Selma: ”Varför blir jag förälskad i en annan man?”

Jag älskar min man mer än något annat, men de senaste veckorna har jag haft starka känslor för en kollega. Är jag självdestruktiv?

Jag har varit med om flera stora upp- och nedgångar i mitt liv, trots att jag bara är 35 år. Jag har varit gift och skild och nu är jag gift igen. Mitt förra äktenskap tog slut eftersom vi körde fast och inte kunde komma vidare.

Jag har två barn från mitt förra äktenskap och tillsammans med min nye man har jag ett barn. Vi fem lever i en stor lycklig familj och jag älskar min man över allt på jorden och det har jag gjort varje dag i åtta år nu.

Därför känns det väldigt konstigt att jag de senaste tre, fyra veckorna har fått väldigt varma känslor för en man på mitt arbete. Vi flirtar helt vilt och jag är upp över öronen förälskad och när jag är i närheten av honom fattar jag tokiga beslut.


LÄS ÄVEN: ”Jag längtar efter ett nytt förhållande – utan sex”


Precis före jul fick jag hans telefonnummer eftersom vi då inte skulle ses på ett tag och sedan dess har vi messat till varandra ett par gånger om dagen. Jag har tappat all sans och balans. Ibland verkar det som han är ute efter mer än bara en flirt, ibland inte. Han är också gift, har ett barn och verkar vara lycklig.

Jag har försökt rannsaka mig själv för att se om det är något som saknas i mitt liv och det i så fall skulle vara anledningen till att jag blivit kär i en annan. Min slutsats är alltid att jag borde vara lycklig med min man. Men hur kan jag förälska mig i en annan man när jag älskar den jag har? Är jag extremt självdestruktiv? Jag lägger så mycket energi på att spekulera i detta att det förstör mitt liv.

Selma

Vibeke Dorph svarar: Lär känna dig själv lite bättre

Lugn föder oro. Det upplever de flesta av oss som lever i ett långt förhållande då och då. Det är inget konstigt med det. Det är heller inte fel att bli attraherad av andra, trots att vi redan är i en relation. Det råkar många ut för.

Det är dock skillnad på om vi låter känslorna styra och handlar efter dem eller om vi kan lägga band på känslorna och låta förnuftet styra i stället.
Om vi ger efter för förälskelsen kan det ju betyda att vi vänder upp och ner på tillvaron – inte bara för oss själva utan för hela vår familj.

När du beskriver ditt tidigare liv som fyllt med upp- och nedgångar, tänker jag att du är van vid en impulsiv livsstil och att det är den utmaningen du kämpar med nu. Vad ska du göra, då?


LÄS ÄVEN: ”Min mans familj hånar mig – nu pratar vi om att skilja oss”


Först och främst måste du inse att förälskelsen i din kollega inte alls handlar om honom. Den handlar om dig. Försök se förbi dina starka känslor och ta reda på vad de bottnar i. Saknar du utmaningar? Kanske ska du sätta upp några mål för dig själv?

Se på dig själv som alkoholisten som satt flaskan på hyllan en längre tid. Nu har stoltheten över avhållsamheten lagt sig och rastlösheten och suget efter alkohol blir påträngande.

I stället för att skruva av korken och tömma flaskan och därmed ödelägga allt det du har uppnått, se nyktert på saken. Fundera över vad som kan få dig att växa i ditt härliga liv. Börja med att läsa böcker om hur man kan utveckla sig själv, motionera och träna på att bara vara i nuet. Lär dig själv att trivas i ditt eget sällskap. Sätt upp långsiktiga mål och känn glädjen över att uppnå dem.

Ja, det låter kanske klyschigt men det är den vägen jag tycker att du ska ta.

Fly inte från dig själv och därmed den familj du har skapat. Kom dig själv närmare, lär känna dig själv bättre och låt dig själv växa i lugn och ro.

Vibeke

Artikeln publicerades hos Hemmets journal 2023.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top