AVSLUTAD RESA: Mäktiga fjäll och djupa fjordar

Storslagna vyer, grönskande dalar, brusande forsar och snötäckta berg. Var beredd med kameran – den här resan bjuder på fotoglädje utöver det vanliga och minnen för livet.

Följ med Icakuriren och besök mäktiga fjäll och djupa fjordar den 5-10 augusti 2023!

Från första parkett upplever vi vidunderliga naturscenerier när vi med buss och båt tar oss fram i det natursköna Norge. Mil efter mil smyger havet sig in till fastlandet genom fjordarnas djupa fåror. Tusen meter höga fjäll ståtar majestätiskt vid sidorna. Smältvatten från jöklarna kastar sig ner för bergsväggarna i väldiga kaskader, ensliga gårdar och små fiskebyar passerar revy. Branta bergsmassiv lämnar plats för vidsträckta platåer och grönskande dalar. Välkommen till norska fjäll och fjordar där varje ny dag bjuder på storslagna naturupplevelser!

Dag 1 Hemorten – Beitostölen

Dagens etapp är lite ­längre än vanligt, men belöning i form av en innehållsrik Norge­vistelse hägrar. ­Under dagen tar vi oss med buss längs med västkusten från Göteborg. Under eftermiddagen passerar vi Oslo och resan fortsätter norrut längs med Tyrifjorden och sjön Sperillen. Via Fagernes närmar vi oss vår slutdestination Beito­stølen. Strax innan kl 20 räknar vi med att checka in på Radisson Blu Mountain Resort och kort därefter serveras vi en välförtjänt middag. Ca 78 mil från Malmö och 51 mil från Göteborg.

Dag 2 Beitostölen–Ålesund

Dagen bjuder på en verklig höjdpunkt: en båttur på den vidunderliga Geirangerfjorden. Fina vyer över Jotunheimen, Norges högst belägna fjällmassiv, förgyller första etappen av vår resa mot Geiranger. Förbi Lom med sin vackra stavkyrka kommer vi via Ottadalen slutligen till Geiranger, där vårt fartyg ligger för ankar. Ljusskimrande grön slingrar sig fjorden fram förbi snövita vattenfall och under tvärbranta fjäll med gamla gårdar på klipphyllorna. Vi lutar oss tillbaka och njuter stillheten medan fartyget genom trånga passager stävar mot Hellesylt. Vi tar bussen vidare till Ålesund, tjusigt belägen på flera öar förbundna med broar. På Scandic Parken Ålesund övernattar vi och intar en god middag. Ca 21 mil.

Som ett smycke i havet är Ålesund med läckra fisk- och skaldjursrestauranger och vacker arkitektur.

Dag 3 Ålesund-Trollstigen-Kristiansund

Vi gör en stadsrundtur med lokalguide i Ålesund innan vi beger oss mot den spektakulära turistvägen Trollstigen, som slingrar sig fram genom den vilda Isterdalen. Vägen, ett under av ingenjörskonst, invigdes i juli 1936 av kung Håkon VII efter åtta års byggtid.
Vi passerar över klyftan Gudbrandjuvet och tar oss så sakteliga upp till Trollstigens högsta punkt på 850 meter över havet, där vi belönas med ett storslaget panorama. Genom elva hårnålskurvor letar vi oss så småningom ner igen. I blickfånget har vi nu bl a vattenfallet Stigfossen, som faller över 320 m efter bergssidan (Obs ev körs rutten i omvänd riktning, dvs uppför kurvorna).
Vi närmar oss därefter Kristiansund där vi ska bo på Quality Hotel Grand. Middag.
Ca 31 mil.

Trollstigen bjuder på hela spektrat av Norges natur

Dag 4 Kristiansund-Atlanterhavsveien-Dombås

Vi lämnar Kristiansund och gör ett besök på intressanta Ergan fort och museum.
Vi fortsätter vår färd och ansluter till den spektakulära Atlanterhavsveien, som slingrar sig över holmar och skär och passerar tolv låga broar mitt ute i havet. En verklig attraktion!
I ”Rosornas stad” Molde stannar vi för lunch och lite egen tid. Ett mäktigt panorama i form av de berömda Romsdalsalperna med sina många snötäckta toppar möter oss då vi korsar Moldefjorden och närmar oss staden.
Vi tar oss därefter vidare mot Dombås där vi checkar in på Dombås Hotell och en middag senare hägrar. Ca 18 mil.

Atlanterhavs-veien – världens vackraste väg?

Dag 5 Dombås-Hamar

Under dagen njuter vi på nära håll av det storslagna fjord- och fjällandskapet i Romsdalen. Ackompanjerade av den smaragdfärgade
Raumaälven närmar vi oss vårt lunchstopp. Vi fortsätter utmed Rondane nationalpark och genom ”Peer Gynt-
trakter” in i den ljuvliga Gudbrandsdalen. Vi passerar så småningom OS-staden Lillehammer och nalkas snart dagens slutmål, Hamar och Scandic Hamar. Middag på hotellet. Ca 31 mil.

Dag 6 Hamar – hemorten

Vi inleder hemresan längs med Norges största insjö
Mjösa i riktning Oslo.
Via Svinesundsbron kommer vi till Sverige och fortsätter ner genom Bohuslän och
Halland. Vi pausar för lunch och bensträckare och
summerar intrycken av vårt bedårande grannland.
Ca 41 mil till Göteborg,
68 mil till Malmö.

Resfakta

Datum: 5 – 10 augusti 2023

Avresa från Skåne, Halland & västkusten. Kontakta Jörns Resor för anslutningar och ev. övernattning om du reser från andra orter.

Pris: 12 495 kr i del i dubbelrum per person

Tillägg

 • Enkelrum 2 150 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Vad ingår?

 • Guide
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-,bro och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Beitostölen, 1 Ålesund, 1 Kristiansund, 1 Dombås, 1 Hamar)
 • 5 frukostar
 • 5 middagar
 • Båtresa på Geirangerfjorden mellan Geiranger-Hellesylt
 • Resa på Atlanterhavsveien
 • Resa på Trollstigen
 • Besök Ergan Fort & museum
 • Stadsrundtur i Ålesund med lokalguide
 • Representant från Icakuriren vid minst 25 deltagare
 • Whispers

Boka:

Ring: Jörns Resor 0880 787 000

Webb: www.jorns.se

Resan är ett samarbete mellan Icakuriren och Jörns Resor

Icakurirens läsarresor presenteras av Forex

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top