Utforska storslagna fjäll och djupa fjordar i juli

Storslagna vyer, grönskande dalar, brusande forsar och snötäckta berg. Var beredd med kameran – den här resan bjuder på fotoglädje utöver det vanliga och minnen för livet.

Storslagna vyer, grönskande dalar, brusande forsar och snötäckta berg. Var beredd med kameran – den här resan bjuder på fotoglädje utöver det vanliga och minnen för livet.

Från första parkett upplever vi vidunderliga naturscenerier när vi med buss och båt tar oss fram i det natursköna Norge. Mil efter mil smyger havet sig in till fastlandet genom fjordarnas djupa fåror. Tusen meter höga fjäll ståtar majestätiskt vid sidorna. Smältvatten från jöklarna kastar sig ner för bergsväggarna i väldiga kaskader, ensliga gårdar och små fiskebyar passerar revy. Branta bergsmassiv lämnar plats för vidsträckta platåer och grönskande dalar. Välkommen till norska fjäll och fjordar där varje ny dag bjuder på storslagna naturupplevelser!

Dag 1 Hemorten–Fagernes

Dagens etapp är lite längre än vanligt, men belöning i form av en innehållsrik Norgevistelse hägrar. 

Under dagen tar vi oss upp med vår buss längs med västkusten från Göteborg. Under eftermiddagen passerar vi Oslo och vår resa fortsätter norrut längs med Tyrifjorden och sjön Sperillen. På kvällen når vi Fagernes, där vi checkar in på Scandic Valdres och kort därefter serveras vi en välförtjänt middag. Ca 75 mil från Malmö, 48 mil från Göteborg.

Juvelen i kronan av norska fjordar. Geirangerfjorden.

Dag 2 Fagernes-Ålesund med båttur på Geirangerfjorden

Dagen bjuder på en verklig höjdpunkt: en båttur på den vidunderliga Geirangerfjorden. Fina vyer över Jotunheimen, Norges högst belägna fjällmassiv, förgyller första etappen av vår resa mot Geiranger. Förbi Lom med sin vackra stavkyrka kommer vi via Ottadalen slutligen till Geiranger, där vårt fartyg ligger för ankar. Ljusskimrande grön slingrar sig fjorden fram förbi snövita vattenfall och under tvärbranta fjäll med gamla gårdar på klipphyllorna. Vi lutar oss tillbaka och njuter stillheten medan fartyget genom trånga passager stävar mot Hellesylt. Vi tar bussen vidare till Ålesund, tjusigt belägen på flera öar förbundna med broar. På Scandic Parken Ålesund övernattar vi och intar en god middag. Ca 21 mil.

Trollstigen bjuder på hela spektrat av Norges natur.

Dag 3 Ålesund-Trollstigen-Kristiansund

Vi gör en stadsrundtur med lokalguide i Ålesund innan vi beger oss mot den spektakulära turistvägen Trollstigen, som slingrar sig fram genom den vilda Isterdalen. Vägen, ett under av ingenjörskonst, invigdes i juli 1936 av kung Håkon VII efter åtta års byggtid.

Vi passerar över klyftan Gudbrandjuvet och tar oss så sakteliga upp till Trollstigens högsta punkt på 850 meter över havet, där vi belönas med ett storslaget panorama. Genom elva hårnålskurvor letar vi oss så småningom ner igen. I blickfånget har vi nu bl a vattenfallet Stigfossen, som faller över 320 m efter bergssidan (Obs ev körs rutten i omvänd riktning, dvs uppför kurvorna).

Vi närmar oss därefter Kristiansund där vi ska bo på Quality Hotel Grand. Middag.

Ca 31 mil.

Som ett smycke i havet är Ålesund med läckra fisk- och skaldjursrestauranger och vacker arkitektur.

DAG 4 Kristiansund-Atlanterhavsveien-Dombås

Vi lämnar Kristiansund och ansluter till den spektakulära Atlanterhavsveien, som slingrar sig över holmar och skär och passerar 12 låga broar mitt ute i havet. En verklig attraktion! Vi fortsätter vår färd och gör ett besök på intressanta Ergan fort och museum .

I “Rosornas stad” Molde stannar vi för lunch och lite egen tid. När vi efter avfärd från Molde korsar Moldefjorden ser vi ett mäktigt panorama i form av de berömda Romsdalsalperna med sina många snötäckta toppar.

Vi tar oss därefter vidare mot Dombås där vi checkar in på Dombås Hotell och en middag senare hägrar.
Ca 25 mil.

I Molde stannar vi till för lunch.

DAG 5 Dombås-Skjetten

Under dagen njuter vi av det vackra landskapet och fortsätter vår färd utmed Rondane nationalpark och genom “Peer Gynt-trakter” in i den ljuvliga Gudbrandsdalen. Vi stannar för lunch på lämpligt ställe och når vårt slutmål Skjetten under sen eftermiddag. Vi checkar in på Quality Hotel Olavsgaard och äter middag på hotellet.
Ca 32 mil.

Dag 6 Skjetten–hemorten

Vi kör i riktning mot Oslo och via Svinesundsbron kommer vi till Sverige och fortsätter därefter ner genom Bohuslän och Halland. Under dagen pausar vi för lunch och bensträckare. En lyckad expedition närmar sig sitt slut och vi summerar så smått intrycken av vårt bedårande grannland. Ca 31 mil till Göteborg, 58 mil till Malmö.

Resfakta

Resedatum

Avresa 20 juli

Hemresa 25 juli

Avresa från Skåne, Halland & västkusten. Kontakta Jörns Resor för anslutningar och ev. övernattning om du reser från andra orter. 

Pris 13 495 kr i del i dubbelrum per person

Tillägg 

 • Enkelrum 3 150 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Allt detta ingår

 • Guide
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Fagernes, 1 Ålesund, 1 Kristiansund, 1 Dombås, 1 Skjetten)
 • 5 frukostar
 • 5 middagar
 • Båtresa på Geirangerfjorden mellan Geiranger-Hellesylt
 • Resa på Atlanterhavsveien
 • Resa på Trollstigen
 • Besök Ergan Fort & museum
 • Stadsrundtur i Ålesund med lokalguide
 • Representant från Icakuriren vid minst 25 deltagare
 • Whispers (hörsnäckor)

Boka

Ring Jörns Resor 0770 787 000 

Eller se resan på Jörns webb www.jorns.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top