Kaffet dukas upp vid familjens generösa matbord i 1700-talshuset och farmor Boel Persson och morfar Anders Grubbström slår sig ned för en pratstund. Snart ansluter barnen Theo, 10, Juni, 6, och Elin, 5, när de kommer hem från skola och förskola.
Ledarhunden Hilly håller sig intill matte Boel som kliar henne bakom örat.
Det är ett halvår sedan hon och vovven flyttade in hos sonen Micky Persson och hans familj. Att det skulle bli ett generationsboende på gården fanns inte alls med i beräkningen när Micky och Minnie köpte den för fem år sedan.
Här bor vi
Familj: Minnie Persson, 33, Micky Persson, 37 med barnen Theo, 10, Juni, 6 och Elin, 5.
Gör: Både Minnie och Micky jobbar på ett trävaruhus i Piteå.
Bor: I en gammal K-märkt Hälsingegård från 1722 som ligger i Öjebyn, Piteå. På den 7000 kvadratmeter stora tomten finns också en loge, ett garage, en lekstuga, ett förråd och det nyuppförda gårdshuset som rymmer två lägenheter. Här bor Mickys mamma Boel Persson, 65, med ledarhunden Hilly i den ena bostaden och Minnies pappa Anders Grubbström, 61, i den andra.
Paret som råkar ha den ovanliga namnkombinationen Micky och Minnie (Musse och Mimmi på engelska) får ofta frågan om de själva tagit namnen efter att de blev ett par.
– Men nej, våra föräldrar råkade bara ge oss de namnen. Det roliga är att Micky dessutom har en syster som heter Minni – som jag, skrattar Minnie.
Bak på första dejten
När hon träffade sitt livs kärlek bodde hon i en lägenhet med sonen Theo. Det var Mickys syster som parade ihop dem.
– Min mamma, som inte längre lever, drev en frisörsalong och Mickys andra syster Marina jobbade där. Hon propsade på om att jag borde träffa hennes bror och till slut tog jag kontakt med honom.
Minnie skickade ett sms och frågade om Micky ville baka pepparkakor med henne och den treårige sonen. Och visst blev det pepparkaksbak!
– Det var vetemjöl överallt – sedan dess har det varit vi. Det märkliga är att vi aldrig stött på varandra tidigare, trots att Piteå är en liten kommun och vi hade gemensamma bekanta, säger Minnie.
På den tiden jobbade Minnie som boendehandledare men idag jobbar till och med paret på samma arbetsplats, Lundqvists trävaru. Minnie är industrisnickare och Micky produktionschef. Båda har yrkeskunskaper som kommit väl till pass genom åren.
K-märkt prästbostad med gammaldags charm
Till en början flyttade Minnie och lille Theo till Mickys hus i en by utanför Piteå. När de fått Juni och väntade Elin började paret se sig om efter ett hus där den växande familjen skulle få plats.
– Så fort jag fick se den här gamla gården på Hemnet visste jag att jag ville bo här. Vi åkte och tittade och blev förtjusta i det vackra huset från 1700-talet. Alla rum är jättestora och tomten är 7000 kvadrat. Här bor vi mitt i samhället, men det känns som att vi är på landet, säger Minnie.
Hon var höggravid med parets tredje barn och när flyttlasset gick var det bara ett par dagar kvar till beräknad förlossning. Dottern Elin föddes en vecka efter flytten till den gamla Hälsingegården.
Gården har i många år varit i kyrkans ägo och byggdes en gång i tiden av en inflyttad hälsingefamilj. Annars är gamla gårdar i trakten oftast Norrbottensgårdar. Huset är K-märkt och har kvar mycket av sin gammaldags charm.
Huset har under många år fungerat som prästbostad. Minnie visar ett gammalt, inramat fotografi med en grupp svartklädda personer framför husets ytterdörr.
För några år sedan köptes gården loss av den präst som bodde där då. Det var också han som sålde huset till Minnie och Micky.
Det finns mycket historia innanför husets väggar och Minnie berättar att en känd botaniker, naturforskare, naturhistoriker och upptäcktsresande också har en anknytning till gården.
– Daniel Solander var lärjunge till Carl von Linné och det sägs att hans farfar en gång i tiden bodde i vårt hus. Man hör nästan historiens vingslag när man tänker på det.
Byggde två lägenheter för uthyrning
Det första byggprojektet som Minnie och Micky tog sig an var ett hönshus, där fem hönor nu spatserar omkring i generösa utrymmen. Hönshuset, som till och med rymmer en gunga för barnen, är byggt enligt en modell som tagits fram på parets arbetsplats. Här kan familjen hämta nykläckta ägg så gott som varje dag. Den här dagen rymmer hönshuset fler vackert färgade ägg än Minnie och flickorna kan bära i sina händer.
Själva mangårdsbyggnaden ska renoveras så småningom och Minnie och Micky ser fram emot vilka överraskningar de kommer att hitta inbyggda i golv och väggar.
– Hittills har vi bara bytt några tapeter, i övrigt får renoveringen av Hälsingegården vänta. Vi satsade i stället på att bygga ett gårdshus med två lägenheter. Med en så pass stor tomt fanns det möjlighet för oss att få en extra inkomst via uthyrning, säger Micky och berättar att de inte alls hade något generationsboende i åtanke från början.
Paret gillar att bygga och snickrar alltid tillsammans. Minnie, som inte är utbildad snickare, har fått lära sig hantverket allt eftersom.
Husmodulerna, så kallade villablock, byggdes på parets arbetsplats, där även Mickys två systrar jobbar. Tillsammans tog de sig an byggprojektet under julledigheten, sedan restes stommen under förra sommaren och i november, i god tid inför julen 2022, var de två lägenheterna inflyttningsklara.
Farmor och morfar flyttade in
Under byggprocessen kom familjemedlemmarna på att de två tvåorna skulle passa perfekt för barnens farmor och morfar!
– Jag bodde i en onödigt stor fyrarummare och hälsade ofta på hos Minnie och hennes familj. Vi träffades flera gånger i veckan. När Minnie föreslog att jag skulle flytta in en av de nya lägenheterna tyckte jag att det var en jättebra idé, säger Anders, som gärna hjälper till med barnpassning och bjuder barnbarnen på lyxiga frukostar när de titt som tätt kilar över till morfar.
Vägg i vägg, i en exakt likadan lägenhet bor Mickys mamma, som också var mitt uppe i en bostadsrockad.
– Jag hade sålt mitt hus och flyttat in i en lägenhet mitt i stan, men jag trivdes inte så bra. Därför ringde jag och frågade Micky om jag kunde flytta in i en av deras nya lägenheter. Här har jag en stor tomt att vara på, precis som jag är van vid. Eftersom jag är synskadad är det också en trygghet att ha Micky och hans familj i närheten. Jag kan få hjälp i vardagen om jag behöver det.
Roligt att ha familjen nära
När det stod klart att det var morfar och farmor som skulle flytta in valde Micky och Minnie att satsa på en lite lyxigare inredning. De valde exempelvis specialbeställda lister till golven och mässingskranar och knoppar till köken. Tapeter fick Boel och Anders välja själva och båda är mer än nöjda med sina nya hem.
– Lägenheten är otroligt fräsch och det är roligt att ha familjen så nära, att få dela vardagslivet med dem, säger Boel som piffat sin entré med blommor både på husfasaden och vid trappan.
Privatlivet viktigt
Anders skrattar och säger att han ännu är lite ovan vid den moderna induktionshällen där grädden kokar över i ett nafs om man inte har koll på den.
Familjens tre barn har sina skolor och förskolor bara ett stenkast från gården och när de kommer hem på dagarna finns farmor alltid på plats. Morfar jobbar fortfarande men har alltid dörrarna öppna för barnbarnen under helgerna, även om allas privatliv också respekteras. Man stövlar inte bara in hur som helst. Minnie och Micky brukar ringa och förvarna om barnen är på väg.
– Sedan håller jag ett öga på småtjejerna när de springer över till morfar. Genom köksfönstret ser jag ju hela vägen till hans dörr, säger Minnie som är jätteglad för att barnen får en så nära kontakt med den äldre generationen. Hon berättar om gemensamma pizza- och tacomiddagar och grillkvällar med hela gänget.
– Närheten är guld värd. Vårt generationsboende ger ett mervärde till oss alla, och jag känner att vi ger barnen en barndomsdröm. Det känns otroligt fint.