Vad drömmer du om när du går i pension? Vi frågar tre blivande pensionärer!

Många pensionärer vill vara aktiva i någon form, även långt efter arbetslivet tagit slut. Vi har frågat tre blivande pensionärer vad de drömmer om!

”Jobba som golfvärd i Portugal låter kul”

Tina Ivarson, 58 år, flygledare, Halmstad

– Jag har jobbat som flyg­ledare i trettio år, och har förmånen att kunna gå vid 60. Jag har samma känsla som när jag tog studenten – det känns som att möjligheterna är oändliga. Eftersom jag inte har haft så många andra arbeten kan jag tänka mig att jobba deltid någonstans, typ på hunddagis eller i en handelsträdgård. 

Jag har också blivit inspirerad av mina döttrar, som jobbar som au pair i Italien respektive säsongar i Alperna. Jag kan tänka mig att göra båda, men jag skulle hellre ta hand om hundar än om barn. En före detta arbetskamrat jobbar som golfvärd i Portugal. Hon får gratis boende och mat, och tillgång till golfbanor, det låter också kul. Jag vill hyra en fjällstuga en månad under lågsäsong, för att åka skidor med hunden. Om döttrarna börjar plugga i Göteborg kan jag tänka mig att hyra ett hus i skärgården, för att vara nära dem. 


LÄS ÄVEN: Livet som pensionär: ”Många tar tag i gamla drömmar”


”Resa med vanen och skriva en bok”

Peter Åström, 63 år, egen­ företagare, Årsta havsbad

– För ett år sedan hände allt på en gång, jag både flyttade och gick i pension. Det var som att pånytt­födas, samma känsla som att flytta hemifrån, det finns ju så många möjligheter, även om jag numera har vuxna barn som jag bryr mig om och har ansvar för. 

På min odefinierade bucketlist har det alltid stått – köpa en van. Så det har jag gjort, jag sitter i den nu när vi pratar – på väg till Åre för att åka skidor med kompisar. I sommar ska jag och vanen till Lofoten. Jag har inspirerats av Lars Lerin, men också av mamma som har målat mycket, och jag har köpt tio pannåer och färg. Staffliet har jag lånat av mamma. Jag har också investerat i en theremin, ett elektroniskt musikinstrument, som jag vill lära mig att spela. Och så har jag en bokidé, jag vill skriva om min uppväxt, och om gänget jag umgicks med i Jakobsberg. Dessutom har jag fått erbjudande om att bli delägare i en vinbar, det låter ju för roligt för att inte undersöka närmare.

”Spela golf och hyra hus utomlands”

Liz Lang, 65 år, ekonomi­assistent, Höllviken

– Jag går i pension om bara några dagar. Nu är jag inställd på det, så det känns bra. Jag har inga storslagna planer, utan ser fram emot att saker kan få lov att ta lite tid. Jag läser mycket, det vill jag göra ännu mer. Och så vill jag sticka mer än vad jag hinner idag! Men framför allt vill jag träffa barnbarnen. Jag har två barnbarn i Göteborg och ett i Skåne, nu kan jag ju åka dit mitt i veckan och ta hand om dem.

För några år sedan började jag spela golf, delvis med tanke på pensionen. Vi bor i hus, så jag har dessutom en trädgård att ta hand om. Vissa köper ju hus i Sydeuropa, men det vill inte vi. Däremot skulle det vara roligt att se några olika platser, så jag och maken har pratat om att hyra boenden utomlands någon månad åt gången – gärna under lågsäsong på våren och hösten. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top