Semmelkrans

En hel krans av semlor med fyllning av mandelmassa och fluffigt vispad grädde.


2 st med 11 bullar i varje

Du behöver

  • 25 gram jäst
  • 4 ½ deciliter mjölk
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 1 ½ deciliter strösocker
  • 2 teskedar mald kardemumma
  • ½ tesked salt
  • 2 kryddmått hjorthornssalt
  • Ca 12 deciliter vetemjöl
  • Ägg till pensling
  • Fyllning (till 1 krans)
  • ½ deciliter mjölk
  • 125 gram mandelmassa
  • ½ deciliter strösocker
  • 3 deciliter vispgrädde
  • Topping
  • Florsocker

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll lite över jästen. Rör tills jästen har lösts upp.

2

Tillsätt resten av degspadet, smöret i bitar, socker, kardemumma, salt och hjorthornssalt blandat med lite mjöl.

3

Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

4

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela varje del i 11 bitar.

5

Rulla till bullar och sätt dem tätt tillsammans i ring på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

6

Pensla med uppvispat ägg. Grädda strax under mitten i ugnen i 20 minuter. Låt svalna.

7

Fyllning: Skär av locket och gröp ur inkråmet med en gaffel. Blanda det med mjölk och mosa ihop. Riv mandelmassan och blanda i den tillsammans med sockret. Fördela blandningen i kransen.

8

Vispa grädden och spritsa eller klicka den på bullarna.

9

Lägg på locken och sikta över florsocker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top