Elinor: ”Jag blev ensam när jag flyttade”

Elinor, 39 år, är social och har alltid haft många vänner. Men när hon flyttade till den fashionabla förorten i Stockholm blev hon för första gången i livet ensam.

Hon är född och uppvuxen i södra Sverige. Hon har alltid haft nära kontakt med sin syster, och hon har haft lätt att knyta nya kontakter. Hon pratar om sitt “skånska nätverk”, som är ett stort gäng vänner som alltid hängt ihop, som stöttat och följt varandra i livet.

På grund av jobbet flyttade Elinor till Stockholm för tio år sedan. Hon bodde i Stockholms innerstad och levde ett utåtriktat och socialt liv med gamla skånekompisar och nya kollegor.

Ex-frun pratade illa om henne inför grannar

Sen träffade hon stora kärleken. Han var nyskild, hade två barn och bodde i en av Stockholms mer fashionabla förorter. Elinor flyttade dit.

– Jag blev direkt väldigt ensam. Jag har haft extremt svårt att komma in i gemenskapen här ute. Jag tycker att jag har bjudit till, men jag har inte blivit insläppt.

Den nya kärlekens gamla fru har hela tiden funnits med i kulisserna, och Elinor tror att hon är en viktig del i att det blev som det blev. Ex-frun motarbetade Elinor från första stund. Hon pratade illa om henne inför grannar och vänner.

– Man tror inte att sådant kan hända vuxna människor, men ex-frun fick alla på sin sida. Kanske var det av lojalitetsskäl, kanske visste de inte bättre. Men jag blev avvisad och utfryst.

– Min man och ex-frun var skilda när han och jag träffades, dessutom har hon en ny man. Ändå ser hon mig som något slags hot. Jag fick tidigt en fin kontakt med mina styvbarn. Kanske har det varit provocerande.


LÄS ÄVEN: ”Vem kommer på min begravning?” Två kvinnor om ensamhet


När maken bjöd till 50-årsfest valde fruarna till många vänner att inte gå på kalaset. Och när ena styvsonen fyllde tonåring dök hälften av gästerna inte upp.

– Till dem som ändå kom till våra fester försökte jag vara tillmötesgående och trevlig. Men alltid när vi hade haft en fest, så fick min man ett mejl från ex-frun. I mejlet punktade hon upp saker som jag sagt eller gjort som hon uppfattade som konstiga. Jag förstod att de som varit på festen hade gått raka vägen hem till ex-frun och skvallrat om mig. Därefter kändes det förstås inte så kul att bjuda hem de personerna igen.

Ensamheten blev större under föräldraledigheten

Efter något år blev Elinor gravid. Under föräldraledigheten eskalerade hennes ensamhet. Hon hade sett framför sig hur hon skulle vara i lekparken eller sitta på fik och dricka kaffe – tillsammans med andra föräldrar. Men hon hittade aldrig någon att umgås med.

– Att åka till stan är ett stort projekt när man bor som jag gör. Det tar en timme att komma till stan. Det är så mycket bekvämare att ha ett umgänge där jag bor. Men eftersom jag inte hade det så åkte jag in till stan. Min syster var föräldraledig samtidigt, vi höll ihop.

Vill flytta

Elinor har sagt till maken att hon gärna flyttar till en annan förort, men han vill vänta tills barnen har blivit stora.

– Som tur är har allt blivit bättre. Min dotter är fyra år nu, och både jag och min man har kommit in i nya sociala sammanhang och kretsar. Jag står dock fast vid min tro att vi borde flytta. Vi får se, kanske om några år.


LÄS ÄVEN: Så bryter du ensamheten – relationsexpertens råd


Då och då tänker hon på det som varit. De ensamma åren har format henne, och antagligen gjort henne mer ödmjuk.

– Det som hände mig är intressant. Det visar att man när som helst i livet kan bli ensam. Tillfälligheterna avgör. En flytt, en skilsmässa, ett dödsfall… Ensamhet kommer att drabba oss alla någon gång.

Artikeln publicerades första gången år 2016.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top