Du behöver
-
Pajdeg
- 3 deciliter vetemjöl
- 150 gram smör
- 2 matskedar vatten Fyllning
- 8–10 kokta, kalla potatisar
- 150 gram skivad kallrökt lax
- 4 salladslökar Äggstanning
- 3 ägg
- 3 deciliter vispgrädde
- 1 ½ deciliter riven lagrad ost
- Rivet skal av en citron
- 2 matskedar hackad dill
- 1 tesked salt
- 1 kryddmått svartpeppar Topping
- Dillvippor
- Citronskal Krasse- och gräslökskräm
- 2 askar smörgåskrasse
- 3 matskedar klippt gräslök
- 3 deciliter crème fraiche
- 1 matsked senap
- ½ tesked salt
Gör så här
Pajdeg: Blanda vetemjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i smorda portionsformar, ca 10 cm i diameter. Nagga pajskalen med gaffel.
Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 8 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Skala och skiva potatisen. Strimla laxen. Ansa och strimla löken.
Fördela löken i pajskalen. Varva potatisskivor och laxstrimlor i en cirkel i skalen.
Äggstanning: Vispa ihop stanningen och häll den i formarna.
Grädda strax under ugnens mitt i 15–17 minuter.
Krasse- och gräslökskräm: Klipp ner smörgåskrasse i en skål. Blanda med klippt gräslök, crème fraiche och senap. Smaka av med salt. Förvara svalt.
Toppa pajerna med dill och citronskal. Servera pajerna med krasse- och gräslökskrämen.