Du behöver
- 400 gram matjessill
- 2 skivor kavring
- 2 matskedar smör till stekning
- 25 gram smör
- 1 deciliter smetana
- 1 grönt syrligt äpple
- 1 tesked äppelcidervinäger
- 1 ½ matsked rapsolja
- 1 kryddmått salt
- 1 kryddmått svartpeppar
- 1 liten rödlök, finhackad
- ½ deciliter klippt gräslök
- 3 matskedar nyriven färsk pepparrot
- 2 matskedar grovhackad dill
Gör så här
Häll av spadet från matjessillen, låt rinna av väl. Dela hela filéer i snedställda bitar, ca 1 cm. Lägg upp på fat.
Finhacka kavringsskivorna. Hetta upp smöret och stek brödet knaprigt på medelvärme i ca 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta nötigt. Låt svalna. Rör ner smöret lite i taget i smetanan. Smaka av med salt.
Kärna ur och tärna äpplet. Vispa samman vinäger, rapsolja, salt och peppar. Vänd ner äppeltärningarna.
Toppa matjessillen med äppelsalladen, kavringssmulor, lök, gräslök, pepparrot och dill. Klicka på brynt smörkräm. Garnera ev med dill.