Livet som pensionär: ”Många tar tag i gamla drömmar”

Flytta till solen, läsa språk eller bara vara farmor? Livet som pensionär kan se ut på olika sätt, men de flesta vill vara aktiva i någon form – långt efter att de slutat jobba. Men vad drömmer dagens blivande pensionärer om – egentligen?

Mer tid! En sovmorgon då och då! Att själv få lägga upp sin dag! De blivande pensionär­erna har inte nödvändigtvis några storslagna drömmar om att resa jorden runt, där­emot längtar de flesta ­efter att äntligen få rå över sin­ egen tid, säger Margareta ­Ericsson, äldreombudsman vid Stockholms stad.

– De ser fram emot att hinna med det som man inte hinner med när man har familj, och när det är full fart i arbetslivet. Exakt vad det är – hoppa fallskärm, läsa på ­senioruniversitetet eller umgås mer med barnbarnen – beror ju på vem du frågar.

Ekonomin påverkar möjligheterna

Dessutom finns det skillnader mellan män och kvinnor.

– Många kvinnor, i alla fall de generationer som har gått i pension hittills, har tillbringat mycket tid hemma med barnen. Ekonomiskt har de gått i en kvinnofälla. Nu har de sämre pension och färre ekonomiska möjligheter jämfört med männen. Och ekonomin påverkar ju hur man ser på sitt liv och åldrande. 


LÄS ÄVEN: Vad drömmer du om när du går i pension? Vi frågar tre blivande pensionärer!


Familjen viktigast för pensionärer

Närhet till familjen räknar pensionärerna som allra viktigast, enligt en färsk rapport från analysföretaget Insight Intelligence, i samarbete med Mälardalens universitet, 60plusbanken samt Helsingborgs och Stockholms stad. Men också ekonomin spelar en viktig roll.

– De blivande pensionärer och pensionärer som vi kommer i kontakt med här på banken, men också de som vi intervjuar i olika rapporter, längtar framför allt efter ett pensionärsliv med god ekonomi och pension. Visst finns det drömmar om guldkant och om att bo utomlands, men de flesta drömmer framför allt om att vardagen ska fungera, säger Sandra ­Lillienberg, chef för 60plusbanken.

Generellt är det en ganska positiv bild av livet som framträder i den nya rapporten. 63 procent säger sig vara positiva till att åldras i Sverige idag. Många ser fram emot mer fritid och att kunna ägna mer tid till sina intressen. Två av tre skattar sin hälsa som bra, och lika många svarar att de känner sig unga. 

Många pensionärer tar tag i drömmar

– Jag träffade nyligen en kvinna som skulle hoppa av sitt engagemang i en organisation för att uppfylla sin dröm – att läsa en master ­på universitetet. Många pensionärer tar tag i gamla drömmar, konstaterar Margareta Ericsson.

Allt här i livet handlar förstås inte om drömmar, det finns också en verklighet – ekonomi och hälsa – att ta hänsyn till. Länsförsäkringar har för andra året i rad jämfört hur förutsättningarna för äldre ser ut i landets samtliga 290 kommuner. Det visar sig att möjligheten till ett tryggt och bra liv för 65-plussare skiljer sig åt. Sex kommuner i Stockholms län placerar sig bland de tio bästa. Även Skåne sticker ut med två kommuner bland de tio bästa. Allra sist placerar sig Munkfors i Värmland. 

– Analysen visar att äldre verkar ha större möjlighet att leva ett tryggt liv i kommuner med anknytning till större städer med många invånare och där det finns en god fördelning mellan unga och gamla, säger Trifa Chireh, pensionsekonom vid Länsförsäkringar. 

Kommunerna där 65-plussarna har bäst livskvalitet

  1. Danderyd, Stockholms län
  2. Solna, Stockholms län
  3. Värmdö, Stockholms län
  4. Lomma, Skåne län
  5. Umeå, Västerbottens län
  6. Nacka, Stockholms län
  7. Vallentuna, Stockholms län
  8. Lund, Skåne län
  9. Knivsta, Uppsala län
  10. Österåker, Stockholms län

Kommunerna där 65-plussarna har sämst livskvalitet

  1. Munkfors, Värmlands län
  2. Ljusnarsberg, Örebro län
  3. Malå, Västerbottens län
  4. Filipstad, Värmlands län
  5. Dorotea, Västerbottens län
  6. Strömsund, Jämtlands län
  7. Haparanda, Norrbottens län
  8. Vansbro, Dalarnas län
  9. Osby, Skåne län
  10. Färgelanda, Västra Götalands län

Vill göra nytta

De som går i pension i dag är ofta ganska pigga, påpekar Margareta Ericsson. 

– Många skulle ha mer att ge i arbetslivet, det är synd att samhället är så åldersfixerat. Dagens pensionärer tycker att de har mycket kvar att ge. De är väldigt välinformerade och vill gärna fortsätta att bidra till samhällsutvecklingen, och samtidigt känna att de gör nytta. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top