Vaniljbullar med fullkorn

Vetemjöl med fullkorn ger de goda vaniljbullarna en fylligare smak, på köpet får du ett lite nyttigare fikabröd.

Tillagningstid: 40 minuter | Extra tid: 90 minuters jäsning + 10 minuter i ugn
32 stycken

Du behöver

  • 1 paket jäst för söta degar, 50 gram
  • 3 deciliter kall mjölk, 3%
  • 1 ägg
  • 1 deciliter strösocker
  • 1 tesked salt
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • Ca 1 liter vetemjöl med fullkorn, t.ex. Kungsörnen
  • Fyllning
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 1 ¼ deciliter strösocker
  • 2 ½ matskedar vaniljsocker
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • 2 teskedar vatten
  • 1 kryddmått salt
  • Pärlsocker

Gör så här

1

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig.

2

Rör ner ägg, socker, salt, smöret delat i små bitar och det mesta av vetemjölet med fullkorn.

3

Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.

4

Fyllning: Blanda smör, socker och vaniljsocker i en skål.

5

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i 2 delar och kavla ut den ena till en rektangel som mäter 30 x 40 cm.

6

Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degkakan till en rulle, skär den i 16 jämnstora bitar.

7

Lägg bullarna i formar eller på bakpappersklädda plåtar. Gör likadant med resten av degen och fyllningen. Låt bullarna jäsa övertäckta av en bakduk i ca 30 minuter.

8

Pensling och garnering: Vispa ihop ägg, vatten och salt i en kopp. Pensla bullarna med ägget. Strö på pärlsocker.

9

Grädda bullarna i 225 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top