Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 1 g saffran
- 5 dl mjölk
- 1 ½ dl strösocker
- 250 g kvarg, 10 %
- ½ tsk salt
- 1 ägg
- 17 dl vetemjöl Fyllning
- 200 g smör, rumsvarmt
- 200 g mandelmassa, riven
- 1 msk vaniljsocker Pensling
- Uppvispat ägg
- Mandelspån Ugn
- 225°
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret med saffranet. Häll i mjölken och värm till 37°.
Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt resten av deg- spadet, socker, kvarg, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Rör ihop smör, mandelmassa och vaniljsocker
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta. Bred på fyllning, vik degen dubbel på längden, platta till och skär i 22 remsor.
Snurra ihop varje remsa till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.