Storslagna vyer vid Höga Kusten och Inlandsbanan

Följ med Icakuriren till midnattssolens och höstskrudens land. En fantastisk resa fylld av ­mäktiga ­naturupplevelser, samisk historia, spännande kultur och lokala specialiteter. 

Vida vyer! Följ med oss till midnattssolens och höstskrudens land. En fantastisk resa fylld av ­mäktiga ­naturupplevelser, samisk historia, ­spännande kultur och lokala specialiteter. 

Följ med Icakuriren till Höga kusten med Inlandsbanan den 10-16 juni eller 5-11 september!

Vi inleder resan med ett par dagar på vackra Höga kusten där vi med egen båt besöker Ulvön. Vi ser också historiska Ådalen och Skuleskogen. Tåget tar oss till Kiruna där vi får guidade visningar både av gruvan och Ishotellet i Jukkasjärvi innan vi kliver ombord på den egna rälsbus- sen som vi chartrat för vår grupp med Icakurirens läsare i tre dagar för färd längs In- landsbanan. Den tar oss till Jokkmokk, Sorsele, Vilhel- mina och många fler orter innan vi tar tåget tillbaka till Stockholm från Östersund. Välkommen att följa med på en mycket innehållsrik resa med unika upplevelser i det vackraste landskap du kan tänka dig.

Dag 1 Höga kusten

Vi samlas på Stockholms station. Tåget tar oss till Sundsvall, varifrån vi fortsätter med egen buss mot Höga kusten. Efter en bensträckare vid Sandöbron där vi får ta del av historien om Ådalen 1931 följer vi Ångermanälven på norra sidan bort mot
Högakustenbron där vi kommer att bo över natten. Vi äter en välkomstmiddag med utsikt över Höga kustenbron.  Vi har kommit tillräckligt långt norrut i Sverige för att solen ska dröja sig kvar till sent på kvällarna i juni och för att höstfärgerna ska börja synas i lövverken i september.

Pittoreska kustsamhälen längst ut i havsbandet vid Höga Kusten.

Dag 2 Skuleskogens nationalpark & båttur till Ulvön

Efter frukost börjar vi utforska Höga kusten. Sedan den senaste istiden har en landhöjning på nästan 300 meter gjort landskapet säreget med världens högsta kustlinje med väldigt höga klippor. Med egen chartrad båt från Ullånger når vi arkipelagens främsta ö, Ulvön. Här får du en guidad visning av det vackra kapellet och får höra om surströmmingens historia på Ulvö museum. Efter en gemensam lunch på Ulvö värdshus får du egen tid att strosa omkring på den fina ön. Tillbaka på fastlandet fortsätter vi till Skuleskogens nationalpark. För den som vill göra en kortare vandring på ett par kilometer går det bra att följa gångvägen till utsiktsplatsen vid Nylandsrutens sydöstra brant. Vi fortsätter norrut och tidig kväll kommer vi till Umeå, Björkarnas stad, där vi bor på centralt beläget hotell över natten.

Spännande möten väntar oss längs vägen.

Dag 3 Kiruna med Ishotellet i Jukkasjärvi

Tidig morgon tar vi tåget från Umeå till Sveriges nordligaste stad, Kiruna. En egen buss hämtar oss vid tågstationen och under en stadsrundtur bevittnar vi den pågående stadsomvandlingen. Vi fortsätter till Jukkasjärvi, känt för sitt ishotell som lockar besökare från hela världen. Självfallet ska vi också besöka det, men först gör vi ett kortare uppehåll vid Jukkasjärvi kyrka. Vi får gå in och se de konstnärliga rummen på Ishotellet som byggs upp varje år med is och snö från Torneälven. Sen eftermiddag anländer vi till vårt hotell som ligger i Nya Kiruna intill nya stadshuset Kristallen.

Dag 4 Kirunagruvan och Inlandsbanan till Jokkmokk

Vi börjar dagen med ett studiebesök i Kirunagruvan. Lunch på egen hand innan resan fortsätter till Gällivare där vi går ombord på vår chartrade rälsbuss som under tre dagar tar oss på en spännande resa genom Lappland. 

På vår väg mot Jokkmokk passerar vi några av de kända kraftstationerna så som Porjus, Harsprånget och Akkats kraftstation i Lilla Lule älv med dammluckorna som dekorerats av konstnärerna Lars Pirak och Bengt Lindström. När vi når dagens slutmål Jokkmokk tar vi en kort promenad till vårt hotell där en gemensam middag väntar. 

Upplev storslagen natur längs Inlandsbanan.

Dag 5 Jokkmokk – Storforsen

Förmiddagen ägnar vi åt fjäll- och samemuseet Ajtte och fördjupar oss i samisk kultur och historia. Tid för lunch innan vi återigen ska bege oss till vår väntande rälsbuss. Vår slutstation idag är Kåbdalis och det var just här som bygget av Inlandsbanan avslutades i september 1936. Här i Kåbdalis väntar en hyrd buss på oss som tar oss ned till Bredsel och här får vi återse Piteälven i form av Europas längsta fors Storforsen som är 5 km lång och har en fallhöjd på över 80 meter. Vi går på träbryggor ända ut till forsen och får verkligen se och känna urkraften i en av de fyra outbyggda älvarna i Norrland. Här bjuds vi på en trevlig middag på vårt hotell med utsikt över forsen.

Dag 6 Piteälvsbron – Saxnäs

En knapp timmes bussresa tar oss återigen till rälsbussen. Vi fortsätter färden längs Inlandsbanan och idag ska vi hela vägen till Vilhelmina. Resan går genom vidsträckta myrlandskap, längs sjöar och djupa skogar och vi håller utkik efter björn, älg och ren. 

Vi åker vidare söderut på Inlandsbanan och anländer till Sorsele. Från Sorsele har vi ytterligare två timmars färd till Vilhelmina där vi tar avsked av rälsbussen och fortsätter med buss. 

Resan går genom makalöst vacker natur längs Vildmarksvägen och vi stannar till vid den vackra Trappstegsforsen innan vi når Fatmomakke Kyrkstad vid foten av Marsfjället, den mest framträdande samiska kyrkstaden i Sverige. Efter en guidad tur åker vi till Saxnäs där vi ska tillbringa natten.

Dag 7 Vildmarksvägen – Stockholm 

Vi reser vidare längs den vackra Vildmarksvägen som går från Vilhelmina via Klimpfjäll och Stekenjokk till Strömsund, en av Sveriges högst belägna vägar.

Efter att vi passerat förbi Klimpfjäll når vi som högst på Vildmarksvägen och då är vi på 876 meters höjd på Stekenjokksplatån. Bussen rullar vidare söderut genom Stora Blåsjön, Jormvattnet och Gäddede. Vi stannar längs vägen för lunch och gör en avstickare till det relativt okända men otroligt vackra Hällingsåfallet. Härifrån går färden till Östersund där vi sätter oss på tåget som tar oss tillbaka till Stockholm.

Resfakta Höga kusten och Inlandsbanan

Resedatum

10–16 juni 

alternativt

5–11 september

Pris 26 900 kr i del i dubbelrum per person
Enkelrumstillägg: 3 600 kr

Allt detta ingår

 • Resa med dagtåg Stockholm-Sundsvall, Umeå-Kiruna och Östersund-Stockholm. 
 • lnlandsbanan från Gällivare till Vilhelmina (chartrad rälsbuss i tre dagar endast för vår grupp med gott om utrymme ombord).
 • Egen buss i två dagar vid Höga kusten, en dag i Kiruna och Jukkasjärvi, Kiruna till Gällivare, Kåbdalis till Storforsen t/r samt två dagar längs Vildmarksvägen från Vilhelmina till Östersund.
 • Inträde och guide i Fatmomakke.
 • Inträde till Ájttemuseet i Jokkmokk.
 • Inträde och guide Ulvö museum och Ulvö kapell.
 • Stadsrundtur i Kiruna och besök i Kirunagruvan.
 • Inträde till Ishotellet i Jukkasjärvi.
 • Del i dubbelrum på hotell av bra standard vid Högakustenbron, Umeå, Kiruna, Jokkmokk, Storforsen/Älvsbyn och Saxnäs. Även om du reser ensam kan du boka del i dubbelrum. Vill du ha enkelrum kan du boka det mot pristillägg.
 • Halvpension, frukost alla dagar (2–7) samt lunch eller middag dag 1–7.
 • Reserepresentant från Icakuriren vid minst 25 bokade resenärer.
 • Färdledare från Världens Resor under hela resan.

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej nämns ovan
 • Dryck

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Ring: Världens Resor 08-669 55 25
eller 

Mejla: www.varldensresor.se/icakuriren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top