Krispiga filodegsknyten med spenat och fetaost

Filodegen kan användas till både salta och söta bakverk. De här krispiga knytena är fyllda med spenat, lök, fetaost och tomater.


6 tartletter

Du behöver

  • 1 stor gul lök
  • 6–8 cocktailtomater
  • 3–4 msk olivolja
  • 150 g babyspenat
  • 150 g smulad fetaost
  • Salt, peppar
  • 15 ark filodeg
  • 100 g smält rumstempererat smör till pensling
  • Ca 1 msk finhackad persilja
  • Ugn
  • 175°

Gör så här

1

Skala, dela och skiva löken. Dela tomaterna. Fräs lök och tomater var för sig i 2–3 matskedar av oljan, ca 5 minuter. Ta upp på en tallrik.

2

Hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten, ta pannan från värmen och rör om tills den mjuknar, ca 3 minuter. Låt kallna och krama ur all vätska.

3

Blanda spenaten med löken. Vänd ner hälften av fetaosten. Smaka av med salt och peppar.

4

Pensla 5 filodegsdegark, ett i taget, med smält smör, och lägg ihop dem på ett bakbord. Låt resten av arken ligga i en plastpåse, så att de inte torkar ut. Stansa eller klipp ut 2 rundlar, ca 18 cm i diameter. Ta bort överflödig deg.

5

Fördela fyllningen i mitten av rundlarna. Vik upp och lägg degen i veck över och runt fyllningen (se bild) och lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med de resterande degarken och fyllningen. Toppa fyllningen med tomaterna.

6

Pensla degen med smält smör och grädda knytena i nedre delen av ugnen tills de har fått fin färg, 10–15 minuter. Garnera med persilja och lite av osten. Servera resten av osten och oliver vid sidan av.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top