Portionspajer med kallrökt lax

Låt var och en få sin egen portionspaj, här med kallrökt lax. Servera med krasse- och gräslökskräm.


6 stycken

Du behöver

    Pajdeg
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 2 matskedar vatten
  • Fyllning
  • 8–10 kokta, kalla potatisar
  • 150 gram skivad kallrökt lax
  • 4 salladslökar
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 3 deciliter vispgrädde
  • 1 ½ deciliter riven lagrad ost
  • Rivet skal av en citron
  • 2 matskedar hackad dill
  • 1 tesked salt
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • Topping
  • Dillvippor
  • Citronskal
  • Krasse- och gräslökskräm
  • 2 askar smörgåskrasse
  • 3 matskedar klippt gräslök
  • 3 deciliter crème fraiche
  • 1 matsked senap
  • ½ tesked salt

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda vetemjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt i ca 30 minuter.

2

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i smorda portionsformar, ca 10 cm i diameter. Nagga pajskalen med gaffel.

3

Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 8 minuter. Låt svalna.

4

Fyllning: Skala och skiva potatisen. Strimla laxen. Ansa och strimla löken.

5

Fördela löken i pajskalen. Varva potatisskivor och laxstrimlor i en cirkel i skalen.

6

Äggstanning: Vispa ihop stanningen och häll den i formarna.

7

Grädda strax under ugnens mitt i 15–17 minuter.

8

Krasse- och gräslökskräm: Klipp ner smörgåskrasse i en skål. Blanda med klippt gräslök, crème fraiche och senap. Smaka av med salt. Förvara svalt.

9

Toppa pajerna med dill och citronskal. Servera pajerna med krasse- och gräslökskrämen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top