De förvandlar second hand-fynd till vackra plagg: ”Vi vill visa hur fint det kan bli”

"Folk kan inte förstå att det är en gardin som blivit en brudklänning", säger Lotta Pernebjer. Hon och kollegan Malin Nordgren Hansson är ständigt på jakt efter gamla bonader, dukar och gardiner som de kan förvandla till något helt unikt. Deras skapelser är inte till salu, utan visas upp för att inspirera andra

Elva handbroderade bonader och dukar har blivit en långkjol och Systembolagets uttjänta gardiner en kimonoinspierad brudklänning. Lotta Pernebjer och Malin Nordgren Hansson gör lekfulla och vackra plagg av andrahandsfyndade textilier.

– Det vimlar av textilier som ingen vill ha i second hand-affärerna, säger Malin.

– Vi vill visa hur fint det kan bli. Folk kan inte förstå att det är en gardin som blivit en brudklänning, säger Lotta.

Malin Nordgren ­Hansson

Ålder: 47 år.
Bor: I Sölvesborg.
Familj: Två barn.
Gör: Gymnasielärare. Designar, fotograferar, skriver och skapar. Driver instagramkontona Barbro.redesign och Hejingeborg.

Startade med modevisning

För några år sedan började de samarbeta. De kände till varandra sedan tidigare, som man gör om man håller på med olika kreativa saker i en liten stad. Det första gemensamma projektet var en modevisning, som en del av den årliga festivalen Killebom i hemstaden Sölvesborg. Där kombinerade de second hand-kläder från Lions på nya, spännande vis.

– Det väckte tanken att det vore kul att sy nytt av gamla textiler, säger Malin.

Lotta Pernebjer och Malin Nordgren Hansson plockar bland textilierna, som ska förvandlas till nya kläder. Foto: Kristina Wirén

Den som besökt en loppis eller second hand-butik vet att det alltid brukar finnas travar och åter travar av handdukar, dukar, bonader, lakan, överkast och gardiner som slumpas bort för en spottstyver. Det är outnyttjade resurser som kan bli till nya plagg.

– Gardiner och draperier är bra, det är ofta mycket tyg, säger Lotta.

Herrskjortor är också bra, de är ofta av god kvalitet och har mycket tyg som kan återanvändas.

Lotta Pernebjer

Ålder: 53år.
Bor: I Sölvesborg.
Familj: Make och tre vuxna flickor.
Gör: Logistik/kundtjänst på Tekotryck, sömmerska, mönsterkonstruktör och kreatör. Medskapare av instagramkontot Barbro.redesign.

De kläcker idéerna tillsammans.

– Vi arbetar med ett koncept, från idé och skisser till en röd tråd med att fånga känslan vid visningar och marknadsföring. Lotta står för de tekniska kunskaperna. Jag syr bara lite, och på fri hand, säger Malin, som till vardags är gymnasielärare i svenska och engelska.

Lotta som är utbildad vid Tillskärarakademin gör mönster och syr. Hon har alltid sytt, brudklänningar och balklänningar, och har jobbat som ändringsömmerska, även om hon numera arbetar på kontor.


LÄS ÄVEN: Karoline syr kläder av påslakan: ”Man kan sy många saker väldigt billigt”


Unika plagg

Resultatet blir vackra, roliga och garanterat unika plagg.

Det enda de köper nytt är tråd, ibland fodertyg som är svårt att hitta second hand och en och annan dragkedja, annars är allt andrahandsfynd.

Att köpa second hand medför vissa begränsningar. Det går inte att köpa till extratyg, man får använda det man har. Men begränsningarna skapar kreativitet, menar de båda i kör.

Malin Nordgren Hansson och Lotta Pernebjer vill inspirera andra att ta fram kreativiteten, sax, nål och tråd och skapa nytt av gardiner, draperier, bonader och dukar. Foto: Kristina Wirén

Lotta och Malin vill inspirera andra att se möjligheterna, och de menar att man inte behöver storsatsa direkt med festklänningar.

– Man kan börja med något litet, som att byta knapparna i en kavaj, eller klippa av en klänning och göra en kjol, ­tipsar Malin.

När vi träffar dem bär Malin en omsydd herrkostym, där ärmarna tagits bort och benen kortats. Lotta har en topp i genombruten spets, som en gång var en virkad duk eller ett överkast, och en kjol med vidd i en slags lappteknik.

– Jag har pusslat ihop bitarna, jag tänker att alla ska få vara hela, jag vill inte ­klippa i dem.


LÄS ÄVEN: För Kerstin Neumüller är hantverk en del av vardagen: ”Jag vill sprida slöjdglädje till fler”


Tre kollektioner

Hittills har det blivit tre olika kollektioner med redesignade plagg. De har byggt upp kollektionerna efter teman som Sommardag, Mitt liv som cirkus och Bröllop. Sommardag spände över en hel dag, från gryning till kväll, Cirkus var lekfulla plagg och till Bröllop sydde de upp brud- och festklänningar.

Deras nya projekt kallar de Care, Hope, Love, Share, och handlar om att göra kläder som man kan dela, att se bortom storlekar och normer, kläder som passar både män och kvinnor, unga och gamla, stora och små.

– Vi vill uppmuntra till att dela garderober med ­andra, att använda det man har hemma, säger Malin.

– Och att se hur man kan skapa nya plagg om man drar en resår här, eller sätter en volang där, säger Lotta.

Kläderna visas upp av vänner och bekanta, här gör Lisa Cammerudh Lotta och Malin sällskap i en trio brudklänningar skapade av återbrukade tyger. Foto: Kristina Wirén

De säljer inte sina plagg, utan deras fokus är att inspirera andra att skapa sina egna plagg.

– Vi har fått förfrågningar, men det är jättesvårt att värdera hantverket, säger Lotta.

I Lottas källare hänger de nysydda plaggen tätt, romantiska brudklänningar med släp och brodyr, eleganta byxdressar, figurnära sommarklänningar, en herrskjorta som blivit en asymmetrisk klänning.

En brudklänning har fått spraymålad text på släpet, hämtad från ”Äntligen på väg” av Ted Gärdestad:

Äntligen på väg.
Längtan bor i mina steg.
Jag har lämnat allt som tynger mig.
På vägen hem till dig.

En strof av Ted Gärdestad pryder denna tuffa och annorlunda brudklänning. Foto: Kristina Wirén

En guldgruva för kreativa själar

I det välutrustade syrummet står backar med tyger som väntar på att få nytt liv, en guldgruva för kreativa själar.

De sprider sitt budskap inte bara på stadsfestivalen utan också på mässor och marknader. Och på Instagramkontot Barbro.redesign visar de upp sina verk under mottot ”Sömnad & design. Lekfullhet. Allvar, Kärlek”. Vad Barbro står för? Barbro är deras inspiratör. De tänker sig att hon är en kvinna som föddes 1957, och att hon är intresserad av design och mode, god mat och italiensk öl men självklart också hållbarhet och återbruk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top