Madde: Jag står inte ut med pappas elakheter – är det dags att säga upp kontakten?

Relationen till min pappa blir bara sämre och sämre. Vi träffas bara till jul och då dricker han sig full och blir otrevlig. Han tar gärna på sig offerkoftan och verkar inte ha någon som helst självinsikt. Borde jag säga upp kontakten?

Min relation till min pappa har med åren blivit sämre och sämre och nu upplever jag att vi står vid ett vägskäl. Vi har aldrig haft en särskilt nära relation, jag har alltid upplevt att pappa inte ser mig som person eller tar mig på allvar och han kan vara fruktansvärt respektlös.

Min pappa har också haft problem med alkohol så länge jag kan minnas men jag upplever att det blivit mycket värre sedan han skilde sig från mamma och gick i pension. Min pappa förnekar dock detta fullständigt.

Jag träffar pappa en gång om året, när jag besöker hemstaden till jul. Då blir pappa jättefull och otrevlig och vi barn sitter spiknyktra och oförstående medan han skäller på oss för skitsaker och är hånfull och nedvärderande.

I flera år har jag bara stått ut med detta och mått fruktansvärt dåligt varje år när julen nalkats. Men nu är jag 30 år och känner inte att jag har lust att bara uthärda alla jular och gråta i smyg.

Pappa kan också vara väldigt otrevlig på telefon vilket har gjort att jag får ångest när han ringer och att jag inte orkar svara. Jag har försökt att förklara att jag mår dåligt i vår relation. Han lyssnar inte på det, blir aggressiv och klagar på att vi barn inte hör av oss eller hälsar på.

Jag tror inte att pappa har någon som helst självinsikt och jag tycker att han tar sina relationer för givet. Jag kan inte minnas att pappa någonsin bett om ursäkt till någon som han sårat.

Nu funderar jag på att sluta hälsa på pappa till jul. Jag är dock rädd för att mina syskon ska känna att de måste ta hand om pappa efteråt, pappa tar gärna på sig offerkoftan och tycker att man är elak mot honom när man blir sårad eller förbannad på honom.

Jag är jättetacksam för råd i min hopplösa situation.

Madde

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Han vet precis vad han gör

Din pappa beter sig så okänsligt att jag förstår ditt behov att bryta med honom – så länge han inte ändrar beteende. Om han kommer att förändra sig kan ingen av oss veta men det är hos honom problemet finns. Inte hos dig och dina syskon.

Din pappas illvilja kommer från honom själv, det är han som väljer att vara nedlåtande och elak när han ringer till dig. Det är också han som dricker sig full på julafton och är otrevlig mot dig och dina syskon. Ändå klagar han på att ni inte ses tillräckligt ofta.

Han är kort sagt elak och gränslös och tar gärna på sig offerkoftan, som den typen av människor har för vana att göra. Hans beteende vittnar om att han saknar all självinsikt och vägrar ta på sig någon som helst skuld för att saker och ting är som de är.

Den typen av människa är farlig att umgås med för alla men särskilt för personer som är släkt med honom. Du är din fars dotter och han vet precis var han ska sticka kniven i dig. Och han vet också vad det gör med dig.

Därför kan jag bara uppmana dig till att bryta kontakten med din pappa. Säg till honom att du inte vill träffa honom så länge han uppför sig som han gör. Han kan kontakta dig när han har lärt sig att uppföra sig ordentligt och när han har lagt flaskan på hyllan.

Vad dina syskon säger om det är upp till dem. Genom att bryta med din far visar du i alla fall att du är stark nog att ta hand om dig själv. Och det kan kanske inspirera dem att göra det samma.

Vibeke

Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top