13 kaféer, fik och glasställen längs vägen – förgyll sommarens bilresor

Ett bra sätt att förgylla bilresan genom Sverige är att planera dagsturerna efter lämpliga fikastopp. Mysiga 50-talsfik, glassbarer och härliga trädgårdskaféer – alla finns de med i vår guide!

Det är ingen tillfällighet att vi svenskar älskar att fika. Att dricka kaffe är en sak, men i ordets rätta bemärkelse menar de flesta svenskar att fikapausen också ger tid för samtal, reflektion och möjlighet att fylla på med något gott till kaffet.

Traditionellt sett har fikapauserna varit starkt reglerade i tid och omfång. Det har till exempel varit otänkbart att dricka kaffe vid någon annan tidpunkt än klockan nio, elva och tre, och på forna tiders kaffekalas var det självklart att inleda bjudningen med en kanelbulle. Åtminstone på landsbygden, där fikakulturen var ett sätt att umgås och dela skvaller med grannarna.

Idag är det helt annorlunda och fika-Sverige ligger öppet med ett utbud av sällan skådat slag.

13 kaféer, fik och glasställen längs vägen

1. Presteles trädgårdskafé, Hörnsjö, väster om Umeå

Presteles trädgårdskafé är en riktig pärla i norr.

Här kan man stanna länge i den grönskande trädgården, där utemöblerna ramas in av blommande rabatter, doftande rosor och kvittrande fåglar. Här kan du välja mellan en rad fantastiska sötsaker, till exempel kolatårta med mandel, vispgrädde och bär, kokos- och limecupcake och smarriga rawfoodbakelser.

Dessutom visar ägaren Mona Prestele, utbildad landskaps-arkitekt från tyska München, gärna runt i den fantastiska visningsträdgården, som etablerats för att uppmärksamma de goda förutsättningar som finns för att skapa en prunkande trädgård så långt norrut som i Västerbotten.

Vill du stanna över natten så har Mona också en mysig lägenhet ovanpå kaféet som hon hyr ut med rum och frukost.

Öppettider: Från 26 juni till 10 augusti onsdag-lördag 12–17.
Var: Åsvägen 305, Hörnsjö.
Tel: 070-675 00 26.
www.presteles.se

2. Kretsloppshuset i Mörsil, mellan Östersund och Åre

Kretsloppshuset i Mörsil är platsen för dig som uppskattar helhetstänk.

En riktig oas för den som uppskattar miljö, natur och helhetstänk. Här kan du sitta inomhus i vinterträdgården och se hur persikor och nektariner växer i taket eller njuta av den blommande grönskan utomhus. Utöver lunchrätter, fantastiska bakverk och hemgjorda drycker finns det också en liten butik på Kretsloppshuset, inredd med en originalinredning från gamla Kaxås lanthandel.

Missa inte en promenad i trädgården och ta del av den rika och variationsrika miljön som omger Kretsloppshuset.

Öppettider: Sommartid (fr o m 25/5) torsdag–söndag 11–16.
Var: Kyrkvägen 5, Mörsil.
Tel: 0647-66 52 12.
www.kretsloppshuset.se

3. Crêperiet i Järvsö, drygt sex mil väster om Hudiksvall

På Crêperiet i Järvsö möts man alltid av ett leende.

Detta är sannerligen inget stort kafé. Snarare bygger besöket på att många gäster sitter utomhus, eller under tak, där man kan njuta av söta och matiga crêpes. Medan huvudrätterna kallas galette, alltså tunna bovetepannkakor, är Crêperiets söta varianter mer av den klassiska sorten med smak av jordgubb och vit choklad, maskrossylt, nutella, salt kola eller jordgubb och syren.

Missa inte ett besök på Stenegård i Järvsö, ett besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar, där man bjuder på kultur i alla dess former, konserter, musik och mysiga små butiker. Dessutom är ett besök på Järvsöklämman, som serverar goda tunnbrödsklämmor fyllda med lokala råvaror, snudd på obligatoriskt.

Öppettider: Järvsö Crêperie på byn har öppet maj-september.
Maj-juni torsdag–söndag 11.30–16,
från midsommar till mitten av augusti öppet varje dag 11–17, onsdag + fredag–lördag öppet till sent.
Från mitten av augusti till mitten av september öppet torsdag–söndag 11.30–16.00.
Var: Stenevägen 12, Järvsö.
www.jarvsocreperie.se

4. Adas kafé & bageri, centrala Östhammar

Oemotståndliga bakverk serveras på Adas kafé & bageri i Östhammar.

Ett måste för den som reser i Roslagen. Här finns en lummig trädgård där man kan fika under äppelträden och inuti är Adas kafé inrett som ett mysigt hem med härliga kakelugnar, tidstypiska soffor och gott fikabröd. Missa inte Dagnys 50-talshörna i ena delen av kaféet, där man kan njuta av den fina jukeboxen.

Passa gärna på att ta en promenad i Östhammar när du ändå är i stan. Det finns fina promenadstråk längs vattnet och mitt i stan hittar du det pampiga tingshuset som numera också används som församlingshem.

Öppettider: Måndag–fredag 8–17, lördag–söndag 9–16.
Var: Norra Tullportsgatan 6.
Tel: 0173-129 99.
www.adaskafe.se

5. Elsa Andersons konditori, vid torget i Norberg i Bergslagen

Elsa Andersons konditori har förgyllt torget i Norberg i över 100 år.

Ett av landets äldsta konditorier som fortfarande håller till i samma hus. Redan 1919 köpte Elsa Anderson den centrala fastigheten längs Fagerstavägen mitt i Norberg och flyttade dit verksamheten som hon drivit sedan 1916. Att hon måste ha setts som en pionjär råder det inget tvivel om och det sägs att hon tog fasta på den kungliga förordningen från 1834 som gav kvinnor rätt ”att tillverka och tillsaluhålla tårtor, pastejer och bakelser”.

Sedan starten har mycket förändrats i Norberg och numera stryker inte längre riksvägen utanför huset (som brann ner och återuppbyggdes 2015–2017).

Öppettider: Alla dagar 9–18.
Var: Fagerstavägen 1, Norberg.
Tel: 0223-200 49.
www.elsaandersonskonditori.se

6. Bistro Bruket, på Skultuna messingsbruk i Västmanland

En oemotståndlig anrättning på Bistro Bruket i Skultuna.

Här charmas gästerna inte bara av det unika läget vid Svartån utan bjuds dessutom på härliga kreationer till lunch och en lång rad delikata söt-saker till kaffet.
Börja gärna med en tur på bruket, som legat på samma plats sedan 1607, och passa på att handla andrasorteringsprodukter som inte går att hitta någon annanstans i landet innan du slår dig till ro vid vattnet för en lunch eller smarrig fika.

Öppettider: Måndag–fredag 10–17.30, lördag–söndag 10–16.30.
Var: Bruksgatan 8, Skultuna.
Tel: 021-783 00.
www.skultunabruk.se

7. Glass & berså, strax utanför stadskärnan i Arboga i Västmanland

Kan det bli mer idylliskt än på Glass & berså i Arboga?

Ett riktigt himmelrike för den som gillar glass med goda tillbehör. Här sitter du omgiven av buskar och träd och njuter av spännande glasskreationer som fått namn
som solsting, farfars pistaschmums, vickevire, storasysters sommardröm och sinnesfrid. Givetvis kan du köpa både kaffe och te och njuta i den härliga trädgården.

Det finns bra parkeringsmöjligheter runt gården, men det är direkt olämpligt att åka in och försöka parkera med husvagn eftersom det är mycket svårt att vända. Glass & berså finns också i Gullspång.

Öppettider: 8 juni–11 augusti dagligen 11–18. Ändring av öppettider kan förekomma vid dåligt väder.
Var: Västerby Björkliden 211, Arboga.
www.glassrestaurang.se

8. Nolbygårds ekobageri & kafé, strax utanför Alingsås

Härliga Nolbygård utanför Alingsås.

Här bjuds på klassiska sommarvibbar av det lite bättre slaget. Här bakas allt från grunden av ekologiskt kulturspannmål från Wästgötarna och vaniljkrämen till bullarna kokas på spisen. Kardemumman mals precis innan bullarna bakas och mazarinerna trycks ut och fylls för hand för bästa smakupplevelse.

Du kan sitta inomhus eller utomhus och njuta av gårdens 100-åriga historia. Hundar är välkomna både inomhus och utomhus och det är ingen hemlighet att Lasse bagare vurmar för allt på fyra ben. Det bjuds ofta på hundgodis om husse eller matte tillåter. Vardagar serveras en soppbuffé med två olika soppor och bröd därtill. Ett måste för dig som rullar genom Västsverige.

Öppettider: Under juni: Tisdag–fredag 9–16, lördag 11–16.
Under juli–augusti: Tisdag–fredag 9-17, lördag 11–17.
Lunch serveras 11.30–14
Var: Ängsvaktaregatan 19, Allingsås.
Tel: 0322-123 23.
www.nolbygards.se

9. Gunnebo kaffehus & krog, Gunnebo slott och trädgårdar i Mölndal

På Gunnebo kaffehus fikar man mitt ute i naturen. Foto: Anna Hållams

Utan tvekan ett av Sveriges bästa kaffestopp. Förutom en härlig promenad i slottsparken kan du också njuta av det fina kulturreservatet och ta del av härliga odlingar, betande djur och pampig trädgårdsdesign. Allt på Gunnebo bakas av lokalproducerat mjöl som malts av kulturspannmål från emmer och dinkel och helhetssynen genomsyrar hela verksamheten.

Under fina dagar kan man med fördel sitta utomhus och njuta av köksträdgårdens närhet, medan man under kyliga dagar flyttar inomhus, omgiven av 1700-talsarkitekturens skönhet.

Öppettider: Dagligen 11–16, lunch serveras från kl. 11.30. Hundar är välkomna på uteserveringen och i parken.
Var: Christina Halls väg, Mölndal.
Tel: 031-334 16 00.
www.gunneboslott.se

10. Systrarna Skogströms lantcafé, i Öhr, strax norr om Växjö

Härlig nostalgikänsla på Systrarna Skogströms lantcafé.

Ett måste för den som uppskattar personliga kaféer. Att kliva in här är nämligen som att åka minst 50 år tillbaka i tiden och besöka en riktigt handelsbod. Utöver sötsaker av alla de slag kan man också köpa med sig burkar, tvål och allehanda husgeråd från Smålands hjärta.

Huset byggdes redan 1870, då som mejeri, men byggdes till tio år senare och utökades med en lanthandel som var verksam till slutet av 40-talet. Vägg i vägg med kaféet hittar du Klockaregårdens trädgårdsbutik, som säljer allt från växter, fröer och träd till verktyg, inredningsdetaljer och en lång rad olika sorters krukor.

Öppettider: 17 juni–1 september alla dagar 10–17.
Var: Öhrs gamla lanthandel i Öhr.
Tel: 0472-760 30.
lantcafe.wordpress.com

11. Sött & salt, i Kristianopel på Blekinges östkust

Sött & salt ligger ända nere vid havet i vackra Kristianopel.

Ett välbesökt resmål för den som rullar genom Blekinge längs E22. Här kan man nämligen kombinera riktigt goda bakverk med en magisk utsikt över den östra skärgården och ta del av den unika historien som präglat gränstrakterna mellan Sverige och Danmark i flera hundra år. Att Kristianopel varit danskt längre än vad byn tillhört Sverige gör naturligtvis inte besöket mindre intressant.

Eftersom Sött & salt ligger ända nere på hamnplan är det lätt att ta med sig kaffet och njuta av horisonten ut mot havsbandet. Missa inte en promenad i byn för att njuta av den stillsamma lunken, de fina trädgårdarna och stadsmuren.

Öppettider: Alla dagar 10–21, från midsommar till mitten av augusti.
Var: Kristianopels hamn, Fågelmara.
Tel: 0706-39 60 63.
www.sottosalt.se

12. Ritz konditori & bageri, i centrala Sölvesborg

Frida Andersson på Ritz i Sölvesborg bakar oemotståndligt gott bröd.

Ritz har på bara några år seglat upp som ett av landets bästa, vilket kanske inte är så svårt att förstå om man en gång haft förmånen att fika här. Ett mer dedikerat ägarskap är svårt att hitta. Utöver prisvärda surdegsbröd av alla de slag gör Micke och Frida också egen glass, magiska sallader och ett kaffe som kan få vem som helst att jubla.

Eftersom konditoriet ligger vid ena sidan av Stortorget, med begränsade parkeringsmöjligheter, kan det vara smart att parkera i småbåtshamnen och promenera till torget (250 meter). Missa inte ett besök på Sölvesborgsbron, som sträcker sig rakt över Sölvesborgsviken mot Listerlandet på andra sidan.

Öppettider: Från 24 juni måndag–fredag 8-18 lördag 8–15.
Var: Stortorget 3–5, Sölvesborg.
Tel: 0456-103 33.
www.ritzsbg.se

13. Olof Viktors, på Österlen, ett par mil från Ystad

Olof Viktors i Glemmingebro är mäkta populärt sommartid, men uteserveringen är rejält tilltagen.

Olof Viktors är så mycket mer än ett prisat bageri och kafé ute på den skånska slätten. Det är en smakdestination långt bortom allfarvägarna, en plats att längta till och en plats att spara i telefonens gps för att enkelt hitta tillbaka när färden går mot Skåne.

Ända sedan 2002, då den gamla gården i Glemminge förvandlades till kafé, har människor från när och fjärran vallfärdat till denna institution, som i mångt och mycket är synonym med det växande suget efter sötsaker till kaffet.

Här kan du, utöver smarriga kakor, också njuta av goda mackor och köpa med dig några av alla de delikatesser som framställs småskaligt på gården: saft, sylt, knäckebröd, müsli och småkakor.

Öppettider: 10–30 jun 8–17 alla dagar, 1 juli–18 augusti 8-18 alla dagar, därefter 8–17 alla dagar.
Var: Österlenvägen 86, Glemmingebro.
Tel: 0411-52 20 20.
www.olofviktors.se


LÄS ÄVEN: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar – fina utflyktstips


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top