Hundpsykologen Ylva Forssén är matte till 50 hundar: ”Jag mediterar med hundarna”

Ylva Forssén bor med Kebnekaise inom synhåll och är matte till 50 hundar. På vintrarna arrangerar hon hundslädturer. Året runt är hon hundcoach och förordar meditation tillsammans med sin hund – det hjälper både människa och hund att få en avslappnad och trygg relation. Ta del av hennes fem tips för en stressfri hund längre ned.

Fjällandskapet är nästan overkligt fridfullt och storslaget. Vi befinner oss på en hundslädetur ute på en frusen sjö vid Lakkuluspa utanför Kiruna och ser Kebnekaise torna upp sig i fjärran. De åtta hundarna i spannet sneglar bakåt på oss i släden. De är alla tjockpälsade polarhundar, av raserna Alaskan Husky, Siberian Husky, Samoyed och Alaskan Malamute, placerade parvis med varandra.

Ylva Forssén

Ålder: 50.
Gör: Lever med hundar. Egen företagare. Är helst på fjället.
Bor: Laukkuluspa, Kiruna
Hemsida: huskyhome.se

Hundarna får en signal: dags att åka vidare. Färdledaren Ylva Forssén står upp på släden men höjer inte rösten. Istället säger hon i låg samtalston: ”nu kör vi”. Genast far släden iväg, dragna av ivriga hundar. Ibland gör vi nya stopp på de vita vidderna, då hundarna passar på att äta snö för att svalka sig.

– Det är för varmt för dem idag när det är nollgradigt, säger Ylva. De trivs bäst när det är 20 minus.

I tio år har Ylva jobbat med det hon älskar mest. Foto: Anders Pihl

Hundarna älskar massage

Till slut återvänder vi till Ylvas gård som ligger väldigt fint vid sjöstranden. Nu är det tid för vila. Ylva undrar om vi har lust att massera hundarna.

– För de älskar massage!

Trots att vi inte alls känner hundarna blir det uppenbart att det stämmer. Mina händer försvinner in i den tjocka pälsen på en av hundarna som genast accepterar att jag klämmer på muskler och senor.

– Jag fascineras alltid av energin som växlas mellan våra hundar och gästerna, säger Ylva.

Till Ylvas gård kommer gäster från hela världen för hennes hundslädturer. Hon har en världskarta hängande på en husgavel där besökarna fått pricka i var de hör hemma. Den geografiska spridningen är imponerande.

50 hundar – alla lugna

Ylva har femtio hundar i inhägnader på gården. Den stora överraskningen är hur lugna och stillsamma de är tillsammans. Det finns väldigt lite spänningar och rastlöshet. Ylvas hundar är tysta som om de var på gudstjänst. Ett beteende som visar sig vara resultatet av ett långt och tålmodigt arbete.

– Jag tror inte att djur är så olika människor, säger Ylva. De har bra och dåliga dagar precis som vi. För mig är det viktigt att se varje hund som en individ och försöka förstå var och en.

”Djur är inte så olika människor”, menar Ylva. Foto: Anders Pihl

Ylva är utbildad hundpsykolog och friskvårds- och draghundsinstruktör. Hon har haft hundar i 25 år, mestadels stående fågelhundar och slädhundar. Dessförinnan jobbade hon med destinationsutveckling och som informatör på LKAB.

– För 10 år sedan bestämde jag mig för att följa min passion och jobba med hundar på heltid, berättar hon.

Under en av sina många utbildningar inom hundcoaching fick Ylva höra talas om metoden Trust Technique.

– Grundanledningen var att jag letade verktyg för att skapa harmoni i min flock hundar och få dem leva så stressfria liv som möjligt.

Stärker relationen till hundarna med mindfulness

Trust Technique är en metod som utvecklats av engelsmannen James French. Det är ett sätt att stärka relationen mellan människa och djur med hjälp av meditation och mindfulness, eller som Ylva säger: ”fokuserad närvaroteknik”. Mindfulness med hunden låter ovant i mina öron, men Ylva förklarar det på ett sätt som får det att låta väldigt konkret.

– Det är ett mjukt och effektivt verktyg. Kortfattat kan man säga att du skapar en känsla av lugn som hunden reagerar på och blir avslappnad av.


LÄS ÄVEN: Hundcoachen Fredrik Steen: ”Mina hundar har lärt mig allt”


Idag är Trust Technique en så integrerad del i hennes tänkande att mycket sker mer eller mindre per automatik.

– Då jag har många hundar lägger jag oftast fokus på den hund som har högst energi, för den påverkar alla andra. När man jobbar med en sån hund i en flock så ligger snart hela kenneln och vilar, säger Ylva och skrattar.

En lugn hund är mer mottaglig för inlärning

Ylva mediterar regelbundet med alla sina hundar, enskilt och i grupp. Hon gör det alltid när hon ska lära in ett nytt moment. Ju lugnare hunden är, desto mottagligare är den för att lära sig något nytt.

– När jag mediterar befinner jag mig bredvid hunden. Jag tömmer mitt huvud på tankar. Samtidigt som jag gör det så är jag uppmärksam på hundens signaler och hur den reagerar.

När lugn och ro ska in i kroppen måste oron få utrymme att komma ut, menar Ylva. Detta kan se ut på olika sätt, som att hunden skäller eller kliar sig. Då låter Ylva hunden göra det.

– I grunden handlar det om att jag förmedlar mitt lugn till hunden. När jag hjälpt hunden att slappna av börjar vi bygga relation och tillit.

”Då jag har många hundar lägger jag oftast fokus på den hund som har högst energi, för den påverkar alla andra. När man jobbar med en sån hund i en flock så ligger snart hela kenneln och vilar.” Foto: Anders Pihl

Det handlar inte om någon tankeöverföring. James French påpekar att ju mindre vi tänker ju starkare blir vår samhörighet med djuret. Djuret känner ordlöst vår rogivande uppmärksamhet.

Trust Technique är en metod som prövats på olika slags djur, som hundar, hästar och katter med förvånansvärd framgång. Även djur som varit traumatiserade och behandlats illa av människor går det denna väg att bygga upp tillit hos.

– Man kan få hunden att lära sig att se saker från ett mer avslappnat perspektiv. Ju lugnare vi är, desto mindre reaktiva behöver vi vara.

Lära hunden bli trygg

När det gäller oroliga hundar med problem behöver vi lyssna till vad de uttrycker.

– Djur använder inte ord utan sitt beteende för att uttrycka oro, menar Ylva. Med Trust Technique initieras en process som leder till att det oroliga inre tillståndet hos djuret löses upp.


LÄS ÄVEN: Varför lyssnar hunden med huvudet på sned?


Att lära sin hund att vara trygg även när man själv inte är hemma kan vara ett av målen man vill uppnå.

– Hur lång tid det tar är helt upp till hunden. Vi jobbar alltid i hundens takt. Lugn, tålamod och uthållighet är grundorden.

Hur blir man då så pass lugn att man kan överföra detta lugn på hundarna? Måste man inte börja med sig själv om man ska jobba med Trust Technique?

– Jo, säger Ylva, detta är något som Trust Technique visar steg för steg. Är hunden stressad är ofta hundägaren det också, det hänger ihop.

Öva på mediation själv först

Därför börjar man med lätta meditationsövningar för sig själv och sedan utvecklas man tillsammans med hunden.

– Det fina med detta är att det går åt båda håll. Ju mer du jobbar på detta sätt med din hund desto mer harmonisk kommer du själv också bli. Det finns dock inga quick fix. Vi måsta avsätta tid för träningen och vi kan inte förvänta oss resultat på en gång.

Däri ligger också det svåraste med Trust Technique för oss människor, enligt Ylva.

– Det stora problemet är att ta oss tiden och att vara uthålliga.

Det börjar närma sig lunchtid här i Lakkuluspa. Ylva öppnar ett av hägnen där hon har sju hundar som alla rusar ut och hälsar på Ylva med omisskännlig glädje. På Ylva Forsséns gård trivs både människor och djur.

Hundpsykologens 5 råd för en stressfri hund

Så här berättar Ylva Forssén hur du kan börja använda metoden Trust Technique.

  1. Meditera regelbundet med din hund.
  2. Gör en träningsplan: avsätt tid för din träning med hunden. Största orsaken till att vi inte når framåt är att vi faktiskt inte tränar.
  3. Var flexibel, lyhörd och behåll lugnet även om det inte går bra i början.
  4. Öva i självreflektion: Hur påverkar mina känslor hunden?
  5. Jobba från grunden och förbättra allmäntillståndet hos hunden först. Sedan kan du ändra känslan mellan er. Jobba till sist med själva beteendesymptomen. Många gånger har de så kallade problembeteendena redan försvunnit när vi har jobbat med de andra två delarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top