Du behöver
- 25 gram jäst
- 2 påsar saffran à 0,5 g
- 0.5 deciliter strösocker
- 3 deciliter mjölk
- 100 gram smör, rumsvarmt
- 1 ägg
- 0.5 tesked salt
- 9 deciliter vetemjöl (cirka)
- Uppvispat ägg till pensling Fyllning
- 50 gram smör
- 0.5 deciliter strösocker
- 1 matsked vaniljsocker
- 75 gram mandelmassa Garnering
- Florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret.
Värm mjölken med saffranet till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Fyllning: Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och mandelmassa.
Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje till en rundel, 35 cm i diameter. Sporra ut 12 snibbar av varje.
Lägg en klick fyllning på den breda delen av snibben. Rulla ihop och lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Garnering: Pudra med florsocker.