Lena: ”Min syster har stulit hela arvet efter mamma”

De senaste fyra åren har min syster tagit pengar från mamma bakom hennes rygg. Hon säger att mamma hade gett henne lov, men jag vet att det inte är sant.

Jag är en kvinna som närmar mig 60 år och som har ett stort problem. Min syster och jag förlorade nyligen vår älskade lilla mamma. Efter mammas död har det visat sig att min syster har tömt hennes bankkonton. Mamma hade en bra slant på banken sedan hon sålde sin bostadsrätt för sex år sedan.

Min syster, som jag annars står mycket nära, har ljugit för mig de senaste fyra åren. Utan att säga ett ord har hon skinnat mamma bakom hennes rygg. Nu säger min syster att mamma har gett henne lov att ta pengarna men jag vet att det inte är sant. Jag tror tvärtom att mamma var misstänksam, den sista tiden i livet frågade hon ofta om sina pengar och det konto som min syster hade fullmakt för.

Nu har min syster drabbats av total minnesförlust och vill inte prata om saken. Men jag vet att hon har använt pengarna till sina vuxna barn, resor och annat som hon velat göra. Hon är gift med en rik man och fasaden är väldigt viktig för henne, allt måste framstå som perfekt.


LÄS ÄVEN: ”Vi syskon har slutat prata med varandra på grund av arvet”


Det ska nämnas att det var min syster som tog hand om mamma eftersom de bodde nära varandra. Men jag har aldrig smitit från ansvar och besökte mamma så ofta jag kunde för att hjälpa henne.

Just nu vet jag inte vad jag ska göra. Min syster försöker slå ifrån sig, vilket är svårt då det rör sig om närmare en miljon kronor. Min man och mina barn vill inte träffa henne men jag vet att jag kommer att sakna henne om vi säger upp bekantskapen. Hon är den enda jag har kvar från min gamla familj och jag vill inte förlora henne – även om jag också är upprörd över situationen.

Lena

Vibeke svarar: Känner du vrede, agera på den

Mellan raderna läser jag att du är en förnuftig, klok och hänsynsfull person. Men jag tänker också att när du funderar på att låta hela saken bero, visar det att du inte är redo att ta en konflikt med din syster.

Jag kan ha stor förståelse för det men min erfarenhet säger mig att man inte bara kan fly från konflikter. Om du fortsätter som om ingenting har hänt sviker du dig själv och egentligen även din syster. Hon slipper ju i så fall alla konsekvenser av sitt handlande och lär sig ingenting. Om hon nu kan lära sig något. Och i långa loppet tror jag inte att du får tillbaka til­liten till henne. Den här saken kommer hela tiden att ligga och gro mellan er.

Nu är ju inte jag jurist och jag vet inte om du har lust att anlita en advokat. Men du skriver att din systers man är välbärgad. Så vore det inte rimligt att du får de pengar du faktiskt har rätt till.


LÄS ÄVEN: Så undviker du bråk om arvet – juristens tips


Jag menar att du ska kräva det, inte bara för pengarnas skull utan även för din egen skull. Det handlar om hederlighet och jag tror att du skulle må bra av att kämpa lite för det. Annars slutar det kanske med att du känner dig utnyttjad och förnedrad av din syster.

Ni måste kort sagt röja upp i röran för att kunna gå vidare. Börja med att blunda och känn efter om du inte är arg på din syster för det hon har gjort mot dig och er mamma. Känner du vrede, agera på den.

Jag säger inte det för att vigla upp dig utan bara för att ni måste rensa luften. Din syster måste förstå att hennes handlingar får konsekvenser och du måste lära dig att stå upp för dig själv. Kanske blir ni ovänner ett tag men er syskonrelation mår bättre om den bygger på ärlighet och öppenhet.

Vibeke

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal, och där kan du skicka in din egen fråga till Vibeke.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top