Barbro: Min vuxne son har vänt mig ryggen

När jag och min man skilde oss fick han vårdnaden om vår son. Det fungerade bra men nu är min son vuxen och anklagar han mig för att ha övergett honom.

Jag är i 60-årsåldern och gift med en underbar man. Jag har två vuxna barn, varav det ena är en son i 40-årsåldern, och det är honom vi talar om. Hans far och jag skilde oss när min son bara var 3 år gammal. Jag är från Danmark och min sons far är från norra Sverige, där vi bodde vid den tiden.

Under de sex eller sju år vi var tillsammans var han ständigt otrogen mot mig, så jag bestämde mig för att skilja mig från honom och återvända hem till Danmark. Det visade sig att jag inte kunde ta med min son för att bo med mig eftersom han var svensk medborgare.

Det var en stor sorg för mig, men jag hade honom fortfarande under semestern och på besök fyra eller fem gånger om året. Det fungerade bra. Min sons pappa och jag var alltid överens om att vårt uppbrott inte skulle påverka barnen. Men när min son växte upp träffades vi inte så ofta. Ibland kunde det gå ett år, trots att jag ofta bjöd in honom.


LÄS ÄVEN: ”Min son ska bli pappa – nu tar han avstånd från mig”


Min son har nu två underbara döttrar i 10-årsåldern. Flickorna älskar mig och min man. Vi pratar ofta och besöker dem flera gånger om året. Redan före coronapandemin hade vi kommit överens om att de skulle komma på besök. När restriktionerna togs bort påminde jag min son om våra planer. Men plötsligt var det inte möjligt eftersom de hade andra saker att göra. Högtiderna måste alltid firas med den egna familjen, eller andra delar av den, och så är det även i år.

I allmänhet är min son mycket arg och avvisande mot mig. Han sa en gång att han aldrig skulle komma på tanken att lämna sina barn. Jag förklarade för honom varför detta hade hänt och blev faktiskt arg på honom eftersom jag tyckte att det var en dålig ursäkt för hans avvisande beteende, men det har inte förändrat saker och ting. Har du något råd att ge?

Barbro

Vibeke Dorph svarar:

Grejen med skilsmässor är att inget barn går oskadat igenom en skilsmässa, även om föräldrarna säger och gör allt de kan för att se till att deras barn inte lider. Speciellt när en förälder flyttar så långt bort som du gjorde vid den tiden.

Jag tror att denna sorg har fastnat hos din son och fortfarande hindrar honom från att upprätthålla en normal relation med dig. Så det är också den olycklige pojken du behöver prata med om du söker försoning. För det är ingen idé att bli arg och anklaga, och därmed vädja till den vuxne mannen i din son, eftersom han inte är redo för det i sin relation till dig, vilket jag faktiskt kan känna empati med.


LÄS ÄVEN: ”Min 91-åriga farmor beter sig som ett offer – jag överväger att klippa kontakten”


Istället måste du möta honom i den smärta som han uppenbarligen fortfarande kämpar med och gömmer bakom sitt avvisande. Du kan göra detta genom att hitta den smärta som du själv kände när du var tvungen att lämna honom och sedan prata med honom därifrån. För allt i din beskrivning av din son visar att han känner att han har blivit trampad på och därför inte har önskan och viljan att upprätthålla och vårda den familjerelation som du drömmer om att ha. Om jag vore du skulle jag sätta mig ner och skriva ett brev till honom och berätta hur mycket du har saknat och fortfarande saknar honom – och inte bara hans barn – i ditt liv.

Kort sagt: Du måste tala utifrån din egen sårbarhet och hitta din väg till hans. På så sätt tror och hoppas jag för er båda att det äntligen kommer att finnas en möjlighet till en öppning och försoning som kommer att göra er båda så mycket gott.

Vibeke

Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top