Erica Almgren Stenberg är vallakokerska: ”Om fem år hoppas jag kunna försörja mig helt på det här”

2014 började Erica Almgren Stenberg ifrågasätta om skidvalla verkligen behövde vara skadlig både för naturen och människan. Åtta år senare tog hon första steget till att koka sin egen miljövänliga valla. Nu drömmer hon om OS-åkare som tar guld med hennes produkter.

Det är en gnistrande kall vinterdag i Umeå. Termometern visar på nästan tjugo minusgrader och kylan gör att det är lite glest med åkare i skidspåret vid Stadsliden i utkanten av stan.

Erica Almgren Stenberg har spåret för sig själv när hon tar sats och glider nerför en lång, flack backe. Skidorna hon åker på är vallade med hennes egen valla som hon sedan två år tillbaka gör under namnet Vallakokerskan. Tanken på en miljövänlig valla väcktes hos Erica redan för tio år sedan. Då stod hon och vallade skidor till sitt första Vasalopp. För att skydda luftvägarna mot ångorna som steg när hon värmde vallan hade hon på sig en skyddsmask som egentligen var till för asbestsanering.

– Jag slogs av att det här är helt sjukt. Hade jag inte haft masken på mig hade jag blivit förgiftad och fått illamående och kräkningar, ämnena i vallan påverkar det centrala nervsystemet. Jag kände att det måste gå att göra valla som varken är skadlig för människan eller miljön, och som inte görs på restprodukter från fossilindustrin, berättar Erica när hon tagit av sig skidorna och värmer sig i kaféet på det intilliggande länsmuseet.

Erica Almgren Stenberg

Ålder: 45 år.
Familj: Man och två barn.
Bor: Umeå.
Gör: Vallakokerska och koordinator för ambulansflyget i Region Västerbotten.
Intressen: Framför allt tycker jag om att vara ute. Jag behöver vara utomhus minst 30 minuter per dag, i alla väder och gärna i skogen.
Drömmer om: Att biologiskt nedbrytbar skidvalla ska vara det självklara valet. Och gärna några världscupsegrare och OS-medaljörer som kör med Vallakokerskans produkter.

Miljövänlig valla

Men med två små barn och ett krävande jobb inom vården var det svårt att hitta tiden att förverkliga idén, istället fick den marineras. Varje vinter återkom tankarna på en miljövänlig valla och för tre år sedan var tiden var mogen.

– Vårvintern 2022 bestämde jag mig. Antingen kommer jag ångra mig att jag gått runt och inte gjort något åt det här eller så hoppar jag. Det låter kanske klyschigt men det var en känsla i bröstkorgen, en glöd, som inte gick att stoppa.

”Om fem år hoppas jag kunna försörja mig helt på det här och kanske ha två eller tre anställda”, säger Erica och hoppas på att blir världsledande på vallakokning. Foto: Malin Grönlund

Hennes första steg var att vända sig till experterna i sin egen familj. I början av 1900-talet startade hennes farfars far en skidfabrik i byn Tegsnäset, några mil uppströms Umeälven, där han började tillverka rejäla skidor i trä. Än idag görs det skidor i byn och Tegsnässkidan är hett eftertraktad bland åkare som söker skidor för lössnö. Under 1980- och 90-talet drev Ericas pappa även en vallafabrik i byn där hon själv också växte upp.

– Min pappa är ju värsta kunskapsbanken, så jag utgick därifrån. Men det kluriga var att hitta motsvarande ämnen som han gjorde sin valla av som inte är skadliga för miljön.


LÄS ÄVEN: Malin skapar konst med motorsåg: ”Jag kände direkt att det här var min grej”


Tidigt förstod hon också att för att lyckas slå sig in på marknaden krävdes bevis på att hennes valla var minst lika bra som konventionella vallaprodukter. Parallellt med att hon började experimentera med olika recept tog hon kontakt med experter på området i Sverige och utomlands och hamnade till sist hos det statliga forskningsinstitutet RISE. Tillsammans drog de igång en studie för att undersöka hur väl en valla gjort på produkter från växtriket kunde prestera.

Vallor för olika snöförhållanden

– Vi gjorde glidtester och tittade på hur fort vallan bröts ner i naturen. Det blev många prototyper innan vi kände att vi var framme. Men det känns jätteviktigt för min del att jag inte bara kärringgissat utan vet att mina produkter faktiskt funkar.

Med hjälp av resultatet från studien skapade Erica fyra sorters vallor för olika snöförhållanden, plus en specialvalla till träskidor. I fjol lanserades produkterna under namnet Vallakokerskan. Från en tygpåse plockar hon upp de snyggt paketerade vallorna i olika färger. Alla är framställda av henne i hembyn Tegsnäset.

Själv vallar Erica helst med den blåa vallan, gjord för lite kallare väder. Foto: Malin Grönlund

– Det är inte svårare än att laga mat. Det är det som blir spännande när man blandar saker, ett plus ett kan bli tre, säger Erica som håller recepten hemliga.

– Jag kan säga så mycket som att det är en blandning av vegetabiliska oljor, vaxer och fetter. Jag är väldigt noga med att innehållet ska vara så snällt som möjligt mot miljön.

Höjdpunkt för valla

  • Vasaloppsveckan pågår 21 februari – 2 mars 2025, med 14 olika lopp att välja på.
  • Höjdpunkten är söndagens lopp då 15 800 deltagare skidar 9 mil – från Sälen till Mora.
  • Vasaloppet är en populär del i idrottsutmaningen En svensk klassiker, tillsammans med Vätternrundan, Vansbro­simningen och Lidingöloppet.

Ett kvitto på vallans glid fick hon förra vintern när hon själv var ute i spåret.

– Jag är en glad amatör på skidor men då hade jag ett sånt bra glid att jag gled ikapp och förbi en spandexklädd man. Egentligen gick det för snabbt för mig och ganska snart drog jag en kanonvurpa. Men innan dess kunde jag nästan se att han blev lite sur för att jag gled så bra, och då kände jag att det var värt de där blåmärkena, säger Erica och skrattar.

Fin respons från skidåkare

Trots att det bara är andra vintern som hennes vallor finns tillgängliga har hon fått många glada tillrop och fin respons från skidåkare som testat dem.

– Jag blir så glad varje gång någon hör av sig, det är inte sällan jag blir grinstolt. Men jag tycker att det är minst lika viktigt att de som inte är nöjda skriver. Då får jag en chans att lära mig och göra vallorna ännu bättre.


LÄS ÄVEN: Vasaloppets förste segrare ville inte firas


Själv vallar Erica helst med den blåa vallan, gjord för lite kallare väder. Favorit­föret är när det är omkring 10 minusgrader. Då ger hon sig gärna ut till ett spår en bit utanför Umeå efter att solen har gått ner.

– Jag har ett favoritspår där det inte finns någon belysning. Där brukar jag åka med pannlampa och är det stjärnklart kan jag släcka den, då räcker det med månljuset. Mina bästa bubbelstunder är där ensam i mörkret.

Vasaloppet två gånger

En annan typ av skidåkning hon skulle vilja göra mer av är långlopp. Vasa­loppet har hon åkt två gånger och ser fram emot att göra det igen någon gång.

– Det är ett fantastiskt lopp. Det är en sån glädje och man ser hur mäktiga de ideella krafterna i svensk idrott är. Det är otroligt välorganiserat.

Ericas favoritspår en bit utanför Umeå tar hon sig gärna till i mörkret och där har hon pannlampa eller månskenet som enda ljuskälla. ”Mina bästa bubbelstunder är där ensam i mörkret.” Foto: Malin Grönlund

Hennes senaste långlopp var Svalbard Ski Marathon som hon åkte tillsammans med sin syster i fjol. Ett 42 kilometer långt lopp i Svalbards karga natur.

– Det var helt otroligt upplevelse, konstaterar Erica.

Framöver ser hon fram emot att kunna ägna sig ännu mer åt Vallakokerskan. Efter att nyligen ha bytt tjänst på Region Västerbotten, där hon arbetar till vardags, hoppas hon få mer tid till sitt eget ­företag. Målet för framtiden är högt ställt.

– Jag siktar på världsherravälde, säger Erica med ett skratt innan hon fortsätter.

– Om fem år hoppas jag kunna försörja mig helt på det här och kanske ha två ­eller tre anställda. Men i det längre perspektivet hoppas jag att biologiskt nedbrytbar skidvalla ska vara det självklara valet för alla.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top