Varför lyssnar hunden med huvudet på sned? Djurprofessorn har klurat på frågan

Du tror att du och din hund verkligen förstår varandra? Nja, hunden förstår dig – men är mer hemlighetsfull och fantastisk än du kan ana. Det menar etologen Per Jensen, som forskat om hundars många vanliga men ibland oförklarliga beteenden.

Det började egentligen med att professor Per Jensen tog tag i den där gåtan som han grubblat över i 40 år: 

Varför la vissa av hans hundar alltid huvudet på sned när han pratade med dem? 

Per Jensen har studerat hundars beteende i hela sitt vuxna liv, både som husse och som professor i etologi, läran om djurs beteende, vid Linköpings universitet. Nu beslutade han sig för att undersöka allt det där hos hunden som forskningen inte har några tvärsäkra svar på. 

Varför tycks dovhjortarnas bajspluttar smaka som smågodis? Vad är det med dammsugarens munstycke som gör dig så arg? Tröttnar du aldrig på att leka? Och varför lägger du huvudet på sned och ser så urbota gullig ut när jag pratar med dig?

Professor Per Jensen har studerat hundars beteenden i hela sitt liv. Här med de egna Gotte och Danny, båda av rasen dansk-svensk gårdshund. Foto: Linda Prieditis

De samlade svaren har mynnat ut i boken ”Hundens hemligheter”, en spännande resa genom gräs, bajs, gäspningar och annat härligt och viktigt i alla hundars liv. 

– Jag är fascinerad över alla vanliga saker hundar gör, där vi inte har någon bra förklaring till varför de gör som de gör. Forskarna har såklart olika teorier och jag tänkte att en bok om det kan få andra att bli lika fascinerade som jag själv är över hundarnas hemliga värld, säger Per Jensen.

I forskningen finns sällan tvärsäkra svar

Det blev en bok utan ett enda tvärsäkert svar. 

– Det finns väldigt många förståsigpåare i världen som tycker sig veta saker. Men min uppgift är att lyfta fram forskningen och där är man sällan så tvärsäker, säger Per. 

Under hela vår intervju som äger rum över datorn ligger dansksvenska gårdshunden ­Gotte bakom husse. 

–  Det är ingen tillfällighet att Gotte ligger bakom mig och sover. Han skulle kunna ha lagt sig var som helst i huset, men han valde att lägga sig här. Han blir trygg av att höra min röst och känna min doft. Går jag sedan ut i köket för att ta en kopp kaffe så kommer han att följa efter…

2 myter om hundar

Hunden ser inte alls familjen som en hundflock där han ska klättra i rangordning. Den myten har lett till ohälsosamma träningsmetoder där man tror att man måste dominera sin hund.  Det hunden vill ha är trygghet och en nära relation, hunden ser på sin ägare ungefär som ett barn ser på sin förälder. 

Hundar är inte färgblinda, men ser något färre färger än vi gör. 

I hela sitt vuxna liv har Per Jensen levt med hundar. Just nu är det med dansksvenska gårdshundarna Gotte och Danny och rätt ofta kommer den finska lapphunden Lukas på besök. 

– Jag brukar säga att det är svårt att leva med hund, det är en massa jobb, men det är ännu svårare att leva utan. De ger mig en vardagstrygghet och de tvingar ut en i alla väder, alla årstider. 

Lukas är en av hundarna som lägger huvudet på sned och vickar det fram och ­tillbaka när Per pratar med honom. 

– Det är som att han lyssnar extra uppmärksamt och intresserat. Det verkar som om han inte vill missa ett enda ord. 

Men varför lägger hunden huvudet på sned? 

Nej, det är inte öroninflammation, Lukas är frisk. Och inte är han på jakt, det kan annars vara ett sätt att skärpa hörsel och syn. 

Det kanske helt enkelt är med hundar som med människor – forskare har visat att den som lägger huvudet lite på sned uppfattas som mer samarbetsvillig och trovärdig. Och människoliknande robotar konstrueras så att de ska lägga huvudet på sned när de pratar. 

Hundarna är supersociala människoälskare. Även förvildade hundar vill hålla sig nära människor, till skillnad från andra förvildade tamdjur – som grisar eller hästar – som håller sig ifrån människor. Foto: Linda Prieditis

Per vill också gärna tro att både Lukas och Gotte, som också är en huvudvickare, hör till de extra språkbegåvade hundar som forskarna har visat oftare lägger huvudet på sned. 

Varför ­äter hundar gräs? 

Enligt Per Jensen är både Gotte och Danny ibland som små kossor när de går på promenad. 

”De tvärsäkra säger att det beror på att hunden inte mår bra, och att det som en slags självmedicinering. Men forskningen ger inget stöd för det. Å andra sidan ger forskningen ingen annan förklaring heller”, skriver Per Jensen i sin bok. 

Det har alltså inte att göra med vad hunden äter i övrigt. En teori är att det kan hjälpa till att motverka parasiter och förgiftningar, eller att hålla magen i gång – du själv strör linfrö på frukostyoghurten och din Molly tar sig lite gräs. Det enda man vet med säkerhet är att beteendet är vanligt. 

Det finns ungefär en miljon hundar i Sverige och de allra flesta lever som familjemedlemmar. Foto: Linda Prieditis

– Hunden själv skulle nog bara säga ”Men gräs är ju så gott” och kanske fråga sina människor varför de i sin tur dricker underliga saker som gör att de blir snurriga i huvudet, säger Per. 

Varför äter hunder bajs?

En tredje gåta är varför det är så oemotståndligt för många hundar att äta bajs? Trots att de vet att det då inte blir några kärleksfulla pussar från matte och husse. 

– Bajsätandet är väldigt svårt att acceptera, det enda som hjälper är väldigt gott godis som man ger i exakt rätt ögonblick, säger Per. 

Varför bajs tycks vara så jättegott kan inte forskningen svara på än. Men allt tyder på att det är ett naturligt, nedärvt beteende. Kanske fyllde det en gång ett näringsmässigt behov för de vilda vargarna. Och kanske din hund inte tycker att det är så kul att pussa dig heller, när du ätit vitlök eller grönmögelost.

Människor och hundar – lika men också så olika

Hundars och människors liknande känsloliv förenar oss, vi är flockdjur och vi trivs tillsammans. Hundar och människor är också de två mest lekfulla däggdjuren. Men på många områden ­uppfattar vi omvärlden på helt olika sätt. Hundar kan: 

  • höra det vi missar (som pipande mullvadar).
  • se bättre i mörker (men inte lika många detaljer som vi gör).
  • känna värmeskillnader på långt håll. 
  • känna av jordens magnetfält och använda det för att hitta rätt.
  • lukta sig till både knark och cancer med sitt ­välutvecklade doftsinne.  

Vad är det som är så härligt med att rulla sig i grävlingsbajs eller ruttna möss? 

– Det är ett beteende som finns hos både vargar och hundar, men också hos andra djur. Igelkottar samlar in starkt doftande växter som de tuggar med saliv och smörjer in hela kroppen med. Älgar och hjortar smörjer gärna in sig med urin. Och getter kan till och med kissa sig själva i ansiktet genom att böja kropp och huvud i en akrobatisk rörelse, säger Per. 

Instinkt som vi alla har

Forskningen har inget svar på varför. I vissa fall håller doften insekter på avstånd – som när katter gnider in sig med kattmynta. Men grävlingsbajs har knappast den effekten. 

Så trots att lilla pälsklingen vet att det blir bad när ni kommer hem, ligger hen ändå där och gosar på rygg för att riktigt pressa in allt det härligt illaluktande. Vissa teorier bygger på att att doften ska skrämma: ”Här kommer en grävling och ingen liten gårdshund…” 

Foto: Linda Prieditis

Nja, kanske inte så troligt.Det verkar vara en instinkt som vi alla delar – att vilja förändra vår egen kroppsdoft. Tänk på det när du parfymerar dig nästa gång – även om du inte precis väljer att ha Eau de Grävlingsbajs i finflaskan.

 Varför härmar din hund dig när du gäspar? 

Ja, säg det. Inte har det med trötthet att göra, men både hundar och människor smittas av vad andra gör. Och din hund härmar dig i första hand, om grannen gäspar är det inte lika smittsamt. Man tror att det kan ha att göra med empati, att känna som den andra gör.

– Det mest fantastiska är ju epilepsihundarna som i förväg känner av när husse eller matte är på väg att få ett anfall. Ingen kan förklara vad det är för signaler de avläser, säger Per Jensen. 

Och det är därför din Doris eller Charlie ibland är en magisk tankeläsare – och vet att nu satt du faktiskt där i soffan och tänkte ”Vi kanske ska gå ut på en promenad.”

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top