Du behöver
- 25 g jäst
- 2 ½ dl mjölk
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 krm salt
- 7 dl vetemjöl
- 75 g smör, rumsvarmt
- Ägg till pensling Fyllning till 10 stycken
- 200 g färskost
- 1 dl + 1 msk vispgrädde
- ½ dl florsocker
- ½ tsk vaniljsocker
- 50 g mandelmassa
- 1 dl hallonsylt Garnering
- Florsocker
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den lösts upp.
Tillsätt socker, kardemumma, salt, det mesta av mjölet och smöret i bitar. Arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och väg den. Dela i 3 lika stora bitar. Rulla ut varje till en längd. Dela först på mitten, sedan i 10 bitar. Kontrollväg så att de är lika stora.
Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225 i ca 7 minuter. Låt kallna
Fyllning: Vispa färskost och 1 dl grädde tjockt. Vänd i florsocker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och rör ihop med 1 msk grädde.
Skär av ett lock på bullarna. Lägg på en klick mandelmassa och en klick sylt. Toppa med färskostkräm.
Lägg på locket och sikta över florsocker.