Gör ett stopp i Långserud – ett naturskönt smultronställe

I den sydvästra delen av Värmland, i Säffle kommun, hittar man det natursköna lilla samhället Långserud. Likt ett pärlband längs E18 ligger de trivsamma utflyktsmålen. Här är vår guide till detta värmländska smultronställe.

Med bara omkring 700 invånare pågår det ändå en hel del i det lilla samhället Långserud. Den lokala idrottsföreningen anordnar löptävlingar och triathlon, här finns en lanthandel, hembygdsförening som bjuder på olika evenemang samt en kyrka, vackert belägen vid en fors. Där kan man sommartid dricka kaffe, äta våfflor och köpa lotter i sockenstugan.

Vägen till Långserud kantas av åkrar, skogar och betesmarker. Åker man västerut, från Karlstad, för att komma till Långserud möts man först av den gula villan med anrika Esters Café på höger sida. Om man vill gå på loppis går vägen till Långseruds Loppmarknad in tvärsöver vägen från Esters Café, mot Gönäs. Vill man bada vid Eldan badplats kan man följa samma väg.

Den som istället fortsätter på E18 har snart den lilla men välfyllda lanthandeln Hillerströms med pumpstation på vänster sida. Fortsätt en bit, och du ser snart en stor bruksbyggnad på höger sida av vägen. Du har nu kommit fram till Wiksfors bruk, med allehanda trevliga möjligheter för mat och shopping.


LÄS ÄVEN: Njut av vackra Blekinge – 5 sommarpärlor att besöka


Glöm inte att kika på de 15 meter höga totempålarna som står några hundra meter innan Wiksfors bruk.

Efter ytterligare en sträcka ligger Naturbyn på vänster sida, en stugby med det naturliga i fokus. Här kan man bo i en stuga uppe i träden eller varför inte på en husbåt?

Välkommen till härliga Långserud!

5 sevärdheter i Långserud

Charmigare fik får man leta efter! Sommarkonserterna hos Esters café samlar en stor publik.

1. Ta en fika på Esters café

Det gula trähuset ligger precis vid E18 och sommartid pryds utsidan av pelargoner och andra vackra blommor. Här serveras kaffe tillsammans med hembakta godsaker. I det gamla sekelskifteshuset kan man slå sig ned i äldre möblemang men även ute i den lummiga trädgården med vacker utsikt över omgivningarna.

Caféet startades för snart 100 år sedan, 1929, av Ester Sundgren och är än idag ett omåttligt populärt café. Här erbjuds alla möjliga hembakta kakor och godsaker, en glasseria med fantastiska glassar som ser ut som konstverk! Prova en “mugglass” där man får ta med muggen hem. Här finns även en liten gårdsbutik.

Sommartid har Esters café konserter i trädgården, för både stora och små. På programmet står bland annat Bo Sundström, allsång med Ted Gärdestad-sånger, Möra Per och Lisa Miskovsky. För de yngre erbjuds under juli månad Pettson & Findus, Disneyshow med Annika Herlitz och Mamma Mu & Kråkan.

Läs mer: esterscafe.se

Wiksfors bruk är välbesökt.

2. Shopping, konst & mat på Wiksfors bruk

Det gamla bruket som ligger ett stenkast från E18 har i över 40 år stått öde. Nu är det upprustat och har blivit ett välbesökt utflyktsmål. I Wiksforsmagasinet finner man ett våffelcafé som serverar matiga våfflor fyllda med räkor eller kanske en sötare variant med bär och grädde. Här kan man även handla kläder samt inredningsvaror.

I Wiksfors bruksbutik ryms inredning, hantverk, växter och skafferivaror från Värmland.

Wedbränt är pizzerian där man kan avnjuta en pizza från en vedeldad bakugn.


LÄS ÄVEN: 14 kaféer, fik och glasställen längs vägen – förgyll sommarens bilresor


Kläder till både dam och herr finns i Stilmagazinet samt blommor för försäljning hos Wiksfors blommor.

Nytt på Wiksfors bruk är Wiksfors Surdegsbageri som öppnar portarna under juni.

Lotta Boholm Wall är träbildhuggare och träslöjdlärare. Hon har sin verkstad och ateljé på Wiksfors bruk där hon även har en träskulpturpark. Från långt håll kan man se de två 15 meter höga totempålarna hon skapat med motorsåg. Totempålarna står vid bygdegården i Långserud, ett stenkast från Wiksfors bruk.

Läs mer: wiksforsbruk.se

Fyndläge på loppis!

3. Fyndläge på Långseruds loppmarknad

I en stor röd lada med flera olika välfyllda rum säljs alla möjliga saker och kläder. Loppisen är välorganiserad och nya saker kommer in hela tiden. Delar av vinsten går till välgörenhet och det är många som skänker till loppisen. Öppettider kan dock variera så det bästa är att ha koll på loppisens Facebooksida som kontinuerligt uppdateras med aktuella öppettider. Sommartid är det oftast öppet på lördagar och söndagar med en skylt som visar vägen från E18.

Läs mer: facebook.com/Langseruds-loppmarknad

Övernatta i en trädkoja… eller laga mat över öppen eld.

4. Övernatta mitt i naturen – i Naturbyn

I skogen gömmer sig en unik stugby som ligger vid sjön Eldans strand. Här kan man bli ”ett med naturen” och övernatta i en stuga i skogen, uppe i ett trädhus eller varför inte på en husbåt. En upplevelse med fokus på det naturliga där man kan ta en kanottur, fiska eller bada i en vedeldad tunna med utsikt över sjön och maten lagas över öppen eld.

Läs mer: naturbyn.se

Svalka dig med ett bad.

5. Ta ett dopp på Eldan badplats

Om man efter en dag i Långserud behöver svalka av sig finns Eldan badplats nära. En långgrund badplats med sandstrand med en brygga för den som vill ta sig ut på det djupa.

Här finns även dass, gräsytor och en vacker utsikt över sjön. Här har tidigare Långserud Triathlon haft sin start, med några hundra meters simning.

Hitta hit: E18 sväng vänster, nästan mitt emot Esters Café, följ vägen rakt fram. Se skyltning.


LÄS ÄVEN: Guide till Skadinaviens rosenträdgårdar: 10 blomstrande utflyktsmål


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top