Smördegsflan med matjessill och färskpotatis

Den frasiga smördegen toppas här med färskpotatis, rödlök och matjessill.

Tillagningstid: 35 minuter
6-8 bitar

Du behöver

  • 10-12 färskpotatisar, kokta och kalla
  • 6-8 rädisor
  • 1 rödlök
  • 1 burk hela matjesfiléer à 215 g
  • 1 förp färsk utkavlad smördeg
  • 1 litet ägg
  • 50 g hushållsost i tunna skivor
  • 1 dl färskost eller crème fraiche
  • 1 litet knippe gräslök
  • Dillvippor
  • 2 tsk rapsolja
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Skala ev potatisen och skär den i skivor. Ansa och skiva rädisorna. Skala och skär rödlöken i tunna ringar. Skär sillfiléerna i sneda bitar.

2

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen tillsammans med pappret på en ugnsplåt. Pensla degen med uppvispat ägg. Nagga degen med en gaffel.

3

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och platta till flanet om degen har rest sig.

4

Fördela ostskivorna ovanpå flanet. Toppa med potatis, rädisor och rödlök. Lägg på sillbitarna.

5

Spritsa eller klicka över färskosten. Klipp över gräslöken. Strö över dillen. Ringla över rapsoljan och avsluta med några varv med pepparkvarnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top