Långpannerutor med äpple

Lättbakade långpannerutor med en mindre mängd socker än vanligt. Kakorna blir godast om du använder svenska äpplen.

Tillagningstid: 25 minuter | Extra tid: 45 minuter
18 stycken

Du behöver

  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 msk hela kardemummakärnor
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl turkisk yoghurt, 10 %
  • 3 mindre äpplen, t ex Ingrid Marie
  • 25 g sötmandel

Gör så här

1

Rör smör och socker med elvisp i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och kör lite till med elvispen.

2

Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda kardemummakärnor, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.

3

Rör ner mjölblandningen och yoghurten i äggsmeten. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, 20 x 30 cm.

4

Kärna ur äpplena och dela dem i tunna klyftor (skalet kan vara kvar). Hacka sötmandeln grovt. Stick i äppelskivorna i smeten och strö över sötmandeln.

5

Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Låt svalna i formen och dela i rutor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top