Du behöver
- 150 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 msk hela kardemummakärnor
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl turkisk yoghurt, 10 %
- 3 mindre äpplen, t ex Ingrid Marie
- 25 g sötmandel
Gör så här
Rör smör och socker med elvisp i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och kör lite till med elvispen.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda kardemummakärnor, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
Rör ner mjölblandningen och yoghurten i äggsmeten. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, 20 x 30 cm.
Kärna ur äpplena och dela dem i tunna klyftor (skalet kan vara kvar). Hacka sötmandeln grovt. Stick i äppelskivorna i smeten och strö över sötmandeln.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Låt svalna i formen och dela i rutor.