Resfakta Pyrenéerna

Pyrenéerna är det bergiga Spaniens mäktigaste bergskedja. Monte Perdido är högst med sina 3 355 meter.

Man kan bo i allt från eleganta turisthotell till enkla härbärgen. Turismo Rural, lantligt boende, och Refugios de Montana, fjällstugor på hög höjd. Se www.spainmountains.com

Vill man bo ståndsmässigt kan paradorer vara ett alternativ: www.paradores.es

Här kan man få sitt lystmäte på vildsinta och upphetsande aktiviteter som rafting, studsa utför floderna i en gummibåt, canyoning, där man ömsom klättrar och hissar sig utför bergsstup, vandrar och låter sig flyta med strömmen i våtdräkt. För vandraren finns ett nät av markerade leder.
Nationalparkerna Parque Nacional de Aigues Tortes y Lago de San Mauricio och Ordessa bjuder på underskön natur.

Mat

Bergsköket kan vara rustikt och välsmakande som butifarras (lätt kryddiga korvar) med vita bönor. Kanin i alla de former. Chilikryddade flodkräftor. Men vi är inte i Katalonien för inte, eleganta Sierra y Mar-rätter där man kombinerar vad berg och hav ger i en rätt, till exempel bäcköring med torrskinka.

Högsäsong

Från påsk till oktober. Kanske ljuvligast tidigt på våren, med snö på hög höjd och blommande varma dalar.

Så reste vi

Flyg till Barcelona, cirka tio mil med bil innan man är på plats. Pris: Iberia, SAS, från cirka 2 500 kr. www.iberia.se, resp www.sas.se. Till Nice brukar det finnas riktigt billiga flygstolar under våren. En halv dags bilkörning till bergen genom vackert Medelhavslandskap. Temaresor har Strövtåg i Pyrenéerna på sitt program. 15 dagar för cirka 17 000 kr. web-sidor för mer info:
http://www.spaininformation.org/ allt om Spanien.
www.spainmountains.com Innehållsrikast om Pyrenéerna, boende, aktiviteter.

Av: Ingegerd och Peter Kranz

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top