Korngrynsgröt och kristidskaka – Marie lagar mat som under ransoneringen

13 gram kaffe, ett ägg, 28 gram ost och mindre än ett kvarts kilo kött – det kan man väl inte få att räcka i en hel vecka? Jodå. Marie Andrée i Viken kan. Hon testar med jämna mellanrum att leva på den livsmedelsranson svenska ­husmödrar hade att hushålla med under andra världskriget.

Första gången Marie Andrée hade bestämt sig för att leva en vecka på kristidsmat à la 1942 irrade hon runt alldeles vilsen i butiken. Var hittar man konserver på svenska råvaror? Livsmedel som varken är frysta eller importerade? Det slutade med att Marie kom genom kassan med en kålrot, som hon inte hade en aning om vad hon skulle göra av.

Marie Andrée

Ålder: 53 år.
Bor: På en gård i Djuramossa utanför Viken i nordvästra Skåne.
Familj: Maken Johan och de vuxna barnen EliSophie och Leo.
Yrke: Advokat.
Fritid: Arbetar med Beredskapsmuseet, skriver en bok om krigets kvinnor och driver Facebook-gruppen ”Kristidsmatlagning på riktigt!”
Bästa beredskapsmaten: Rårakor med lingonsylt.
Värsta beredskapsmaten: Janssons frestelse på sill och tunn grädde.
Skulle inte klara mig utan: Mjölk och potatis.

Väl hemma plockade hon fram sitt enda ägg och bestämde sig för att steka det.

– Sedan stod jag utan ägg hela veckan. Där fick jag min första lärdom: Den som spar hon har.

”Det svåra är att få det gott”

Kunskaper och planering är vad som krävs om man ska klara sig genom en livsmedels­kris, då som nu.

– Det här är enkel mat med få ingredienser och den är lätt att röra ihop. Det svåra är att få det gott, säger Marie medan hon vant skjutsar in en kristidskaka i spisen på Beredskapsmuseet, där vi hittar henne fem år senare.

Hon har just avslutat sin sjätte kristidsvecka och äntligen satt det! Under veckan har Marie satt filbunke och svängt ihop en fiskaladåb, mumsat på svensktillverkade kroppkakor och druckit stora mängder nässelte.

Falsk leverpastej

Eftersom mjölken inte var ransonerad var den, tillsammans med potatis och rotfrukter, en bra bas i matlagningen under beredskapsåren. Ersättningsmedel, som kaffesurrogat och äggersättning, var en stor grej liksom rätter som falska köttbullar på konserverad svamp och falsk leverpastej på torsklever och råmald potatis.

Kafferansonen räckte till två koppar i veckan. Sedan fick man brygga på sumpen eller använda surrogat.

Vad var det då som fick Marie att vilja testa kristidsmaten i praktiken?

För att få svaret på den frågan får man gå många år tillbaka i tiden.

Grundade Beredskapsmuseet 1997

1997 grundade Marie och hennes make, historikern Johan Andrée, Beredskapsmuseet på det som från 1940 till 1990 var Batteri Helsingborg. Försvarsanläggningen vid Öresund bestod bland annat av pjäsvärn, kulsprutevärn, stridsledningscentral, skyddsrum och en underjordisk sjukhusbunker.

En frysbox var inget de flesta hushåll hade tillgång till. Däremot var det vanligt med isskåp. Isen lades i sågspån i behållaren längst upp. Smältvattnet rann ner i kanaler i skåpväggarna och kylde maten.

Många av besökarna under museets första år var i 75–80-årsåldern och hade upplevt krigstiden.

– Och var och en av kvinnorna frågade ”Varför berättar ingen om oss? Om vårt slit?”

Lyfte fram kvinnornas perspektiv

Så startade Maries intresse för beredskapstidens kvinnor och deras hushållning. 

En efterlysning sattes in i bland annat Icakuriren. Den resulterade i massor av brev och telefonsamtal. 

När andra världskriget bröt ut 1939 började svenska myndigheter förbereda för en ransonering. Den nya Livsmedelskommissionen fick ta hand om ransoneringskupongerna.

Marie samlade berättelserna, läste på i det tunga verket ”Hur Sverige ordnade folkförsörjningen under andra världskriget” och gav ut den första upplagan av ­”Beredskapsmuseets kristidskokbok”. Hon började också skriva på den bok om krigets kvinnor, som hon fortfarande håller på att färdigställa. ­Beredskapsmuseet fick en permanent utställning om kristidsmat.

Hård ransonering – varorna man fick

De tre sista kvartalen 1942 och det första kvartalet 1943 var ransoneringen som hårdast. Så här mycket fick man köpa av de ransonerade varorna per person och vecka:

 • 27 gram bönor
 • 112 gram havregryn
 • 75 gram korngryn
 • 48 gram risgryn
 • 117 gram övriga gryn, mjöl och bröd
 • 16 gram potatismjöl
 • 238 gram fläsk och köttvaror
 • 250 gram matfett
 • 446 gram socker (som även ska räcka till sommarens syltande, saftande och inläggningar)
 • 28 gram ost
 • 86 gram ägg
 • 13 gram kaffe (för barn ersatt med 25 gram kakao)
 • 2 gram kryddor
 • 4 gram mandel
 • 30 gram tvål eller tvättpulver

Kristidsmaten var inte svältkost

För att nå ut bredare startade hon dessutom Facebook-gruppen ”Kristidsmatlagning på riktigt!” Där kan de 3 000 medlemmarna följa hennes praktiska försök att hushålla med ransonen från andra världskrigets dagar – och själva anta utmaningen.

– Jag hoppas att deltagarna får perspektiv och ser hur himla bra vi har det i dag. Men också att de får tips om hur man kan leva billigt.

Marie vill gärna slå hål på de myter som grasserar, som att kristidsmaten skulle vara någon sorts svältkost. Människor gick inte hungriga.

– Man kopplade in dietister, som näringsberäknade ransonerna. Barn, gravida och kroppsarbetare fick mer, berättar hon och fortsätter:

– Folk åt bra mat. Egentligen borde vi äta så i dag också, både för hälsans och miljöns skull. 240 gram kött i veckan är ju perfekt!

För att kunna baka en kaka behövde man spara av sin mjölranson i ett par veckor. Ägg och matfett i smeten var uteslutet. Men att sätta guldkant på tillvaron var värdefullt. ”Variationen blir väldigt liten i kristider” konstaterar Marie.

Recept på kristidskaka

Du behöver

 • 4 dl vetemjöl
 • ½ dl potatismjöl
 • 3 dl socker
 • 3 dl mjölk
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk nejlikor
 • 1 tsk ingefära

Gör så här

 1. Blanda alla torra ingredienser. Rör till sist ner ­mjölken. 
 2. Slå i en smord och bröad form och grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.

Många kvinnor hade gått i hushållsskola

Däremot krävdes det mycket planering och fiffighet i vardagen för att få ihop bra måltider. Kupongerna skulle räknas, klippas, klistras och kontrolleras. Allt medan männen låg inkallade, vilket både gav kvinnorna ensamansvar hemma och krävde att man tog sig an nya uppgifter i arbetslivet.

Med en ransoneringsplånbok blev det lättare att hålla reda på kupongerna.

En fördel på den tiden var att många kvinnor hade gått i hushållsskola. Det gavs också ut många böcker med tips och recept.

– Men även då fanns det förstås de som var usla på att laga mat. Att äta ute var inte så ovanligt, säger Marie.

Landsbygdsbefolkningen och människor med släkt på landet klarade sig bättre. Det gjorde även stora familjer, där man kunde spara av ransonerna för att till exempel baka en kryddig kaka.

Boken, som är Marie Andrées ”bibel”, gavs ut 1946. ”Klarade man en ransonering då skulle vi klara en nu. Men bara om vi tittar bakåt och lär av hur de gjorde då” säger hon.

Tuffast för ensamstående

Även vid en ny kristid skulle det nog bli tuffast för ensamstående i städerna, tror Marie.

– Och ensamhushållen är många i dag!

Än mer bekymrat ser hon på Sveriges låga självförsörjningsgrad numera. Om det skulle uppstå en ny krissituation med avskurna transportvägar skulle situationen bli mycket värre än under andra världskriget.

Korngryn kan användas till gröt, pölsa eller falsk korvkaka.

– Att vi har så mycket färre jordbruk i dag oroar mig. Vi borde besluta om att det ska finnas ett visst bestånd av kor i landet och odlas en viss mängd spannmål och andra grödor, anser Marie.


LÄS ÄVEN: Kommer maten att ta slut? Så välfyllt är det blågula skafferiet


Det som räddade folkhushållningen då ligger utom räckhåll i dag. Det är svårt att hitta en enda grönsakskonserv där innehållet har odlats och förädlats i Sverige. Sillen fiskas i Barents hav. De flesta nutidssvenskar saknar dessutom kunskaperna som krävs för att själva odla mat och trolla med knäna vid spisen.

Men tillbaka till köket på Beredskapsmuseet. Marie väger upp grynen till en av sina favoriträtter: korngrynsgröten.

– Det finns många fina råvaror, som vi borde återupptäcka. Inte minst potatisen, säger hon.

Ny utmaning på gång

Med tiden har Marie inte enbart lärt sig hur man genom att dryga ut och vara påhittig kan få de ransonerade varorna att räcka och bli till fullständiga måltider. Hon har också lärt sig att uppskatta smakerna.

Kanske kunde hon sätta punkt för experimenterandet nu. Men icke. Hon har redan en ny utmaning i tankarna.

– Det var ju drivmedelsransonering också. Jag funderar på att anpassa mina transporter efter det en vecka. Men först måste jag läsa på, säger Marie, som inte lajvar beredskapstiden på lek utan på historisk grund och som en förberedelse för vad som i värsta fall kan komma.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top