– Nämen, vad är det här för fantastiskt?!
Ett äldre par som rastar sin lilla hund stannar upp och tittar fascinerat på cykelekipaget som swishar förbi.
– Hur kan man få åka med på en sån här?!
På rickshawcykelns säte sitter Vera Hallström, 92 år, tryggt till rätta med säkerhetsbälte och nedfälld bom, där hon åker i den bleka höstsolen. Bakom henne, på sadeln trampar ”piloten” Camilla Ahlqvist.
– Detta är en dröm som går i uppfyllelse, att få komma ut på den här cykeln igen! ler Vera med förtjusning.

Sedan några månader bor Vera Hallström på Rio vård- och omsorgsboende i Stockholm. Det är nu andra gången hon åker på en tur med Cykling utan ålder, en ideell förening som med hjälp av volontärer anordnar cykelturer för äldre. Utflykterna kan vara en kortare tur upp till en dryg timme. Destinationen får gärna passagerarna bestämma.
Cykling utan ålder vill minska ofrivillig ensamhet
Camilla Ahlqvist, ny som volontär sedan i höstas, säger:
– Man kan fråga ”Var är din favoritplats, har du någon favoritpromenad?” Vi kan åka till allt från barndomskvarter, ett fikaställe till kanske en pulkabacke där man en gång umgåtts med sina barn. Det kan bli fina samtal och de som åker med får möjlighet att återuppleva minnen.
LÄS ÄVEN: Barn lär sig om åldrande på Dramaten – att måla en tant är väl ingen konst!
Initiativet har som mål att minska ofrivillig ensamhet.
– Det är svårt för många äldre att komma ut. Turen blir ett tillfälle att få prata med någon. Man får en stimulerande upplevelse i sällskap av någon annan. Jag är övertygad om att det är väldigt bra för måendet, säger Camilla.
Cykling utan ålder
Ideell förening där frivilliga cykelpiloter och äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer. I Sverige sedan 2015, nu i 51 kommuner och även i 50 andra länder. Föreningen samarbetar med många äldreboenden runt om i landet. Devis är ”Alla har rätt att känna vinden i håret”. Mer info Cyklingutanalder.se
De utbildade volontärerna får titeln ”pilot”. De äldreboenden och kommuner som är intresserade ansluter sig och genom ett bokningssystem på föreningens hemsida kan piloter och cykelsugna äldre hitta varandra. Oftast är det två passagerare på sätet, och turerna går gärna i par om två cyklar.
Christer Forsgren är aktivitetssamordnare på Rio, som drivs av Stockholms stad. Han brukar också erbjuda de äldre en tur.
– De anhöriga ber ju oss om att försöka locka ut sina kära familjemedlemmar. Det här är ett väldigt kul och bra sätt. Häromdagen var jag ute med en kvinna på 104 år, som bott i Stockholm i hela sitt liv. Efteråt var hon överlycklig och sa: ”Jag har aldrig sett så här mycket av Stockholm!”, berättar han.
Utflykterna hjälper dementa
Alf Benson, ordförande i föreningen, kan intyga att utflykterna tycks göra enormt mycket för välmåendet – även för dem som lider av demens.
– Efter en tur händer det ofta att personalen hör av sig och frågar ”vad har du gjort med henne?” De vittnar om att den äldre passageraren under kaffestunden efter turen har kunnat återberätta hela rundan, allt vi gjort och sett. Att få nya synintryck eller få återse platser verkar helt enkelt trigga igång något i hjärnan, även hos dementa.

Just nu utför SLU tester där man mäter hälsoeffekter hos rickshawpassagerarna. Resultat inväntas, men i internationella studier har man kunnat se skillnad i välbefinnande före och efter en cykelutflykt, enligt Alf Benson.
– Men lika viktigt för måendet är att man får skoja lite. Alla har ju rätt till bus och skratt. Ibland får man inte en syl i vädret, trots att de som åker med kanske inte känner varandra … En kvinna som åkte bredvid en man för en tid sedan sa förtjust: ”Så här nära en karl har jag inte suttit på länge …!” Även om man är äldre och har svårt att röra sig så har ju alla varit med i matchen.
Positiva reaktioner på cykelturerna
Reaktionen från det förbluffade paret i backen är inte ovanlig, menar Camilla.
– När vi förra gången passerade en lågstadieskola, sprang alla barn fram till staketet och var väldigt nyfikna! De ropade: ”Är det roligt, får vi också åka? Titta på mig! Jag har också en cykel, min är blå!”. Folk är intresserade och det är ofta enkelt för de äldre att börja prata.
LÄS ÄVEN: Pensionären Solveig bor i kollektivet Röda Oasen: ”Det håller mig skärpt”
Vera Hallström håller med. Som nyinflyttad på boendet blev hon positivt överraskad då hon blev erbjuden en cykeltur för första gången.
– Det allra bästa var det trevliga bemötandet från alla! Det var september och fortfarande sol och massor av folk ute. Alla vi träffade på turen var glada och log, hundarna viftade på svansarna!
Vera berättar att hon förr bott i både Chicago, New York och London, men också på flera platser runt om i Stockholm. Innan hon flyttade in på Rio här på Gärdet bodde hon bara några kvarter bort.
– På förra cykelturen blev det Djurgården runt. Det var så roligt att se alla ställen igen. Jag har ju gått åtskilliga rundor där genom åren. Jag tyckte det var så underbart! säger Vera och tillägger:
– Det är ju också trevligt att många kan åka tillsammans, det blir nära och glatt!
Christer berättar:
– Vi tar det lite som det kommer. Jag kanske föreslår ”Ska vi stanna och ta en mjukglass?” ”Jaaa, det gör vi!”, säger de då, så gör vi det!
Äldsta piloten 91 år
Alla kan bli pilot hos Cykling utan ålder. Cykeln har en elförstärkt motor och kan man bara cykla så kan man bli pilot, intygar Alf Benson. Efter utbildningen anmäler man hur många pass man har möjlighet att ta i föreningens gemensamma bokningsschema.
– Vår äldsta pilot är 91 år. Här på Öckerö där jag bor, har några gubbar som jobbat i hamnen i Göteborg blivit piloter – det är riktigt tuffa, ruffa gubbar..! Men när de är ute och cyklar är de goa som nallebjörnar. De är så fina med de äldre. Alla har väl den här sidan i sig – man vill helt enkelt se att någon annan mår bra.
LÄS ÄVEN: Margareta, 93, har översatt 500 böcker: ”Disciplin är det viktigaste”