Genuina Genua med konst och kultur

Vid den vresiga kusten i norra Italien ligger Genua, årets kulturhuvudstad i Europa. En stad som andas konst och historia och smakar hav och pesto.

Genuina Genua med konst och kultur
En av Genuas ”hemligheter” är den flera kilometer långa strandpromenaden som slutar i Boccadasse med naturhamn och mängder av restauranger.
Foto: Ella och Ingegerd Kranz
Genuina Genua med konst och kultur
Piazza de Ferrari är den självklara mötesplatsen i Genua, men tidigt på morgonen råder lugnet.
Foto: Ella och Ingegerd Kranz

Genua ska man helst närma sig från havet. I alla tider har sjöfarare letat sig till den naturliga hamnen, och sekel efter sekel har fartygen vägletts av den fyr som än i dag står som en symbol för staden.

Näst bäst är att komma till Genua med tåg. Från den livliga centralstationen tar vi oss på bara några minuter till den gamla stadsdelen med sina historiska monument, små butiker och restauranger. Till och med denna varma dag letar sig havsbrisens svalka in i de djupaste gränderna.

Överallt gör sig historien påmind, konst och kultur finns vart man går. Några av de gamla palatsen som en gång tillhörde Genuas aristokrati känner vi igen från Rubens målningar och flera är tillgängliga för alla, som offentliga byggnader för kultur.

Den svartvita San Lorenzo-katedralen från 900-talet har ständigt byggts till och byggts om och har hur många detaljer som helst att upptäcka. På konstmuseerna finns konst av bland andra van Dyck, Breugel, Carvaggio och Titian, och i Chiesa Del Gesù finns ett par målningar av Rubens. Redan under 1400-talet grundas den första allmänna banken, och flera av palatsen tycks helt intakta från den tiden.

I de gamla bankpalatsen finns mycket att se, även om de inte alltid är öppna för alla och envar. Vi lyckas ta oss förbi vakterna på några ställen och kommer in i storslagna miljöer, som än i dag fungerar som banker eller finansinstitut men med interiörer och tavlor man vanligtvis får betala inträdesavgift för att få se.

Nu rustar Genua för att möta omvärldens blickar. En av idéerna för kulturhuvudstadsåret är att göra kulturen lättillgänglig också efter år 2004. Därför har man till exempel skapat ett nätverk med de viktigaste konstmuseerna på Via Garibaldi. Nere i det gamla hamnområdet är det nya sjöfartsmuseet en av höjdpunkterna i ett stort kulturprojekt kring Genuas läge vid Medelhavet. Både Columbus och Marco Polo har levt och verkat i Genua. Annat sevärt i hamnområdet är akvariet med allt av intresse från Medelhavet. Från panoramahissen Bigo i hamnen ser vi det mesta av Genua från 40 meters höjd.

All respekt för monument, arkitektur och konst, men maten ger ett minst lika bestående intryck av Genua. Stan är pepprad av små restauranger, butiker med färdiga pizzor och kaféer med munsbitar lagom för att stilla den värsta hungern. I stället för en korv eller hamburgare tar man ett focacciabröd eller en pizzabit i handen.

Läget vid Medelhavet är den viktigaste faktorn för Genua som stad. De tidiga handelsförbindelserna tillförsäkrade Genua det allra bästa mjölet och därmed lades grunden för genuesarens mattraditioner med pasta som en av hörnpelarna, inte fisk som man skulle kunna tro. Visst hittar man också fisk, men den klippiga kusten och det djupa havet gör fisket svårt att bedriva, så de egna fångsterna är för dyra för att vara huvudföda. Salttorkad torsk däremot kom tidigt in i kosthållet genom handeln med atlant- och nordsjöstäderna.

I närheten av hamnen, i en urgammal galleria, ligger små restauranger och matbutiker med fönster som dignar av genuanska läckerheter. Ett paradnummer som återkommer i alla fönster är verdure ripiene: zucchini, paprika, lök, ja allt som går att stoppa något i fylls med ost, örter, ägg och kanske lite kött. Varianter av pasta med namn som trenette, trofiette eller testaroli tillsammans med pesto är ett annat. Pesto, symbolen för Genuas kök, är känd från en kokbok redan år 1865, med växthusen har den blivit åretruntmat. Även färdiga såser i olika varianter på temat svamp, pinjenötter, vin, vitlök och ansjovis saluförs i de flesta av matbutikerna.

Det gamla Palazzo Pinelli hyste en gång i tiden “fint” folk. Långt innan det fanns hotell här upptog Dei Rolli namn på familjer utvalda att få ta emot stadens viktiga gäster. Som gäst i kaféet på husets bottenvåning får man ta del av den fint renoverade miljön. Vi har tur och får till och med följa med den vänliga innehavaren uppför marmortrapporna till själva palatset.

Det är lätt att orientera sig i Genua, men ändå hamnar vi fel i de trånga gränderna. Vi söker oss upp mot affärsgatorna runt Piazza De Ferrari och Piazza Tommaseo med många butiker med allt man kan önska sig i klädväg. När blicken irrar för att läsa gatunamn upptäcker vi en madonnabild på en husgavel, i nästa korsning en annan, sedan en tredje. Dessa Edicole votive är typiska för staden, vi hittar tiotals när vi vant oss att fästa blicken lite högre upp.

Genua sträcker sig längs uddar och vikar kring en milslång havsbukt. Under tidigt 1100-tal byggdes en pir och i mitten av seklet fick Genua kontroll över sjöfarten i Medelhavet.
Vi vill njuta läget på riktigt, känna havsbriserna, och tar bussen till strandpromenaden Corso Italia som sträcker sig längs havet österut. Det är tidig eftermiddag och havet är spegelblankt. Inte ens på de vresigaste ställena lyckas surfarna få fart på sina brädor och det är ännu gott om plats på det breda gångstråket. I maklig takt passerar vi storslagna villor med havsutsikt, den ena vräkigare
än den andra, en stenkyrka i det typiska svartvita mönstret och några små hotell. Nedanför oss, mellan promenaden och havet, ligger förutom barer också bad- och båtplatser och olika bollplaner som alla börjar fyllas av eftermiddagslediga stadsbor.

Vid Boccadasses lilla strand jobbar yrkesfiskare med nät och båtar, män i alla åldrar vippar med sina fiskespön, medan kvinnor och barn plaskar i strandkanten. Restaurangerna har vidunderlig utsikt och maten kostar därefter. Men här vid Boccadasse är det perfekt att ta sig en glass, vila och kanske svalka av fötterna innan man vänder tillbaka in till stan för middag. Eller en apeitivo, den lilla drinken före maten som är typisk för Genua och serveras tillsammans med godsaker som pickles, snittar eller någon typ av snacks på de flesta kaféer.

Efter att ha promenerat i timmar känns bussen som ett bra alternativ för att ta sig tillbaka till centrum. Men som nybörjare i Genua har vi givetvis inte tänkt på att köpa bussbiljetter i förväg. Någon biljettförsäljare ser vi inte skymten av, så vi får vackert vandra tillbaka hela vägen.
Hungriga och med trötta ben sjunker vi till sist ner på en restaurang. Äntligen får vi vår pasta med pesto, originalet…

Resfakta – Genua

Genua, hamn- och huvudstad i den italienska provinsen Ligurien i nordvästra Italien, med drygt 1,6 miljoner invånare. Årets kulturhuvudstad i Europa, tillsammans med franska Lille.

Att bo

Hotell finns i alla prisklasser. Bokning: www.cbgenova.it

Att äta

Flera trevliga restauranger ligger nere i området vid gamla hamnen. Gör också som genuesaren, ät av den snabbmat som finns att köpa överallt och måste provas, till exempel focaccia i olika varianter och farinata, en paj gjord på kikärter.

Att köpa

Mat och vin! Pastasorter som är svåra att få tag på hemma i Sverige, till exempel trenette och trofiette. Färsk pesto, varje matbutik gör sin egen variant. Ost, finns många goda sorter, bäst att smaka sig fram. Köp med något av Liguriens egna viner, till exempel det vita Vermentino eller Cinque terre, eller det röda Ormeasco.

Sevärt

Intressanta delar för ett kort besök är till exempel områdena omkring den gamla hamnen. Genuas antika delar. Affärsgatorna runt Piazza Tommaseo, Piazza Banchi och Piazza de Ferrari. Strandpromenaden Boccadasse.

Ta sig dit

Genua har egen flygplats, men att flyga dit blir oftast dyrt då det inte finns direktflyg från Sverige. Däremot är det en bra utflykt från italienska chartermål. Fritidsresor har flera resmål i Ligurien, bland annat Pietra Ligure, 7 mil väster om Genua. Det går också snabbt och enkelt att ta tåg från toskanska Pisa.
www.fritidsresor.se
Flyg till Milano, billigt med till exempel Ryanair, www.ryanair.com, därifrån drygt en timme med tåg.
Eller till Nice, billigt flyg med till
exempel Snowflake, www.flysnowflake.com, Sterling, www.sterlingticket.com och Malmö aviation, (från Malmö och Göteborg) www.snalskjutsen.com Priser från 600-700 kronor enkel resa.
Tåginfo och biljetter:
www.trenitalia.com

Övriga adresser

Fullständigt program för kulturåret finns tillgängligt på www.genova-2004.it. Allmän turistinformation finns på: www.inliguria.it www.apt.genova.it
Italienska statens turistbyrå, Strandvägen 7A, Stockholm, tel 08-667 99 30, mailadress:
italiantouristoffice.se@telia.com

Av: Ella & Ingegerd Kranz

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top