AVSLUTAD RESA Utforska Stockholms skärgård med Icakuriren

Bland kobbar och skär och vågornas kluckande njuter vi av karga klippor, lugna vikar och åtta av Stockholms skärgårds mest pittoreska och spännande öar!

AVSLUTAD RESA Följ med Icakuriren till Stockholms skärgård 26-30 juni 2022!

Stockholms skärgård består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär. På denna resa upptäcker vi åtta av dess guldkorn. Vi strosar bland syrenbuskar på pittoreska Arholma och får till livs historien om ryssarnas angrepp här 1719. I Furusund följer vi August Strindbergs spår och på Norröra ser vi miljöerna där Saltkråkan spelades in. Genuina Rödlöga bjuder på vandring längs fina, kala granitklippor och en härlig skärgårdslunch. Under resan går vi också den så kallade båtluffarleden från Finnhamn till Ingmarsö. Vi avslutar resan med att lära oss allt om Morden i Sandhamn och en runda i Viveca Stens fotspår runt Stockholms mest kända skärgårdsö. Vi bor i gamla anrika hotell och värdshus med halvpension på Lidö, Furusund, Finnhamn och på Seglarhotellet i Sandhamn. Vi reser både med chartrade båtar och reguljärt. Välkomna att följa med!

Utforska Stockholms skärgård med Icakuriren
Låt ögonen vila på de vackra skärgårdshusen längs vår båtfärd

Dag 1 Arholma, Lidö
Med chartrad buss åker vi från Stockholm Central kl. 08.30 och ankommer till Räfsnäs brygga efter ca 90 minuter. Med egen båt åker vi nu mot resans första anhalt, Arholma, där vi startar med ett besök vid Båken, ett utsiktstorn på öns högsta punkt. Det var här ryssarna påbörjade sin anstormning av Stockholms skärgård som kom att påverka nästan hela skärgården och stora delar av Sveriges östkust. Vi ägnar eftermiddagen åt Arholma och vi gör det till fots. Vi korsar ön på små slingrande grusvägar mellan syrenhäckar, förbi pittoreska Arholma by, och kommer efter ca 1,5 km fram till några av skärgårdens bäst bevarade fiskebodar från slutet av 1600-talet. Båten tar oss sedan vidare till Lidö där vi ska tillbringa vår första natt i skärgården. Vi bor i dubbelrum med toalett ute i korridoren på Lidö Värdshus. På kvällen bjuder våra värdar på en 3-rätters festmåltid.

Dag 2 Norröra, Rödlöga och Furusund
Efter frukost lämnar vi Lidö. Vid ankomst till Furusund lämnar vi vårt bagage på klassiska Furusunds värdshus, där vi ska bo över natten. Med chartrad båt eller sjötaxi tar vi oss vidare längre ut i havsbandet. Vårt första stopp blir ön Norröra för ett kort strandhugg för att sedan fortsätta till ön Rödlöga som varit bebodd sedan 1500-talet. Här intar vi en härlig skärgårdslunch. Alldeles intill caféet ligger Gammelstugan som inrymmer ett litet museum med glimtar från öns historia. Därefter kan ni själva välja om ni vill göra en fin vandring runt ön som avslutas vid de fina kala granitklipporna som givit ön dess namn. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Furusunds Värdshus för middag och övernattning.

Utforska Stockholms skärgård med Icakuriren
Från Utsiktstornet Båken på Arholma ser vi långt ut i havsbandet

Dag 3 Ingmarsö och Finnhamn
På morgonen promenerar vi längs Zorns väg och Strindbergs väg för att få en liten inblick i Furusunds fornstora dagar. Vid elva-tiden åker vi vidare till Finnhamn. På ön finns promenadvänliga stigar som slingrar sig över den lummiga ön, med områden täckta av odlingsmarker och lövträd blandat med vackra hällmarker. Dagens lunch intar vi på Finnhamns krog. För den som vill ta det lugnt på Finnhamn går det alldeles utmärkt. För de som vill göra en lite större aktivitet ordnar vi med en kortare vandring till grannön Ingmarsö. Det är en del av den så kallade Båtluffarleden, totalt sju kilometer på öarna Ingmarsö och Finnhamn. Det går flera båtar tillbaka till Finnhamn och ni väljer själva om ni vill inta er middag på Ingmarsö krog eller i Finnhamn. Vi bor i Finnhamn vandrarhems tvåbäddsstugor denna natt med dusch och toalett i huvudbyggnaden.

Dag 4 Sandhamn
Efter frukost och egentid tar vi Waxholmsbolagets båt till Sandhamn. Du bestämmer själv om du äter lunch innan vi åker eller om du äter under färd på väg till Sandhamn. Vi ankommer till Sandhamn vid två-tiden. Vi gör en gemensam promenad för att lära känna ön lite mer och får lära oss allt om Morden i Sandhamn under en runda i författaren Viveca Stens fotspår och övernattning på Seglarhotellet, där vi också har tillgång till pool.

Dag 5 Egen tid på Sandhamn – Strömkajen, Stockholm
Vi har förmiddagen till eget förfogande. Det går att hyra cykel och ta sig runt på ön eller bara promenera. Badstränder finns bland annat i Trouville på sydöstra sidan av ön samt vid Fläskberget på nordvästra sidan. På eftermiddagen tar vi en av Waxholmsbolagets båtar tillbaka till Stockholm och Strömkajen där vi avslutar vårt skärgårdsäventyr med fina minnen och upplevelser med oss hem.

Utforska Stockholms skärgård med Icakuriren
Fly vardagen och njut av skärgårdens friska luft och vackra natur

Resfakta

Resdatum

Avresa 26 juni 2022
Hemresa 30 juni 2022

Pris: 12 900 kr i del i dubbelrum per person
Enkelrumstillägg: 2 500 kr

Allt detta ingår i resans pris

  • Alla transporter med reguljära båttransporter; Lidö – Furusund, Rödlöga – Furusund, Furusund – Finnhamn, Ingmarsö – Finnhamn, Finnhamn – Sandhamn och Sandhamn till Strömkajen
  • Chartrade båtar; Räfsnäs – Arholma – Lidö samt Furusund – Norröra – Rödlöga
  • Hyrd buss från Stockholm central till Räfsnäs
  • Boende på fyra anrika hotell på öarna; Lidö värdshus, Furusund värdshus, Finnhamns vandrarhem samt Seglarhotellet på Sandhamn. Del i dubbelrum med bra hotellstandard i Furusund och Sandhamn samt med gemensam toalett och dusch på Lidö och Finnhamn
  • Halvpension dag 1–4 med frukost varje dag samt middag på Lidö, lunch på Rödlöga, lunch på Finnhamn och middag på Sandhamn
  • Guidade promenader på Arholma, Norröra, Rödlöga, från Finnhamn till Ingmarsö samt i Viveca Stens fotspår på Sandhamn.
  • Färdledare med goda kunskaper om skärgården
  • Skriftlig deltagarinformationVad ingår inte i resans pris?
  • Måltider som inte nämns ovan samt dryck till maten

Så här bokar du
Ring Världens Resor 08-669 55 25 eller besök www.varldensresor.se/icakuriren

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top