Rensa förrådet – och tjäna på det!

Det kan dölja sig en guldgruva i ditt förråd. Icakurirens Anette Sievers rensade och blev 2 900 kronor rikare på en vecka genom att sälja på nätet. Största överraskningen – en bortglömd samovar.

Så här säljer du på Blocket.se

• Bästa platsen för grejer som är lätt att prissätta: leksaker, djurtillbehör, möbler och bilar. För snabb affär: kolla vad andra tar och lägg dig strax under.
• Skriv en kort, konkret text
och ta en bild. Du får mejl med en kod för annonsen och betalar med betalnummer, 20 kronor (vanligast) upp till 90 kronor.
• Vanligaste betalningssättet är kontant vid avhämtningen.

Om grejen ska skickas begär många säljare förskottsbetalning. De kan inte tänka sig att skicka utan att först ha sett pengarna. Om du är köpare måste du lita på ditt omdöme! Blocket varnar för förskottsbetalning. Många har blivit lurade, framför allt vid köp av elektronik. Blocket erbjuder säkra betaltjänster. Vi har inte provat.
• När du väl har en köpare på kroken, försök att sälja något annat inom samma område. Barnvagnsköparen kanske vill ha spjälsängen

Så här säljer du på Tradera.se

• Bästa platsen för saker du inte vet värdet på. Du förlorar knappt något, eftersom det bara kostar ¡ krona att lägga upp sin auktion. Auktionssajten tar provision på
det sålda.
• Du registrerar dig och tar ett alias. Det är din front som både köpare och säljare på Tradera. När auktionen är klar får du ett mejl med uppgifter om personen bakom ett alias. Köparen betalar i regel frakten, men du måste förstås räkna ut den. Bra sätt att lära sig sälja: köp något.
• Lägg tid på att göra en bra
annons. Titta på avslutade auktioner i kategorin. Där ser du vad grejer har sålts för och bra annonser. Skriv en utförlig rubrik, bara de orden hamnar i sökmotorn. Ta bilder ur flera vinklar.
• Du väljer auktionstid. Om du bara vill lägga ut grejen en gång, kanske för att testa marknaden, var uppmärksam! Tradera har förhandskryssat “två gånger upprepad auktion”. Du måste kryssa av rutan.
• Tradera har två säkra betalsystem, Payson och PayPal.
Du måste registrera dig separat
innan du kan ta betalt eller betala. Gör det i tid, eftersom det är krångligt att få grepp om regler och avgifter

Rensa förrådet – och tjäna på det!
Anette rensar i förrådet.
Foto: privat

Jag har länge velat förtränga att jag har ett förråd. Där har familjen i åratal slängt in grejer som inte används och att rota runt i röran är som att ställa sig i en tidsmaskin.

Jag har försvarat mig med att jag bevisar att jag inte är materialistisk genom att strunta i mina gamla saker. Men det är ju egentligen precis tvärtom! Någon annan kanske har användning för det jag inte längre behöver. Något måste göras.

Under en dag lade jag ut tio grejer på auktionssajten Tradera och tio på Blocket. På en vecka hade jag blivit av med hälften av prylarna och påbörjat den långa resan mot förrådets inre hörn – och ordning i mitt liv. Nu rensar jag – och tjänar på det!

Dessutom får jag massor av spännande historier på köpet. När jag överlämnar grejerna för en hundring får jag vara med på ett hörn i deras liv. Diana köper hamsterburen på Blocket. Hon har en hamster som just fått ungar och om några veckor måste hon skilja dem åt så att inte ungarna får nya ungar.

Barne berättar att han för många år sedan arbetade i USA. När han var inne på Tradera kände han igen den amerikanska checkmaskinen. Nu ska den blytunga saken, som sedan det förvirrade inköpet varit nedpackad i en låda i vårt förråd, få en hedersplats hemma hos honom.

Det finns något tillfredsställande i att saker hamnar hos människor som verkligen uppskattar dem. Ibland till den grad att de är villiga att betala en bra slant. Och det kan ge spänning i vardagen.

När auktionen på Tradera tog fart över samovaren från Ryssland fick jag hjärtklappning. Jag hade lagt ut den med utgångsbudet 50 kronor – hade inte en susning om dess värde. Med 10 minuter kvar av budtiden låg budnivån på 360 kronor. Då hände något. Några rivaler började bjuda över varandra i rasande fart. För varje gång jag uppdaterade webbplatsen hade siffran klättrat ett par hundra. Slutbudet blev 2 325 kronor!

Nej, jag har inte sett pengarna än, men jag är ändå fast. Jag kommer att fortsätta lägga ut grejer på Tradera och Blocket. Avlagda kläder kommer jag säkert att skänka till barnens yngre kusiner eller Myrorna som jag brukar göra. Och de grejer som ingen vill ha går till Returen.

Det finns ingen återvändo. Mitt förråd ska bli avskalat rent, en plats för tillfällig förvaring – och kanske några nostalgilådor. Man är ju bara människa.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top