Enkel friformpaj med potatis

Den här potatispajen passar att servera som ensamrätt eller tillsammans med gravad lax eller skinka.


4–5 bitar

Du behöver

  • 500–600 g liten potatis
  • 1 liten gul lök
  • 3 msk olivolja
  • Salt, peppar
  • 1 förp utkavlad rund pajdeg
  • 150 g riven ost
  • 2 dl creme fraiche
  • ½ ägg
  • Garnering
  • Flingsalt
  • Färska örter, t ex timjan
  • Nymalen svartpeppar
  • Ugn
  • 200°

Gör så här

1

Skär potatisen i tunna skivor, använd gärna mandolin. Skala och skiva löken. Fräs potatisen och löken, gärna i 2–3 omgångar, ca 10 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra. Låt fyllningen svalna.

2

Rulla ut pajdegen och lägg den tillsammans med papperet på en ugnsplåt. Lägg osten blandad med creme fraiche i mitten och bred ut den, spara en ca 6 cm bredd kant runtom. Lägg på potatisen. Vik kantern över fyllningen.

3

Pensla pajkanten med uppvispat ägg. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills den är klar.

4

Garnera med flingsalt, örter och nymalen svartpeppar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top