Marie delar tre hus med släktingar: ”Olika syn på städning kan väcka irritation”

Marie Hagberg delar sommarstuga med släktingar. Hon vet att även små saker kan leda till osämja. Det gäller att våga säga till men samtidigt inse att man själv inte är perfekt.

Marie Hagberg, 53 år, har tre olika fritidshus tillsammans med släktingar, från norr till söder. 

– Jag inser när jag pratar med andra att det är helt galet, men jag är uppvuxen med flera fritidshus och har haft det så i hela mitt liv. 

Sommar med släkten i ett av husen var det som gällde när Marie var barn. Hon säger:

– Det var jättekul att vara på landet med alla mina kusiner och även att leka med granngårdarnas barn. Att umgås med många och över generationer gjorde att jag kände att jag hade tillgång till flera vuxna som brydde sig om mig. 

Marie är delägare i två av stugorna, och så har hennes man en släktgård i Småland där de tillbringar mycket tid. 

– Stugan i Sälen äger jag med min bror, men jag tänker överlåta min andel till honom eftersom jag aldrig är där. Jag har inga sportgener och har bara varit där en gång på 25 år. Vi hyr ut stugan när vi inte är där för att få ekonomin att gå runt. 

Olika förväntningar

I utbyte mot sin del av sportstugan blir Marie ensam ägare till huset i Södermanland. Där tillbringar hon många helger med sin man. 

– Just nu hyr vi ut det till en kusin till mig, han är ofta där när vi kommer dit. Vi känner varandra väl, tillbringade ju sommarloven tillsammans på landet med våra familjer. 

På det stora hela tycker ­Marie att det går bra att dela hus med en släkting. Men som i alla relationer kan förväntningarna krocka lite ibland. 

– Det kan vara ett dilemma när jag och maken vill vara ensamma i stugan att vi inte har den för oss själva. Ska vi vara i stugan en längre period så får min kusin maka på sig, i sommar vill vi vara själva på landet, till exempel. 


LÄS ÄVEN: Så håller du sams med släkten i stugan – 6 smarta expertråd


När alla tre är där så försöker de ge varandra utrymme. Kusinen håller sig ofta i vardagsrummet medan Marie med partner gillar att sitta ute på verandan. 

– Det finns fördelar också med att ha en hyresgäst. Vi har inte haft något inbrott sedan han flyttade in och det är skönt. Tidigare hade vi flera.  

Krävs viss miniminivå

Några regler för boendet i stugan har de inte diskuterat. Marie har utgått från att det ska gå bra. De är ju vuxna.

– Det händer att jag på ett vänligt sätt får säga till honom att städa ibland. Det verkar som att han inte riktigt fattat att det ingår när man hyr. Han verkar inte ta illa vid sig när jag påpekar det. Hade jag bott mer permanent i huset hade jag nog haft mer städat än han har, även om jag inte är överdrivet ordningsam. 

Marie tycker ändå att en viss miniminivå krävs.

– Om jag vill ha något utöver den, så får jag städa lite extra själv. Det gäller att hitta en medelväg som båda parter är nöjda med.

Makens släktgård delar de med hans bror och syster och hennes familj. Marie gör sig inga illusioner om att vara ”perfekt” själv: 

– De andra kanske blir jätte­trötta på mig utan att säga ­någonting. 


LÄS ÄVEN: ”De tjafsar sönder vår semester!”


Hon konstaterar att irritation kan uppstå om alla inte gör lika mycket när det gäller skötsel av hus och tomt och städning. Samt matlagning och disk om man har det gemensamt. Och att pengar alltid innebär en risk för gräl om kostnaderna inte fördelas rättvist.

Överlag tycker Marie ändå att det går bra att dela fritidsboende med andra. 

– Gäller det enbart någon helg ibland så är det bara trevligt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top