8 svenska smultronställen

Sommarsverige bjuder på tusen möjligheter. Vad sägs om att träffa spöken i Borlänge, ta en tur i världens längsta linbana eller cykla längs skilsmässodiket Göta kanal! Här får du en försmak av sommarens äventyr.

8 svenska smultronställen
Kul för barnen och lugn för de vuxna på Tjärö i den blekingska skärgården.
8 svenska smultronställen
Vågar du ta en tur i världens längsta linbana?
8 svenska smultronställen
8 svenska smultronställen
Bävrarna trivs i sjön Flian.
8 svenska smultronställen
Du behöver ingen båt för att njuta av Göta kanal. Det går lika bra att uppleva den från cykelsadeln eller hästryggen.

1. Spöklikt i Borlänge
En skugga i dörröppningen, en fladdrande gardin. Dörrar som går i baklås och barnskrik som får blodet att stelna i ådrorna. Spökena är på väg tillbaka och i Borlänge har projektet “Kalla kårar” blivit turistattraktion. På turistbyrån köper du en cd med tillhörande karta och ger dig ut på egen spöktur i staden.

Sätt dig i bilen, spänn fast säkerhetsbältet och gör dig beredd på en otäck resa – om du vågar! Turen tar 90 minuter och innehåller fyra stopp. Den som vill kan plugga in cd: n i en bärbar cd-spelare och i stället cykla runt Borlänge.
Cd: n “Kalla kårar” kostar 75 kronor och finns på Turistbyrån. Där finns också boken “Det spökar i Borlänge” av Eva Diffner, 149 kronor. Borlänges turistbyrå: 0243-25 74 90.
www.borlange.com

2. Högbondens fyr
Det är inte många svenska fyrar som är lika ödsligt belägna, och samtidigt så välkomnande som Högbonden vid Höga kusten i Ångermanland.
Till Högbonden åker man för utsikten och naturens egen teater. Här är havets horisont obruten från norr till söder. Inlandets granskogar får konkurrens av blandskog, saltstänk och fantastiska solnedgångar.

Som mest bodde det 21 personer på Högbonden. En fyr som 1909 tändes för första gången och som elektrifierades 1963. 1987 blev Högbonden naturreservat och året efter öppnades den gamla fyrvaktarbostaden för turister. I dag kan du strosa på klipporna vid havet, spana efter fågel, njuta av livet i hängmattan eller varför inte avnjuta en skön sommarlunch hos Kajsa och Owe Grandics som driver Högbonden.

Högbonden tar emot besökare från maj till oktober. Sommarkaféet håller öppet mellan den 17 juni och 20 augusti. Båt från Bönhamn eller Barsta kostar 80 kr tur och retur (40 för barn).

Övernattning på vandrarhemmet kostar 265 kr/person i fyrbäddsrum.
Telefon: 0613-231 00.
www.hogbonden.se

3. Göta kanal – på cykel
Elaka tungor kallar Göta kanal ett skilsmässodike. Och en båttur på kanalen är kanske inget nöje för knakande relationer. Även om Baltzar von Platens projekt var tänkt för båttransporter finns det lika mycket att göra vid sidan om kanalen. Varje år öppnas nya vandrarhem och tusentals besökare har insett fördelarna med att vandra, cykla och rida längs vattnet. Grensla cykeln i Söderköping efter ett självklart besök på glassbaren Smultronstället. Sikta västerut och trampa i väg. Du kan fika var du vill och stanna över natt var som helst. Åtminstone om du släpar på ett eget tält.

På resan passerar du otaliga sevärdheter. Som slussarna i Berg, sjön Roxen utanför Linköping och Göta Hotell i Borensberg. Vid slutmålet möter von Platen som står staty i Motala.

Längs färdvägen finns det restauranger i Söderköping, vid Bergs slussar, Borensberg och Motala. Det går att hyra cykel eller köpa färdiga cykelpaket med boende inkluderat genom Motala Turistbyrå, telefon 0141-22 52 54, turistbyran@motala.se, och av Söderköpings Turistinformation, telefon 0121-181 60, turistbyran@soderkoping.se.
Vandrarhemmen hittar du på www.svenskaturistforeningen.se

4. Bäversafari på Herrtorps Qvarn
I kvällningen glider vi i kanot från Hornborgasjön nedströms mot bävertillhållen. Sjön Flian är inte bara känd för sina öringar och sitt rika fågelliv.
Även bävrarna har tagit området runt Flian till sitt hjärta. Det är spännande och behagligt på samma gång. Guiden Stanley Larsson har huvudet på skaft, ögon i nacken och hörseln på helspänn. Plötsligt gungar det till i vattnet, en bäver dyker upp, ett huvud – visst är det ett huvud till – simmar bort från kanoten. Pulsen är hög, svetten lackar i pannan och man känner sig som en björnjägare på pass som nyss sett björnen lunka i väg. Man vill se mer, vart tog den vägen, var det en hanne eller hona?

De sex kilometrarna tillbaka till Herrtorps Qvarn tar två timmar i anspråk. Med transport och maten innan avfärd till Hornborgasjön tar turen som helhet tre timmar.

Herrtorps Qvarn håller öppet mellan den 1 maj och 15 augusti. Vägen dit: Från Skara kör du väg 184 mot Falköping. Efter fem kilometer svänger du höger. Kör cirka 1 kilometer och du är framme.

Bäversafarin kostar 280 kronor per person. Minimum 6 personer, maximalt tar arrangören 12 personer. I priset ingår guide, mat, kanottur och transporter.
www.herrtorpsqvarn.se

5. Världens längsta linbana
Mitt i skogen utanför Norsjö i Västerbotten, rakt väster om Skellefteå, finns världens längsta linbana. Egentligen är linbanan nedlagd sedan arton år tillbaka. En linbana som byggdes under andra världskriget för att säkra transporterna av malm mellan gruvan i Kristineberg och smältverket i Rönnskär.

Från början gick transporterna med lastbil på en nyanlagd väg, men då andra världskriget bröt ut gjorde bristen på drivmedel och gummi att Bolidenbolaget fick tänka om. Resultatet blev världens längsta linbana. Ett gigantiskt projekt som under 1942 sysselsatte 1 300 man i linbanebygget. Världens längsta linbana mätte då 96 kilometer. Över berg, myrar, skogar och sjöar färdades korgarna under resan mot kusten. I dag är gruvdriften nedlagd och malmkorgarna ersatta av personkorgar som tar dig från Örträsk till Mensträsk.

Linbanan håller öppet mellan den 26 juni och 8 augusti. Avgång varje dag klockan 13.

För de som önskar kan Bosse Biström erbjuda mat ombord. Linbaneturen kostar 250 kronor för vuxen och 100 kronor för ungdom. Barn upp till sju år åker gratis.
www.linbanan.com

6. Barnabus på Tjärö
Har barnen tröttnat på kalla badvikar, hopplöst tråkiga campingplatser och alltför många museer? Då är det dags att ta båten och åka ut till legendariska Tjärö i den blekingska skärgården, femton minuter utanför Järnavik.

Tjärö är Bullerbyn i miniatyr. Samma naturromantiska idyll som speglar den drömvärld som Astrid Lindgren trumpetat ut till barn och vuxna över hela världen. På Tjärö står tiden still. Den som en gång åkt dit blir lätt beroende. De röda husen, den gamla “Grålletraktorn” som fungerar som taxi för allt bagage, kaffeserveringen med nybakta bullar och hallonröd saft, logen och orördheten. Tjärö är inte bara vuxenlivets avkoppling. Det är också barnens paradis. Redan vid huvudbyggnaden är en spännande lekplats placerad. En gammal traktor, ett omkullvräkt träd, det är allt som finns, men barnen älskar det.
– Jag tycker om Tjärö därför att det är så kul, säger sexåriga Emma från Höllviken i Skåne.

Mest gillar barnen att klänga i träden, repet som gör att de kan klättra upp på den närliggande klippan och så lugnet och avskildheten.
Båten från Järnavik ägs av STF och färden kostar 80 kronor tur och retur.

För aktuell tidtabell, kontakta Tjärö Turiststation. Till Järnavik tar du dig enklast med egen bil. För hämtning vid Bräkne-Hoby järnvägsstation (8 kilometer), kontakta Tjärö Turiststation.

Att tälta på Tjärö är inget bra alternativ eftersom tältplatsen ligger lågt i ett sankt skuggigt parti alldeles vid vattnet. Bo ska man göra på vandrarhemmet. Ön Tjärö är ingen jätte, men ändå en av Blekinges vackraste öar. Totalt är ön 2,5 kilometer lång och 1 kilometer bred. I knappt trettio år, sedan 1976, har Tjärö varit naturreservat. Förutom badplats, boende, gästhamn och restaurang erbjuder också Tjärö ett omfattande kursutbud. Eller vad sägs om segelkurs för vuxna, segelkurs för barn och målarkurs i Blekinge skärgård?

STF Tjärö Turiststation, telefon: 0454-600 63.
info@tjaro.stfturist.se
www.stftjaro.com

7. Österlen runt
Upplev vackra Österlen på EU-moppe, mc eller varför inte på cykel. Känn den ljumma vinden och kryssa mellan skånska smultronställen. Stanna till vid en grönskande glänta, duka upp med rödvitrandig duk och njut av ost, salta kex och gröna druvor. Intill den smala vägen lockar Österlens vita sandstränder med sin inbjudande oändlighet.

Bor gör du på vandrarhemmet i Skåne Tranås eller på ett lämpligt hotell i närheten. Skåne Tranås ger två förslag till rutter, den norra och den sydostliga. Den norra passerar Heinge, Andarum, Illstorp, Bertilstorp, Brösarps backar, Ravlunda och Kivik innan du styr tillbaka mot Skåne Tranås. Den sydostliga sträcker sig via Kronovalls vinslott till Sankt Olof, Baskemölla, Simrishamn, Brantevik och Gislövs hamnar. Totalt sex mil om dagen.

Bortsett från historiska monument, härlig natur och vindpinade slätter är det byarna som lockar mest. Ingen annanstans har husen sådan charm, gatorna sådan dragningskraft och restaurangägarna större förmåga att överleva.

Cykel kan du hyra på Södergårda Östra Bed & Breakfast: 0414-44 00 85, www.osterlen.com/sodergarda-ostra eller på Backaholms Gård i Vollsjö: 0416-322 10, www.backaholm.com

Boende: Vandrarhemmet Skåne Tranås: 0417-203 30.
www.skanetranas.com

8. Skyttmon – gårdarna mitt i skogen
Byn borde egentligen inte ha större besöksvärde än vilken skogsdunge som helst. Men Skyttmon i Jämtland inspirerar och fascinerar. Kanske är det för att byn fortfarande äger skogen, kanske smittar företagarandan av sig.

Oavsett varför så är ett besök i Skyttmon en resa i tiden. Tillbaka till mitten av 1800-talet. Då tog folket i Skyttmon makten över sin skog och sin framtid. Det var under den tid då de stora skogsbolagen köpte upp böndernas skogar för småsummor.

Men bönderna i Skyttmon vägrade sälja sin skog. Bönderna gick samman, byggde gemensamt sågverk och investerade i bygden. Husen blev större och större, boningshusen allt pampigare. Samtidigt växte förmögenheterna på banken och skogsbönderna blev allt ivrigare att omsätta sina pengar. 1936 köpte Johan Skyttmo en av Europas två åttacylindriga Chrysler Airflow. Den andra bilen såldes till kung Leopold av Belgien. I dag kan du som besökare följa kulturvandringen genom byn och inspireras av vackra skogar, imponerande hus och en by som fortfarande lever.

Till Skyttmon kommer du genom att åka väg 87 från Östersund mot Sollefteå eller tvärtom. I Selsviken svänger du vänster på väg 344 och fortsätter på den vägen tills du når Skyttmon.

Boende: I stugor på Skyttmoboden, telefon: 0695-700 00, lägenhet i hembygdsgården (bokas genom vaktmästare Torgny Eriksson: 0695-700 12 eller på gamla värdshuset: 0695-700 07.
www.skyttmon.se
www.jamtland.se

Av: Niklas Kämpargård

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top