Hundcoachen Fredrik Steen: ”Mina hundar har lärt mig allt”

Som barn drömde han om att vara hund istället för människa. När andra tonåringar tjuvrökte, tjuvköpte han en hund. Fredrik Steen har helt ändrat svenskarnas syn på hunduppfostran.

Det är 1979 i en av skogarna i närheten av Tullinge, en förort en dryg mil utanför Stockholm. 

Den sjuårige Fredrik Steen och de andra grannbarnen leker som vanligt burken, och i vanlig ordning har Fredrik med sig familjens hund Gissa.

Och som vanligt blir de and­ra barnen sura. De tycker att Fredrik fuskar, eftersom han alltid är den som först hittar den som gömt sig när det är hans tur att leta. Gissa är ju så duktig på att använda nos­en när hon letar…  

– Jag är uppvuxen med hund. Hemma hade vi tre stycken, och så länge jag kan minnas har hundarna varit mina bästa vänner, säger Fredrik Steen.

Stannade hemma med hundarna och hittade sitt drömjobb

Vi sitter hemma i hans och sambon Mimmis villa, den som han själv byggde en gång för länge sedan, när han fortfarande jobbade heltid som snickare. Samma villa som han flera år senare fick möjlighet att köpa och flytta in i. På övervåningen ligger ett gäng hundar och sover. Några är hans egna. Några är låne­hundar. 

– Jag trivdes aldrig i skolan, och det var tydligt att jag inte var som de andra barnen. Jag var ständigt i bråk, slutade gå till skolan och stannade hemma med hundarna istället…

Fredrik hittade på olika tricks med familjens hundar och tränade timtals med både familjens egna och grannarnas hundar som han passade. 

– Jag hade ingen egen hund att träna med. Istället fick jag hålla mig till min systers hund, en schäfer som hette Tazzo. Jag började träna skyddsdressyr med henne och insåg att det var exakt det här jag ville jobba med när jag blev stor. 

Fredrik Steen

Ålder: 48 år.

Familj: Sambon Mimmi, barnen William, 15 år, och Alexander,11  år, från ett tidigare förhållande. Hundarna Pacco, Amber, Lilla Nymo, Fyran samt Steffi.

Bor: I villa i Tullinge.

Gör: Hundcoachen i TV4 och på Instagram, @hundcoachen. Författare och föredragshållare. Bloggar på Agria. 

Oväntad talang: Jag är från början snickare till yrket och gör gärna möbler på fritiden. Flera möbler hemma har jag gjort själv. 

Dröm att uppfylla: Skådespelare – jag ställer upp på vilken roll som helst, gringubbe eller ­balettdansös…. vill så gärna prova skådespelaryrket. 

Aktuell: Med föreställningen ”Stökiga hundar och bökiga barn” under våren 2023.

Fredrik Steen köpte sin första valp i smyg

Men, att träna med syrrans hund var inte riktigt detsamma som att träna med en egen. När Fredrik var 15 hoppade han av skolan och började jobba som snickarlärling. Plötsligt tjänade han egna pengar. För första lönen köpte han en stereo. Den andra lönen gick åt till lite schysta kläder. Den tredje lönen användes för att uppfylla drömmarna. 

– En dag hittade jag en annons med schäfervalpar som var till salu. Jag lurade syrran att köra mig till Ludvika, och där tjuvköpte jag min första egna valp Iwhan, säger Fredrik och skrattar. 

På bordet framför oss lyser levande ljus upp i mörkret. En av hundarna gnyr lite längtansfullt från övervåningen. Fredrik tar en klunk kaffe och fortsätter sin berättelse. 

– Morsan och farsan blev jättearga! Men, sedan lugnade farsan sig och konstaterade att det väl var tur att det var hundar och inte kor som jag var intresserad av…

Iwhan och Fredrik anmälde sig till Brukshundklubben. De började tävla, och Fredrik insåg att det här, det var hans framtid. 

Fredrik harvade på som snickarlärling där han jobbade på olika byggen. Det passade honom bra. De äldre snickarna var stränga, men schysta. 

– En dag skulle jag räkna ut antal kubikmeter till en betongform. Då insåg jag att jag inte kunde ett dugg. Jag hade ju knappt varit närvarande i skolan. Nu stod jag där och kände mig jättedum, minns Fredrik. 

Schäfern Pacco är trött på att vara modell. Foto: Margaret Bloom Sandebäck

Flyttade hemifrån med 13 schäferhundar

I nästa andetag påminner han sig själv om att det gick bra för honom ändå, eftersom han idag har privilegiet att få jobba med det han älskar. 

– Och idag har jag faktiskt skrivit 14 böcker. Det är inte illa för någon som varken kunde skriva eller räkna i skolan. 

För Fredrik blev träningsstunderna med hundarna en fristad. Han fortsatte att jobba som snickarlärling, och nu fattade föräldrarna ett klokt beslut. 

– När jag var 17 sa pappa till mig att jag skulle slippa betala hemma om jag använde pengarna för att köpa en egen tomt som jag byggde ett hus på. 

Så, Fredrik flyttade hem­ifrån. Som sällskap hade han 13 schäferhundar. Vid det här laget hade lågkonjunkturen slagit till, och Fredrik var arbetslös. Pengarna räckte till mat åt honom och hundarna. Inte till något annat. 

Ändå var det en bra period i livet. Han levde ju med sin flock och lärde sig massor om hur hundar fungerar. 

– Att ha så många hundar var ingen konst. Och det är lika bra att jag säger det direkt: När ungarna blir stora, då ska vi skaffa massor av hund­ar igen!

Sambon Mimmi hittade på att hon hade hund

Här gör hans sambo Mimmi ett diskret ljud. Säger sedan att det väl räcker med så där två tre hundar. Fredrik tystnar en stund och ser lite lurig ut. I nästa andetag berättar paret hur det gick till när han och Mimmi träffades för snart fem år sedan. De hade aldrig träffats tidigare. Mimmi hade följt honom på tv, och när hon en dag såg honom på stan tänkte hon ”nu eller aldrig”, drog ett djupt andetag och gick fram. Mimmi insåg att vägen till Fredriks hjärta gick genom hundintresset, och därför fabricerade hon snabbt en hundrelaterad fråga, trots att hon inte hade någon hund där hemma. 

– Jag blev direkt charmad, och vi bestämde träff, så att jag skulle kunna hjälpa henne med hennes hund, minns Fredrik.

När dagen för hundcoachningen kom, dök Mimmi upp. Utan hund. 

– När jag lite försiktigt antydde att det ju var svårt att hjälpa henne med hunden om inte hunden var med, kröp det fram att det faktiskt inte fanns någon hund… säger Fredrik och skrattar. 

Fredrik Steen slog igenom som Hundcoachen i TV4 2008

Sedan dess har Mimmi och Fredrik varit ett par, och nu har alltså Mimmi blivit med flera hundar. För, till familjen Steen hör inte bara de två barnen Alexander, 11 år, och William, 15 år. Hit hör även schäfern Pacco, chihuahuan Amber, som tillfället bor hos Fredriks syster, den gula labradoren Lilla Nymo, storpudelvalpen Fyran samt den svarta labradoren Steffi, som utbildas till vårdhund. 

Sedan Fredrik Steen slog igenom stort som Hundcoachen i TV4 2008 har han ändrat svenskarnas uppfattning om hunduppfostran. För, Fredrik är fullkomligt övertygad om att en bra relation med hundar bygger på ömsesidig respekt. 

– Jag kan bli extremt provocerad av hundägare som inte sköter sig. För att ha en sund relation till sin hund krävs en tillit och en respekt för individen. Och den här relationen, den tar tid att bygga upp, säger Fredrik. 

Hjälper Sveriges hundägare

Varje vecka hjälper han Sveriges alla hundägare med tips och kunskap som ökar vår förståelse för den fyrbenta varelse som är en del av familjen, precis som vi på två ben är. 

Och den som en gång sett honom jobba med en hund slås av hans engagemang, men också av hans sätt att kommunicera med hundarna. 

– Jag har lärt mig genom att umgås med hundarna, genom att betrakta hur de beter sig. 

För Fredrik är ett liv utan hundar otänkbart. Han överlåter åt andra att räkna ut hur många kubikmeter betong som behövs för att bygga en husgrund. Han har hittat sin nisch i livet. Det är nog såväl Sveriges hundar som Sveriges hussar och mattar tacksamma över.

Tips: Gå på kurs! En valpkurs är kul och lärorik för både dig och valpen. Foto: Getty Images

5 tips till den nyblivna hundägaren

redrik Steen bjuder på några grundläggande råd för den första tiden med nya familjemedlemmen.

1. Sov på golvet med valpen

Valpen har aldrig varit utan sin mamma och sina syskon när den kommer till dig. Det är inte konstigt om den är orolig! Ta en madrass och sov på golvet med valpen första tiden. Eller ordna en sovplats bredvid din säng för valpen, så du når den med en lugnande hand.

2. Börja träna med belöning och positiv försträkning

 Börja träna så fort valpen funnit sig till rätta. Men bara med belöningar och positiv förstärkning! Det viktigaste med träningen är att du och valpen ska börja kommunicera med varandra.

3. Få valpen att titta dig i ögonen 

En enkel kontaktövning är att sätta sig på golvet med valpen och ha godis i handen. När valpen försöker få tag i godisbiten, avvakta neutralt, se till att valpen inte får den. Förr eller senare kommer valpen att titta dig i ögonen. Så fort valpen gör detta så ger du valpen godiset. Upprepa ofta och många gånger. Nu har du lärt valpen att bästa sättet att få något den vill ha är att titta dig i ögonen, alltså ”fråga”. 

4. Gör valpen rumsren 

Rumsrenhet är en process och träning som tar sin lilla tid. Räkna med att valpen behöver kissa direkt efter lek och direkt när den har vaknat efter en sovstund. Valpen behöver bajsa cirka femton, tjugo minuter efter att den ätit. Lyft ut valpen vid dessa tillfällen, till en och samma, lugna plats utomhus. 

5. Några andra saker som är viktiga att träna med din valp:

  • Att vara ensam
  • Inkallning
  • Gå i koppel
  • Kloklippning
  • Visitering, det vill säga att känna igenom hunden

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top