Sanna tröttnade på att jobba hemma: ”En gammal husvagn blev mitt nya kontor”

Fritid och arbete flöt ihop och Sanna mådde dåligt av att jobba hemma. Så köpte hon en husvagn för en billig peng och fixade ett kontor i trädgården. Nu längtar hon till jobbet!

Sanna Holm arbetar som change manager på E-hälsomyndigheten i Kalmar, där hon delar kontor med 250 kollegor.

När coronapandemin slog till gjorde hon som så många andra – hon började arbeta hemifrån. Till en början i huset där hon bor med familjen, sambo och två barn, i byn Skälleryd i Småland.

– Först tyckte jag att det var skönt att ligga på sofflocket med laptopen på magen. Sedan började jag inse att det inte var bra, för jag fick gamnacke. Om jag satte mig i köket kunde jag laga mat samtidigt, men sedan upptäckte jag att det var svårt att fokusera på mer än en sak åt gången.

Sanna Holm

Ålder 34 år. 

Familj Sambo och två barn.

Bor Blomstermåla, Småland.

Gör Arbetar som change 

manager på E-hälsomyndigheten.

Intressen Odla, fika på kafé, besöka loppisar och gårdsbutiker.

Jobb och fritid flöt ihop. Arbetsdagarna blev långa, för hon fortsatte ibland att jobba även på kvällarna. När hon skulle ha semester infann sig aldrig känslan av ledighet.

Sanna började fundera på att skaffa friggebod eller bygga om ett förråd. I jakten på inspiration fann hon på internet någon som hade gjort om en husvagn till en gäststuga. Sanna fick idén att göra om en husvagn till ett kontor.

Hon lade ut en annons på Facebook med en efterlysning på en husvagn för några tusenlappar. Hon fick napp direkt och till en rimlig peng kom hon över en renoverad husvagn från 1975. Det mesta var i ordning. Sanna bättrade på med lite färg och tapet. Hon inredde sedan med sina favoritsaker.

– Jag såg det som bara ytterligare ett rum i huset. Det var den känslan jag ville ha. Jag fixade det på en helg. På söndagen kunde jag knappt bärga mig till måndagen, då jag skulle få börja jobba.

 

Som att gå till jobbet

Arbetsglädjen stod högt i tak. Nu fick hon tillbaka alla rutiner som hon saknat.

– Jag fick känslan av att jag gick till jobbet, säger Sanna och strålar när hon beskriver lyckan av att ha fått en riktig arbetsplats.

Husvagnen är hennes alldeles egna hemmakontor som hon stortrivs i.

– Den är fin i trädgården och jag har en fantastisk utsikt med ängar, hästhagar och Alsterån i bakgrunden. Det har gett mig mycket glädje. Hade jag inte haft husvagnen hade jag haft en större längtan tillbaka till kontoret.

Medan datorplatsen i Sannas husvagn är avskalad breder Sannas inredningsstil ut sig på resten av ytan.

– För mig som har ett väldigt tekniskt kontor är det också viktigt att det är tokpyntat runt omkring. Jag är inte särskilt minimalistisk i min inredningssmak och jag vill att det ska se ut som att det är husets femte rum.

Ger en ombonad känsla

Vaser, blommor, pocketböcker, kuddar och annat skapar trivsel och en ombonad känsla. Hon har en espressomaskin, för vad är väl en arbetsdag utan fika?

Sanna tröttnade på att jobba hemma: ”En gammal husvagn blev mitt nya kontor”
En läs- och myshörna att koppla av i.

– Det är trivsamt med lite radio i bakgrunden och doften av kaffet och jag får ändå lite känslan av att det här är ett kontor. Jag försöker också att ringa en kollega när jag sätter på kaffet, för att få en liten pratstund.

Hon har en lunchhörna och en läshörna. Med små medel har hon skapat en trivsam ­arbetsplats.

Barnen älskar att komma till husvagnen. För dem är det mer än mammas kontor. Det är deras mysvagn.

– Jag tror att det är känslan av att det är en komprimerad liten värld för dem. Jag tror också att det är väldigt skönt att det finns ett ställe där de vet att jag jobbar. När jag är hemma i huset är jag tillgänglig. Då jobbar jag inte.

 

Sanna tröttnade på att jobba hemma: ”En gammal husvagn blev mitt nya kontor”
Sanna står gärna upp och jobbar.

 Sanna avslöjar att en stor lyx med husvagnen är att hon där har ett fungerande kylskåp.

– Där kan jag gömma hur mycket som helst som familjen inte har en aning om, säger hon och ler.

När Sanna har semester kan husvagnen användas till gäststuga eller tas med på campingtur. Hon hoppas att fler ska haka på och skaffa sig en husvagn som kontor. Det kan vara väldigt enkelt.

Sanna trodde aldrig att hon skulle tycka om att jobba hemifrån.

– Om man tänker på värld-en i stort är det en otrolig möjlighet att få den här utvecklingen med distansarbete, som gör det möjligt att bli digital nomad. Mitt drömscenario är att jag – när jag börjar närma mig pensionen – jobbar på distans från södra Frankrike, eller var jag nu känner för att vara då.

När arbetsdagen är slut släcker hon ned, tar datorn under armen och lämnar jobbet.

– Det är en väldigt skön känsla att faktiskt komma hem efter en lång dag på jobbet, säger Sanna och ser nöjd ut. 

Scroll to Top