Du behöver
- Ca 1,2 kg laxfilé
- 1 morot
- 1 gul lök
- 1 knippe dillstjälkar
- 10 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 1 1/2 liter kokande vatten
- Ca 1 1/2 msk salt
- 1 tsk strösocker
- Ev 2 msk färskpressad citronsaft Picklad lök
- 2 små rödlökar
- 2 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1/2 dl ättika, 12 % Gräddmajonnäs
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 2 dl majonnäs Garnering och servering
- 1/2 lime, i tunna skivor
- 250 g färska räkor, skalade
- 1 msk finhackad dill
- 1/3 tsk rosépeppar
- 500 g kokta gröna ärtor
- 1 slanggurka, i tunna skivor
- 1 msk hackad krusbladig persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan upp i en ugnsfast form. Skala och skiva moroten och löken.
Lägg morot, lök, dillstjälkar, pepparkorn och lagerblad i en kastrull. Tillsätt vatten, salt och socker. Smaka av med citron. Koka under lock i ca 10 minuter. Smaka av. Sila och häll spadet över fisken så att den täcks helt. Lägg ugnsfolie över formen.
Sjud fisken i ugnens mitt i ca 25 minuter. Ta bort skinnet medan fisken är ljummen. Låt fisken kallna i spadet.
Picklad lök: Skala och skiva löken. Koka upp vatten och socker, rör tills sockret löst sig. Rör i ättikan. Låt kallna. Häll lagen över löken, låt marinera i ca 2 timmar.
Gräddmajonnäs: Vispa grädden, inte för hårt. Lägg majonnäsen i en skål och rör den slät. Vänd ner grädden.
Garnering och servering: Lägg laxen på ett serveringsfat. Garnera med lime, räkor och avrunnen picklad lök. Strö över dill. Smula över rosépeppar. Servera med gräddmajonnäs, gröna ärtor och gurka blandad med persilja.