Sommarnjut av den hemliga övärlden!

Luleå skärgård, längst upp i Bottenviken med bara 16 mil till polcirkeln, har varit en väl bevarad hemlighet i resesammanhang. Men på senare år har man börjat marknadsföra sig mot turismen.

Länge talade också luleborna tyst om sin vackra skärgård, Luleå skärgård  längst upp i Bottenviken med bara 16 mil till polcirkeln. De ville nog ha den för sig själva. Men på senare år har man börjat marknadsföra sig mot turismen. Här finns över 1 300 öar med helt olika karaktär. 

Skärgården är en del av Bottenvikens skärgård och sträcker sig från Skellefteå i söder till Haparanda i norr, som vi bland annat har kunnat se i årets upplaga av “Robinson”.

 

Vattnet är varken sött eller salt, det är bräckt, vilket har påverkat djuren och öarna. I Luleå skärgård njuter man av lugnet. Den som är van vid exempelvis Stockholms skärgård kommer att häpna över stillheten. Här är så vilsamt att man hajar till vid ljudet av en motorbåt. Sommartid har dessutom Luleå skärgård ytterligare ett trumfkort: midnattsljuset.

Sommartid trafikeras Luleå skärgård av turbåtstrafik till de största och mest populära öarna. 

Sommarnjut av den hemliga övärlden!
Hyr en stuga på någon av de 1 300 öarna och njut av en riktigt avkopplande semester. Här råder ett lugn som kan vara svårt att hitta söderut.

En Luleåfavorit är Junkön, som är en relativt stor ö med bofast befolkning. Det är framför allt några yrkesfiskare som har sin hemvist på ön. Junkön har nämligen blivit synonymt med löjrom – havets guld. Sommartid fiskas strömming, laxöring och sik i vattnen utanför ön, men under hösten riktar Junköfiskarna in sig på den åtråvärda siklöjan. 

Naturen på Junkön domineras av skog och sand. I princip kan man säga att halva ön är skogbeklädd och andra halvan en sandlåda. Dessvärre kan sandsidan inte besökas eftersom Flygvapnet nyttjar ö-halvan som attackmål vid sina flygningar. Turisterna får alltså hålla till godo med skogen. Och det är inte illa, här finns magnifika tallar som är över 200 år gamla.

Sommarnjut av den hemliga övärlden!
Även väderkvarnen på Junkön är över 200 år gammal.

Under sommaren hyr Luleå kommun ut tolv stugor fördelat på fyra öar – däribland Junkön. Ett plus med Junköstugorna är att de har tillgång till rinnande vatten och el. Till övriga öar måste man antingen ta med dunkar med dricksvatten eller handpumpa vatten från brunnar. I Junköns gästhamn finns ett sommarkafé och ett skärgårdsmuseum som illustrerar hur livet i skärgården såg ut förr i tiden. Hamnvärdarna på Junkön ser till att gästerna finner sig till rätta i stugorna och att gästhamnen är i fint skick. 

Läs mer på bottenviken.se/junkon-lulea

Fler härliga tips för sommarens skärgårdsliv med gamla och nya favoriter hittar du i papperstidningen – Icakuriren nr 27!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top