portioner kan man faktiskt laga maten i mikron. Köksfläkten drar ut värme så ha den på bara när det verkligen behövs.

3. Diska snålt. Maskindisk är det mest sparsamma. Om du handdiskar, skölj aldrig under rinnande varmt vatten. Spola heller inte av matrester innan tallrikarna ska in i maskinen, det räcker att skrapa. Diska med full maskin i 55 grader, det räcker oftast. Låt disken lufttorka.

4. Tvätta försiktigt. Fyll alltid maskinen. Hoppa över förtvätten. Ofta räcker det att tvätta i 40 grader om kläderna bara använts en dag eller två. Häng i stället för att tumla – att torktumla tvätten drar tre gånger så mycket energi som att tvätta den. Dessutom slits inte kläderna så fort.

5. Kyl och frys rätt. Ha inte kallare än + 5 grader i kylen och – 18 grader i frysen. Frosta av ofta så att kompressorn inte måste jobba så hårt, islager kan fördubbla elförbrukningen. Dammsug också ofta på baksidan av kyl och frys. Håll frysen fylld så att så lite kyld luft som möjligt försvinner varje gång frysen öppnas.

Glöm inte att ställa tillbaka infrysningsknappen om det inte görs automatiskt. Tina upp fryst mat över natten i kylen så tar du vara på kylan. Låt varm mat svalna innan den sätts in i kylen. Ställ inte kyl och frys nära
något som blir varmt, till exempel spis, ugn, disk- eller tvättmaskin. Kan du ha frysen på sval plats – i källare eller garage – drar den mindre el.

6. Stäng av apparaterna. Uppemot en tiondel av hushållens elförbrukning kommer av apparater som står på stand-by-läge: tv, video, dvd-spelare och digitalbox. Stäng av med strömbrytaren i stället för fjärrkontrollen.

Dra också ur kontakten till laddare för mobil, radio, tandborste och elverktyg när de inte används, liksom transformator till halogenlampor. Känn efter med handen – är tillsatsen varm drar den ström.

Datorn slukar ström. Stäng av den helt när den inte används och stäng av datorskärmen när du går ut en stund eller installera en skärmsläckare. En grenkontakt med avstängningsknapp för alla apparater underlättar.

7. Byt vitvaror. En ny kyl och frys kostar runt 400 kronor mindre om året i el än en gammal. Om du ska köpa nytt, välj kyl, frys och diskmaskin som är lagom stora för dina behov och är energimärkt med A, A+ eller A++. Välj en tvättmaskin med minst 1 000 varvs centrifugering och inte större maskin än du behöver.

Torktumlaren bör vara av kondenstyp och ha fuktavkännare. En ny spis bör ha glaskeramisk häll och inte onödigt stor ugn. Fråga om elförbrukningen när du köper hemelektronik, till exempel en ny platt-tv: en plasmaskärm drar minst dubbelt så mycket el som en LCD-skärm.

8 Välj bra elavtal. Det du sparar mest pengar på när det gäller elavtal är att göra ett aktivt val hos din elleverantör och få ett rörligt eller fast tidsbundet pris. Att ligga kvar på ett tillsvidareavtal är onödigt dyrt. Utöver det kan du tjäna någon slant på att välja billigare elleverantör. Då bör du kolla både elpriset per kilowatttimme och årsavgiften.

En lägenhet kan tjäna på ett högre elpris om årsavgiften är noll, medan en villa med hög förbrukning kan vinna på att jaga lågt kilowattpris. Ta hjälp av Konsumenternas Elrådgivningsbyrå att få fram bästa bolag för dig: www.elradgivningsbyran.se Där finns alla 100-talet elbolag listade.

9 Isolera. Är huset dåligt isolerat, finns den allra största besparingen på uppvärmningen. En oisolerad vind eller uteförråd som värms upp av elelement är riktiga strömtjuvar, likaså golvvärme med
dålig isolering nedåt.

10 Se över värmen. Täta dörrar och fönster. Sänk innetemperaturen – för varje grad minskar förbrukningen med fem procent. Sänk värmen på natten och när du reser bort. Vädra snabbt och effektivt med korsdrag – ett rum byter luft på tio minuters vädring. Ta bort stora möbler framför elementen.

Se över hur värmen regleras och installera effektvakt för att ha koll på förbrukningen.

11 Snåla på varmvattnet. Duscha i stället för att bada och gör det snabbt
– två tonårsduschar per dag à 20 minuter drar 6 000 kilowatt per år!

Är du nitisk, sätt in timer i duschen eller varför inte ha en äggklocka i badrummet? Stäng av vattnet när du tvålar in dig, schamponerar håret eller borstar tänderna. Värmen på vattnet kan gott sänkas till max + 60 grader. Sätt in snålspolande dusch och termostatkranar i kök och badrum och byt packningar i kranar som läcker.

12. Byt värmekälla. Att byta elvärmen till annan värmekälla är den bästa investeringen för både plånboken och miljön. Men exempelvis bergvärme eller pellets är en stor satsning som tar ett tiotal år att tjäna in och ett alternativ kan vara att komplettera sin elvärme.

En luftvärmepump går på runt 20 000 kronor och sänker värmekostnaderna med minst en fjärdedel. En solpanel kan värma både varmvattnet och inneluften. Med bidrag kan den stanna på 15 000 kronor och spara en tredjedel av elkostnaden. Kolla på www.energikalkylen.konsument verket.se

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top