Hon har tagit över det största rummet i huset, och det med goda skäl. Karoline Dahrling Hughes har högar av påslakan och dukar. Här, i hennes färgglada hem i Hjørring i Danmark, får idéerna fritt spelrum och syateljén är en skattkammare av läckerheter.
– Jag tycker verkligen om att sy, erkänner hon med ett stort leende.
Syr utan mönster
Hon delar gärna den glädjen med alla som vill förvandla tyg och tråd till kläder. Och även om hon har en examen i design och har sytt sedan hon var 13 år föredrar hon att göra det utan mönster – och hon uppmuntrar andra att göra detsamma.
– För mig är sömnad intuitivt. Jag lärde mig att använda alla tjusiga mönster när jag gick på designskola, men jag återvände till min utgångspunkt: att sy utan mönster, säger hon.
Karoline arbetade i modebranschen i ett antal år, men hon gillade inte den slit-och-släng-kultur som hon menar råder där.
– Det gäller både miljön och människorna, och jag mådde inte bra av det, säger hon.
Plats för misstag
I stället gick hon sin egen väg och har nu en YouTube-kanal, en blogg och har skrivit flera böcker. Den senaste heter ”Fra seng til tøj” och är en introduktion till att sy kläder av sängkläder. Helst den begagnade sorten.
– Jag älskar kvaliteten på urtvättade sängkläder, förklarar Karoline, som själv bär en blus som är sydd av två gamla påslakan.
– Det är så generöst att arbeta med och det finns många meter tyg i ett påslakan, som kan köpas billigt på secondhandbutiken. Det betyder att man kan sy många saker väldigt billigt, vilket är bra när man är nybörjare – det finns utrymme för misstag.
LÄS ÄVEN: Sy enkel tunika av påslakan – Karolines beskrivning
Karoline kommer från ett hem med en symaskin och en mamma som sydde, även om hon inte var världsmästare i konsten.
– Hennes tillvägagångssätt var ”Vi bara syr det här nu. Det är inte perfekt, men vi löser det”, säger Karoline.
– Det betydde mycket att växa upp med vetskapen om att det är okej att göra misstag.
Började sy när hon var 13
Karoline själv fick sin mormors kasserade symaskin när hon var 13 år gammal. Hon släpade med sig den hem på planet från Bornholm.
– Symaskinen var så tung och flyget blev försenat, men jag var så glad för den och när jag kom hem sydde jag hela natten så att jag kunde ha nya byxor i skolan nästa dag, minns hon.
– De passade inte så bra, men det var inte det viktigaste. Det viktigaste var att jag hade sytt något själv och att jag var stolt över det. Det är den känslan jag vill föra vidare. Jag har inget emot folk som syr efter mönster, jag vill bara visa att det finns ett annat sätt.
Alla kan sy
Karolines inställning bekräftas när hon anordnar sömnadskurser utan mönster.
– Folk får med sig något egensytt att gå ut i världen med, i stället för att det ligger hemma vid symaskinen och ger dem dåligt samvete. De får uppleva hur fantastiskt det är att bära något som man själv har sytt.
Började sy kläder av påslakan för att det är billigt
Idén om att sy kläder av påslakan uppstod när Karoline var tonåring och inte hade råd att köpa de kläder hon ville ha.
– Jag hade en cool kusin som tog med mig till secondhandbutiker. Det var inte coolt på den tiden, men tillsammans med henne vågade jag vara annorlunda, säger hon.
– Jag sydde kläder av påslakan och dukar eftersom det var billigt, och det har jag gjort sedan dess. Och jag har varit med om många gånger att ha på mig något hemsytt som någon annan tyckt var fint. ”Jag skulle aldrig kunna göra något sådant!” är den vanliga reaktionen, och jag säger alltid: ”Jo, det kan verkligen alla göra!”
Det var så idén till boken uppstod.
– Det är lätt, för det är bara fyrkanter med några kurvor på vissa ställen.
Hon uppmuntrar alla att prova på att sy utan mönster. Hon tycker att det är synd att många människor har en symaskin stående som de inte syr på för att de känner att de inte kan.
– Kom igång! Det är ett så bra sätt att slappna av – och det är faktiskt bara att göra det.