Gå i historiens fotspår

Orkneyöarna utanför Skottland är ett av landets många vandringsmeckan. Havet ser du var du än befinner dig.

5 skotska vandringstips

1 Fort William
Fort William, norr om Glasgow, är en bra vandringsbas. Beläget vid foten av Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg. Kallas “Storbritanniens friluftsstad”.

2 Öar
Inte bara Orkney, utan alla skotska öar lämpar sig bra för vandring. Vackrare blir det inte.

3 Kolla på webben
Kolla vandringar på www.visitscotland.com. Klicka på “Walking” och läs om skotska vandringar – från lätta promenader till avancerade toppturer.

4 Första riktiga leden
The West Highland Way är Skottlands första riktiga vandringsled. Den 153 kilometer långa leden inkluderar höga bergstoppar, vackra Lochs och strömmande floder. Från Milngavie till Fort William.

5 Vacker och varierad
The Great Glen Way är en vacker och varierad led från Fort William till Inverness via Loch Ness. Lättvandrad och rogivande.

Inget modernt så långt ögat når – här finns inte ett enda trafikljus. Däremot väntar alltid något historiskt intressant bakom nästa krök.
En historienörd måste befinna sig i paradiset. Det skandinaviska arvet på Orkneyöarna är påtagligt. Här har våra förfäder härjat runt och lämnat spår: öarna har namngivits av norska vikingar och barnen på Orkney döps fortfarande till “Magnus” och “Ingeborg”. Dessutom kryllar det av historiskt intressanta riktmärken.

Vandringsleder saknas inte – här hittar du lätt en led som passar just din kondition eller dagsform. Och en vandring är på sitt sätt också en lektion i historia. Men också den djur- och naturintresserade får sitt på Orkney, som består av drygt 70 öar, varav 17 är bebodda. Valar, delfiner och sälar visar ofta upp sig längs kusten, och här häckar bland annat lunnefågel.
Som alltid vid vandring – var beredd på att vädret skiftar snabbt och att strålande sol snabbt kan slå över till regn och blåst.

Huvudöarna, “Mainland”, håller de flesta sysselsatta i ett antal dagar. Men den som är sugen på ännu avlägsnare äventyr hoppar på ett av miniplanen som varje dag lyfter från den lilla flygplatsen och tar kurs mot en ännu mer avlägsen och naturskön Orkneyö.

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top