• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nerja - solkustens hemliga pärla

  Många orter längs Costa del Sol har drabbats hårt av mass­turismen. Men öster om Malaga finns fortfarande Andalusiens charm bevarad. Följ med till vackra Nerja.

  Nerja - solkustens hemliga pärla
  På Balcón de Europa kan du ta en skön kvällspromenad. Foto: Oskar Ekman

  Månskenet, gatlyktorna och gröns­kan från palmerna bäddar in Balcón de Europa i ett mjukt sagoskimmer. Äldre par i armkrok vandrar sakta förbi, kastar roade blickar på barnen som leker med sina blinkande leksakshelikoptrar. En kvällspromenad här efter middagen är obligatoriskt för såväl turister som många av Nerjas in­vånare.
  Det sägs att det var Kung Alfons XII som år 1885 gav namn åt den stensatta platån som skjuter ut i Medelhavet och utgör stans givna samlingsplats. Förundrad över utsikten och närheten till Afrika på andra sidan ska han ha utropat: "Det här är Europas balkong!"
  Nerja tillhör spanska solkusten, men ligger på den mer orörda sidan öster om Malaga. En länge ganska hemlig pärla, vars rykte spridits från mun till mun av nöjda besökare. Numera utan tvekan en turiststad, men med känslan av andalusisk fiskeby bevarad.
  – Fler och fler hittar hit, bekräftar Helena Fossi, ägare till det lilla lägenhetshotellet Calabella. Förut åkte många till Marbella och Torremolinos, men de har växt för snabbt. Nu finns det bara höghus där – och inte en enda spanjor!
  Helena skrattar. Hon har svenskt påbrå från sin mamma, även om hon inte talar språket själv.
  – Skandinaverna som kommer hit vill ha en överskådlig stad att promenera i. Dessutom gillar de naturen, stränderna, maten och vinet. Trafiken i Nerja är begränsad för att bevara stillheten. Och stränga lagar skyddar den här delen av kusten, det är till exempel inte tillåtet att bygga högre än tvåvåningshus nere vid stranden.
  Förutom staden i sig är invånarna stolta över sitt unika klimat – bäst i landet, hävdar man. Sierra Nevada och bergskedjan Almijara skyddar och skapar tillsammans med havet en så kallad mikroklimatisk bubbla. Avrinningen från bergen ­bibehåller grönskan trots liten neder­börd. Medeltemperaturen lär vara flera grader högre än i Malaga, som ligger bara fem mil västerut.
  Så vad gör man under en vecka i Nerja – förutom att tina upp till kropp och själ? Det enkla svaret är: det som faller en in. Golfar, vandrar, badar. Eller bara njuter av utsikten, maten och vinet.

   

  Av Oskar Ekman

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!